Yhden verikokeen tähden…

Hevosen kuljetus viivästyy, näillä näkymin noin viikon. Mikään asioiden sujumattomuus Unkarissa ei minua ole aikoihin yllättänyt, joten henkisesti olen varautunut pitempäänkin viivästykseen.

Elintarvikevirasto Eviran mukaan EU:n sisältä tuotavista hevoseläimistä vaaditaan rekisteröintitodistus (on ollut koko ajan, sillä Dáriuksella on Unkarin hevospassi ja se on siten tunnistettu ja rekisteröity hevonen) sekä EU TRACES -protokollan mukainen eläinlääkärintodistus, joka perustuu alle 48 tuntia ennen lähtöä tehtyyn lääkärintarkastukseen. Eläinlääkäri tekee kliinisen tarkastuksen ja myöntää todistuksen mikäli hevosella ei todeta sairauden oireita ja se yleiskunnoltaan kestää kuljetuksen rasitukset (ei esim ole pitkälle kantavana). Lisäksi eläinlääkäri vakuuttaa kunnian ja omatunnon kautta, että hänen tiedossaan ei ole, että hevonen olisi ollut kosketuksissa sairaisiin eläimiin viimeisen kahden viikon aikana (vai oliko se kolmen…)

Mitään muita vaatimuksia minulle ei Suomen päästä ole annettu, ja olen luottanut siihen. Valmentaja puhui aikoja sitten jostain verikokeesta, ja totesin, että jos Unkarilla on joku oma kansallinen vaatimus, niin siitä vaan, mutta Suomeen sellaista ei vaadita.

No, eläinlääkärimme oli jotenkin unohtanut tai käsittänyt väärin aikataulumme, ja kyseiset verinäytteet olisi pitänyt ottaa kuukausi ennen lähtöä eli 3 viikkoa sitten. No, ne on otettu eilen ja viety tänään Budapestiin laboratorioon. Koska ensi viikolle osuu yksi Unkarin kolmesta kansallispäivästä, koko labra on suljettu koko ensi viikon. Joten Dáriusz kaverihevosineen pääsee matkaan aikaisintaan 30.10.

Verikoe vientiluvan edellytyksenä kuulemma perustuu FEI:n vaatimuksiin, mutta en käsitä mitä tekemistä FEI:llä olisi harrasteruunan viennissä maasta toiseen. Kaikella rakkaudella ja arvostuksella hienoa ja lahjakasta hevostani kohtaan, mutta sitä ei tulla näkemään kansainvälisen tason karkeloissa, koska eihän edes ratsastajalla ole sellaisiin rahkeita.

Olen sen verran kauan täällä asunut, etten ihmettelisi yhtään, jos kyseessä olisi vain tapa kerätä rahaa – verikoe maksaa 25 000 HUF eli noin 90 EUR – valtava summa täällä. Unkariahan on EU:n taholta näpäytetty usein sen sooloilusta ja ylimääräisistä kansallisista byrokratioista asiassa kuin asiassa. Esimerkiksi täällä koirat ja kissat tulee rokottaa rabiesta vastaan kerran vuodessa, kun muualla k o rokotus on voimassa kolme vuotta.

Minua viikko sinne tai tänne ei hetkauta, mutta olisin toki mielelläni auttanut hevosen lastauksessa – nyt operaatio jää tyystin M:n harteille. Henkisesti toki helpompaa minulle näin, sillä olisin varmasti vollottanut kuin vesiputous viimeistään siinä vaiheessa kun takapuomi kolahtaa kiinni ja Dáriusz lähtee kotimaastaan.

Jos joku tietää lisää mistä verikokeesta on kyse ja miten se liittyy mihinkään, kertokaa se minulle…

Mainokset
Kategoria(t): arki, hevoset, Suomi, to do, Unkari, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Yhden verikokeen tähden…

 1. Simone Roberts sanoo:

  So, it is the normal disaster until the end in Hungary. I am sure that all will be well, but I am very sorry for this delay with Dariusz. Still, Adam and I are both excited for you that you will be home soon. 🙂

  • ferrugo sanoo:

   Indeed, a normal disaster that is based on Hungary’s national requirements that are in conflict with EU procedure… A week later or earlier is not that much of importance to me, but I hate this becomes totally M’s burden, the vet check, the papers, the transport, packing horses’ items in the passport etc. I really wanted to be there to assist…

 2. Riikka sanoo:

  Haluan antaa blogillesi tunnustuksen! Käy noutamassa se http://riikkariiassa.blogspot.com/ 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s