Ne tekevät sen itse

Kuormahevosen kavio on kulunut etuosastaan pois kokonaan. (kuva nwt.se)

Vaikka madjaarien mailla -blogikin on paljastanut lukijoilleen Unkarin maineen hevosmaana olevan pelkkä myytti, unkarilaiset itse tuntuvat vilpittömästi uskovan siihen.

Taannoin Unkarin puolustusministeriö saatteli matkaan kolme ratsastajaa ja neljä hevosta (kolme ratsua ja yksi kuormahevonen) pitkälle marssille halki Euroopan. Husaarien perinneasuihin pukeutuneiden reserviläisten oli tarkoitus tehdä PR:ää Unkarista ja sen ”vuosituhantisista hevosperinteistä”. Seurueen oli tarkoitus ratsastaa pohjoiseen Treriksrösetille asti, ylittää raja, ja siirtyä Suomen ja Baltian kautta takaisin Unkariin.

9 000 kilometrin taival kuitenkin katkesi Ruotsin Åmålissa 1. heinäkuuta. Seurueen havainnut ohikulkija teki ilmoituksen poliisille hevosten surkean kunnon nähtyään, ja paikallinen poliisi ja eläinlääkäri päätyivät ottamaan kärsineet eläimet välittömästi huostaan. Hevoset olivat laihoja, niillä oli hiertymiä ja avohaavoja, ja niiden kaviot olivat ylikasvaneet ja halkeilleet. Niitä oli ruokittu matkan varrelle osuneilla ruohikoilla ja mukana olleilla vähillä kauroilla.

Haavojen sanottiin tulleen hevosten tappelusta keskenään sekä polttomerkinnästä. Laihuus oli kuulemma rotuominaisuus… Kuulostaa niin kovin unkarilaiselta! ”Ne ovat laihoja, koska ne liikkuvat niin paljon.” ”Se nyt vain on niin paska hevonen, että se laihtuu.”

Eläinlääkärin arvion hevosten piti saada lepoa ja kuntoutusta vähintään pari kuukautta, yhden lepotarpeeksi arvioitiin jopa vuosi. Reilun kuukauden jälkeen unkarilaiset saivat hevoset takaisin, mutta ruotsalainen läänineläinlääkäri Ulf Lövdahl sanoi, että hevosia saa ainoastaan kuljettaa, niillä ei edelleenkään saa ratsastaa eikä teettää muuta työtä. Lövdahl totesi, että tahallista rääkkäystä ei ole voitu toteennäyttää, ja että pallo on nyt muilla EU-mailla, joiden kautta unkarilaiset palaisivat kotimaahansa.

Lue lisää (jutut ruotsiksi):

Unkarilaiset husaarit pidätetty eläinrääkkäyksestä

Eläinrääkkäyssyytteet kumottiin (kuvamateriaalia hevosten kunnosta)

Haluavat uuden eläinlääkärintarkastuksen (kuvamateriaalia hevosten kunnosta)

Unkarista huonosti pidetyillä hevosilla (kuvamateriaalia hevosten kunnosta)

Keskiviikkona 13.8. ruotsalaismedia raportoi, että hevoset on kuljetettu Suomeen. Hevosten omistajan mukaan hevoset ovat hyväkuntoisia.

Unkarilaiset hevoset kuljetettu Suomeen

Ei tarvitse olla ennustaja arvatakseen, että hevoset laivataan Helsingistä Tallinnaan, josta matka jatkuu aivan taatusti ratsain. Seurue tajusi todennäköisesti itsekin, että satulaan ei uskalleta nousta Pohjoismaissa, mutta itäisillä mailla matkantekoon ei eläinsuojelullisesta näkökulmasta kiinnitetä huomiota. Toki esimerkiksi Virolla olisi tässä nyt paikka profiloitua pohjoiseksi demokratiaksi.

Unkarilaisen nettimedian mukaan seurue saapuu takaisin Unkarin Várpalotaan marras – joulukuussa. Joukon omat kotisivut, jonne on päivitetty myös reittiä, ei torstain jälkeen ole ollut enää toiminnassa.

Seurue on tietenkin pöyristynyt tapahtumista ja ”huonosta yhteistyöstä” Ruotsissa. Hevosten kunnossa ei ole ollut mitään vikaa ja ruotsalaismedia vääristelee. Unkarissa olen nähnyt tapauksesta muutaman uutisen netissä – missään niistä ei ole julkaistu ruotsalaisjuttujen yhteydessä ollutta kuvamateriaalia.

Vaikka tapauksen hevosia toki käy sääliksi, tavallaan olen jollain oudolla tavalla huojentunut, että näin kävi. Ne tekevät sen aivan itse. Eipä olisi voitu totuudenmukaisempaa PR:ää tehdä siitä, mitä keskimääräinen hevosen elämä on Unkarissa.

