Kuka?

Blogi kuvasi suomalaisen elämää Länsi-Unkarissa lokakuusta 2010 lokakuuhun 2012. Mukana myös Minni-kisu. Keväällä 2011 tarinaan liittyi myös Dáriusz-hevonen (näet sukutaulun vain jos sinulla on tunnus sporthorsedata.com:issa) ja kesällä 2011 Roope-kissa. Elettyä elämää ja arjen sattumuksia höystettynä kuivalla huumorilla ja epätieteellisillä pohdinnoilla Unkarista.

Blogin painopiste siirtyi Suomeen palaamiseen jälkeen hevosiin, ja kertoo lähinnä elämästä madjaarien mailta tulleen Dáriusz-hevosen kanssa.

Vaikka ratsastusvuosia on kertynyt 80-luvulta eli lapsuuden ponivuosista asti, minulla oli pitkä tauko opiskeluajoista lähtien. Uudelleen kiipesin hevosen jälkeen syksyllä 2009 Turun Artukaisissa. Vuoden harrastamisen jälkeen seurasi taas melkein puolen vuoden tauko, kun muutin Unkariin. Siellä ei tavoitteellinen harrastaminen ollut mahdollista ilman omaa hevosta, joten tein (uhka)rohkean päätöksen ja ostin oman – Dáriuksen. Parin kuukauden ”ratsastelun” jälkeen löytyi myös ammattilaisvalmentaja, jonka avulla opin ensimmäistä kertaa elämässäni ratsastamaan.

Entisessä elämässä viehätti esteet, ja Dáriuksella onkin menneisyys junnun estekisahevosena ja sillä on estehevosen suku. Kehityttyämme ratsukkona molempien omempi laji tuntuu kuitenkin olevan kouluratsastus. (Seli seli, hevonen syttyy edelleen esteistä varsinkin siinä vaiheessa kun tikut ovat yli metrin korkeudella ;))

Emme kilpailleet Unkarissa edes luokkien ulkopuolella, sillä emme mielestäni olleet siihen valmiit, enkä olisi päässyt unkarinkielisestä sääntökokeesta läpi 😉 Tulevalla kaudella on tarkoitus aloittaa helpoimmista mahdollisista eli HeC-luokista. Ensimmäinen kisastartti Suomessa tapahtui kotitallilla kuitenkin esteillä.

Unkarissa minua valmensi Mónika Solymosi ja esteitä treenasin yhden kauden Zoltán Prutkayn (Unkarin ratsastajain liiton puheenjohtaja, jonka opit tulevat isänsä kautta Bertalán Nemethylta) opissa. Nyt Suomessa olen aloittanut valmentautumisen Sanna Törnrothin ja Tuitsa Naumosen kanssa.

Jos haluat lainata kuviani, ole kiltti ja kysy lupaa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen madjaarienmailla@gmail.com.

7 vastausta artikkeliin: Kuka?

  1. Hei!

    Sain vinkin kummipojaltani blogistasi. Aion lukea jatkossakin kirjoituksiasi, kiitos jo etukäteen mielenkiintoisista lukuhetkistä blogisi parissa.
    Olen itse vaikuttanut jo 12 vuotta Budapestissa ja meillä onkin melko laaja suomalaisyhdyskunta ja aika-ajoin tapaammekin toisiamme.
    Itse vuokraan asuntoja Budapestin keskustasta pääsääntöisesti suomalaisille lomailijoille.
    Hyvää alkanutta vuotta ja toivottavasti tapaamme joskus Budapestissa tai Suomessa.
    Terveisin,
    Merja Pienimaa

    • ferrugo sanoo:

      Kiitos kommentista! Sinun Unkari-kokemuksesi on aika paljon pidempi, minä olen ihan tälläinen keltanokka 😉 Ja kiitos tiedosta, täytyykin infota yrityksestänne tutuille – moni läheiseni on nyt hyvin innostunut vierailemaan Unkarissa, etenkin Budapestissa, jota olen kyllä aika lailla hehkuttanutkin.

    • Celia sanoo:

      Kiitos matkustusvinkistä, Merja Pienimaa. Pistin nettilinkkisi talteen blogini etusivulle siltä varalta, että vielä joskus matkustan uudelleen Budapestiin. Poistan sen, jos niin haluat.

      Sinun kannattaisi muuten mainostaa yritystäsi myös Facebookissa. Nykyään ihmiset etsivät sitä kautta kaikenlaisia palveluja.

      Samalla ilmoittaudun säännöllisen epäsäännölliseksi blogisi lukijaksi, Ferrugo. On hauska lukea Unkarin-kokemuksistasi ja verrata aikaisempiin, kovin pintapuolisiksi jääneisiin tietoihini .

      • ferrugo sanoo:

        Tervetuloa Celia! Kun itse asun pikkukaupungissa Unkarin maaseudulla, saan aika erilaisen ja varmasti myös aidomman kuvan maasta kuin jos asuisin Budapestissa.

  2. Inka sanoo:

    Saiskos lisätietoa tosta sääntökokeesta? 🙂 Onko kaikkiin mahdollisiin pikkukisoihinkin osallistuttaessa oltava joku koe läpäistynä vai vastaako tyyliin Suomen aluelupaa?

    • ferrugo sanoo:

      Sain tästä aikoinaan ristiriitaista tietoa, joku oli joskus osallistunut kokeeseen, joku saanut luvan hyvillä suhteilla liittoon, mutta vaihteleehan se käytäntö Suomessakin esim oma seurani vaatii aluelupakoulutuksen, muuten ei lupaa heru, mutta koulutus johon itse osallistuin ei sisältänyt enää mitään koetta. Myös Unkarissa sekä hevosella että ratsastajalla pitää olla lisenssi. Lisäksi junnuilta vaaditaan lääkärintodistus, olikohan niin että myös nuorilta.

    • ferrugo sanoo:

      Niin ja pikkukisoihin en uskoa luåia tarvittavan, vain liiton virallisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s