Dáriusz tutustuu alkuperäisväestöön

Siis apua kuka toi on?

Hevosen kotoutuminen uuteen maahan on alkanut mainiosti. Karsinanaapurina on leppoisa suomenhevosruuna ja myös tarhakaveriksi Dáriusz sai alkuperäisväestön edustajan, jonka edellinen tarhakaveri muutti taannoin Helsinkiin.

Välienselvittely oli lähes olematon – hieman niskojen nakkelua ja takasten näyttämistä mokomalle maalaistollukalle, kunnon unkarilaista prinsessa-machoilua siis. Sen jälkeen peli on ollut selvä: Dáriusz on pomo, joka käy päiväheinien kimppuun ensin. Vilkaisee toki taakseen tarhan toisessa nurkassa piehtaroivaa kaveria, että ”muistathan, mikä täällä on ruokailujärjestys”.

Se on vieläkin tossa vieressä haistelemassa. Muistaakseni tilasin huonetoverikseni tämän tilan hienoimman tamman.

Työt Dáriuksella alkoivat eilen. Ohjelmassa oli maneesiin tutustuminen ja lyhyt juoksutus-sessio. Dáriusz viihtyi maneesissa kuin olisi ollut siellä aina, ja ainostaan peilit herättivät siinä vähän ihmetystä. Sellaista luksusta kun ei Unkarissa ollut ainakaan sillä maneesitallilla, jossa olimme vuoden verran. Mutta ei se peilejäkään pelännyt, lähinnä taisi ihailla itseään.

Liki kahden viikon liikuntatauon ja pitkän matkan jäljiltä en suuria odottanut liikkeen suhteen, joten olin todella hämmästynyt, kun Dáriusz liikkui niin rentona! Maneesin pohja on todella hyvä, ja hevonen tuntui liikkuvan sillä mielellään.

Tässä on nyt varmaan joku virhe. Olen tottunut seurustelemaan hienojen oldenburgilaisten kanssa.

Olen aina juoksuttaessani käyttänyt sen kanssa pelkästään unkarin kielisiä komentoja, ja tuntui luontevalta jatkaa komennoilla, joihin hevonen on tottunut, vaikka muut maneesissa olijat varmaan miettivät mitä ihmettä tuo oikein huutelee 😉 Taidan jatkaa unkariksi vastedeskin, pysyypä edes muutama sana muistissani. Dáriusz myös selvästi tunnistaa unkarin kielen, sillä aina kun puhun sille unkariksi, se nostaa korvat höröön ja oikein kuulostelee mitä sanon.

Satulaan aion nousta ensimmäisen kerran pariin viikkoon ensi viikonloppuna – kieltämättä vieroitusoireita jo on!

Kuljetuksen jäljltä hevonen oli honkkeli kuin hirvi – se oli kuivunut jonkin verran, ja joi huikalla 20 litraa kädenlämpöistä vettä heti karsinaansa päästyään. Vielä seuraavana päivänä lantakikkareet olivat kuivia ja pissaakin oli tullut vähänlaisesti. Kahden päivän kuluttua se kuitenkin jo alkoi näyttää enemmän omalta itseltään ja nyt viikon maassa oltuaan se on kaikin puolin normaalin ja hyvävoimaisen oloinen. Ruokakin maistuu jo erinomaisesti, väkirehumäärää on nostettu pikkuhiljaa ensimmäisten päivien kourallisista.

Okei, voidaan olla kavereita, mutta minä määrään.

Tallin omistaja on kehunut, että Dáriusz on käyttäytynyt moitteettomasti kaikissa tilanteissa, ja niin se on käyttäytynyt minunkin kanssani. Olen nähnyt hevoseni nyt neljällä eri tallilla, ja väitän pystyväni jo sanomaan, milloin se on tyytyväinen ja milloin ei. Ja nyt se on. Se ei muuten reagoinut millään tavalla matkakaverinsa lähtöön – tuttu tamma toki kelpasi sille matkaseuraksi paremman puutteessa, mutta ne eivät Unkarissa ikinä juuri noteeranneet toisiaan, eikä tamman häviäminen siksi kirpaissut nytkään.

Yllättävää kyllä, Dáriuszta ei oudoksuttanut edes sille (todennäköisesti) uusi kuivike, eli turve. Unkarissa olen nähnyt kuivikkeena vain olkia. Sen karsina on ihanan tilava ja siisti, katto on korkella ja tallissa on koneellinen ilmanvaihto. Oikeastaan tallissa ei edes haise hevonen tehokkaan ilmanvaihdon ansiosta!

Terveisiä kaikille ihailjoilleni!

Talli on myös todella lämmin, ja ulos Dáriusz on puettu fleece-vuorilliseen sadeloimeen, joten se tuskin on palellut. Mikäli talli ei olisi niin lähellä merta ja sieltä puhaltavia puhureita, ilman takkia vielä pärjäisi, sillä Dáriusz oli loppuun asti Unkarissa ulkona 24/7, ja joinain öinä lämpötila oli sielläkin jo laskenut nollaan. Dáriusz olikin ehtinyt kasvattaa Suomea varten sopivasti talvikarvaa – lähiviikot näyttävät klipatako vai eikö klipata… Viime vuonna talvikarva pysyi maltillisena, vaikka Dáriusz asui ulkokarsinassa – aikaisen aloitetun ja paksuhkon loimituksen ansiosta.

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, Suomi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s