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, Suomi, Unkari Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

17 vastausta artikkeliin: Ne tekevät sen itse

 1. Kyllä ne tekevät sen itse. Mutta eivät myönnä mitään. Vilkaisin ”Pohjoisen sotaretken” verkkosivujen viimeisintä päivitystä (8. elokuuta). Porukka on pääkaupunkiseudulla ”pienessä unkarilaisessa yhteisössä” (yhteysmiehenä ilmeisesti Tuomarinkylän ratsastajien unkarilainen aktivisti), ”uramme kaartuu jälleen ylöspäin” (tai ”englanninkielisessä” versiossa ”we’re on the top of our career”), Suomen tunnetuimman hevoslehden toimittaja on käynyt haastattelemassa (englanniksi: ”the best known Finnish reporter”). Olisi hauska tietää, missä muodossa tarina lähtee kulkemaan Suomen hevospiireihin.
  Ja joka tapauksessa ukot itse ovat sitä mieltä, että kyseessä on ruotsalaisten hysteria. Ruotsissa kirjattu päivitys kertoo kaiken: ”Julkaistuista uutisista suuri osa ei vastaa totuutta. Mielestäni tämä on husaarien sekä historiaamme kohtaan tuntemamme kiintymyksen halventamista.” (”A leadott riportok nagy resze nem fedik a valosagot. A huszarsag, es törtenelmunkhöz valo ragaszkodas lejaratasanak itelem.”)

  • ferrugo sanoo:

   Minäkin odotan todella kiinnostuneena, miten tämä keissi kehittyy! Ukot selittelevät tilannetta median vääristelyllä, eli oman kulttuurinsa lähtökohdista – Unkarissa näin kai voisi käydäkin, täällä kun pitää lukea aika monta lehteä, jotta saisi edes jotenkin moniäänisen käsityksen asioista, neutraalia tiedonvälitystä ei vaan ole ja uutisia todella vääristelläänkin tarkoitushakuisesti.

   Nolo homma kaiken kaikkiaan.

 2. Jatkokommentti: http://www.postimees.ee/938434/umber-laanemere-ratsutavad-ungari-husaarid-joudsid-eestisse/ . Herrat olivat eilen Valgassa Latvian rajalla sotahistorian festivaalin esiintyjinä ja lienevät jo Latvian puolella. Postimees-lehden jutussa ei sanallakaan viitata Ruotsin hankaluuksiin tai eläinsuojeluongelmiin. Päinvastoin (suomennan):
  «Perimmäinen päämäärämme on, ettemme unohtaisi historiaamme. Liian monet ovat kuolleet Unkarin puolesta, että heidät voisi unohtaa,» perusteli Csepin. «Husaarit ovat rohkeuden ja kotiseuturakkauden symboli. Oli kunnia-asia olla husaari.» Nykyään Unkarin husaarin esikuvan mukaan on perustettu kokonaista 34 valtiollista kevyen ratsuväen yksikköä, jotta lapset tietäisivät, miten ennen vanhaan elettiin.

  «Husaarit ovat käyneet maailmassa lähes kaikkialla,» lausi Csepin, jolle tämä on seitsemäs pitkä ratsastusretki. Hevosilla lähdettiin matkaan myös siksi, että näin matkanopeus mahdollistaa paikalliseen kulttuuriin tutustumisen ja jopa kielen omaksumisen.

  Sekä hevoset että miehet ovat suorittaneet matkan tähän mennessä osoittamatta pienintäkään uupumuksen merkkiä. [Suomentaja laskee mielessään kymmeneen ja puristaa kätensä näppikseltä nyrkkiin.] «Neljästä hevosesta vain yksi on ensimmäisellä matkallaan. Toiset ovat ennenkin kulkeneet pitkiä matkoja,» kertoi Csepin.

 3. Jatkokommentti: Herrat ovat kulkeneet halki Viron herättäen yleistä ihastusta ja lienevät nyt jo Latvian puolella: http://www.postimees.ee/938434/umber-laanemere-ratsutavad-ungari-husaarid-joudsid-eestisse/

  Suomennan katkelman Postimees-lehden uutisesta:
  «Perimmäinen päämäärämme on, ettemme unohtaisi historiaamme. Liian monet ovat kuolleet Unkarin puolesta, että heidät voisi unohtaa,» perusteli Csepin. «Husaarit ovat rohkeuden ja kotiseuturakkauden symboli. Oli kunnia-asia olla husaari.» Nykyään Unkarin husaarien esikuvan mukaan on perustettu kokonaista 34 valtiollista kevyen ratsuväen yksikköä, jotta lapset tietäisivät, miten ennen vanhaan elettiin.

  «Husaarit ovat käyneet maailmassa lähes kaikkialla,» kertoi Csepin, jolle tämä on seitsemäs pitempi ratsastusretki. Hevosilla lähdettiin matkaan myös siksi, että siten matkavauhti mahdollistaa paikalliseen kulttuuriin tutustumisen ja jopa kielen omaksumisen.

  Sekä hevoset että miehet ovat tähän asti taittaneet taivalta osoittamatta pienintäkään uupumuksen merkkiä. [!!!!] «Neljästä hevosesta vain yksi on ensimmäisellä matkallaan. Toiset ovat ennenkin kulkeneet jo hyvinkin pitkiä matkoja,» kertoi Csepin.

  • ferrugo sanoo:

   Huh huh. Niinhän siinä näköjään nimenomaan kävi, että Suomen puolella oltiin hissuksiin ja piilossa, jotta päästiin itäisille maille jatkamaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

 4. ferrugo sanoo:

  Joku on näköjään jo kommentoinut Postimees-lehden juttua viittaamalla tapahtumiin Ruotsissa:
  ”Ilma vähematki kurnatuse märki ilmutamata…” Ju siis eesti ajakirjanikele sellest ei räägitud, mis juhtus Rootsis: Åmålis peeti nad kohaliku loomaarsti ja politsei poolt kinni, kohutavalt kurnatud hobused pidid kuu aja puhkama, enne kui Rootsi loomakaitse lubas neil teed jätkata. Soomes elavate kaasmaalaste abiga viidi hobused üle lahe, ja Eestis tõusid mehed jälle sadulasse, vaatamata sellele, et rootsi loomaarsti järgi poleks hobustel veel tohtinud ratsutada. ( http://nwt.se/dalsland/article1146769.ece )

 5. Ida sanoo:

  Paikoin huonosti on tullut uutisia kesällä seurattua ja tämä kulkue oli jäänyt huomaamatta. Kamalaa luettavaa, vaikkei tämä varsinaisesti eläinsuojelun todellisen tason puitteissa yllätä. Hevosten törkeää kohtelua pöyristyttävämpää (sillä jotkut pystyvät tällaiseen aina) on minusta nimenomaan tämä että asiaan on puututtu tasan tarkkaan Ruotsissa! Ihmiset näkevät hevosten kunnon ja rasitustilan kaikkialla. Eihän tällaista voisi näin avoimesti olla jos laaja yleisö ei rääkkäystä kertakaikkiaan hyväksyisi.

  Tänne oli näemmä jo linkattu tuo Postimehen juttu, joka oli melko yksioikoinen – edes journalistit eivät kirjoita siitä mitä taustalla todellisuudessa on. Kuten todettu, yksi kommentoija on vaivautunut avaamaan sanaisen arkkunsa aiemman selkkauksen suhteen. Melko laimea saldo.

  Onko ihminen niin hemmetin vieraantunut omasta olemassaolostaan luontokappaleena, ettei muka nähdä kun toinen nisäkäs kärsii? Ei tarvitse olla ”hevosihminen” nähdäkseen hevosen ahdinkoa. Vai onko tämä todella niin poliittisesti tulenarka juttu, ettei lehdistö ”uskalla” nostaa tätä esille? Vai onko jälleen kerran vaan helpompaa pitää se pää siellä persiissä ja vaan juhlistaa tätä upeaa kulttuurin henkiinpuhallusyritystä viattomien kärsimyksen hinnalla?

  Se etteivät nämä hevoset kulje tuolla kiroillen ja pyytäen apua ohikulkijoilta ei tarkoita etteivät ne kokisi kipua, alennusta, pelkoa ja väsymystä. On niin surullista, että se joka ei äänekkäästi kykene täällä oikeuksiaan vaatimaan ei liian usein kertakaikkiaan niitä saa 😦

  Todella kurjaa luettavaa, mutta hyvä kun otit jutun esille.

  • ferrugo sanoo:

   Mietin myös, että kun seurue on valtion matkaan lähettämä, taustalla voi todella olla jotain poliittista, kuten sanoit. Ei uskalleta puuttua, kun sehän olisi oikeastaan virallinen nootti Unkarin valtiolle, tavallaan.

   Tämä eläinten tilanne täällä on satuttanut sielua niin paljon, että ainakin voin (vanhana journalistina…) kirjoittaa asiasta julki. Joka kerta, kun ihmiset henkäilevät jotain Unkarin hienoista hevosperinteistä, voit olla varma, että korjaan väärät käsitykset ja tulen korjaamaan vastakin. Korkeintaan täällä on erinomaiset hevosrääkkäysperinteet, toki tilanne on ilmeisesti vielä pahempi esimerkiksi Romaniassa, Ukrainassa jne.

   Se, että ihmiset ovat köyhiä, ei kerta kaikkiaan oikeuta eläinten huonoon kohteluun. Ei myöskään yllätä, että asiaan puututtiin vain ja ainoastaan Ruotsissa, jossa muiden asioihin puuttumiskymmys on matala. Tämä on myös käsitykseni ruotsalaisista (olen asunut siellä ja täällä minulla on paljon ruotsalaisia kollegoita), että kyseiseen kansaan on jalostunut empatiaa. Kun taannoin olin vähän surkeana, kun jouduin viemään kissan lopetettavaksi, juuri ruotsalaiset (miehet!) puuttuivat itkua nieleskelevään olemukseeni ja lohduttelivat. Se tuntui hyvältä, joillekin toisille kansoille kissan nyyhkiminen olisi ollut täysin käsittämätöntä.

   • Ida sanoo:

    Oikea asenne, olen aivan samaa mieltä asioiden sanomisesta ja kirjoittamisesta niinkuin ne ovat. Linkkasinkin tämän tekstin blogiini, kun sivuavasta aihepiiristä itsekin kirjoitin. Toivottavasti linkittäminen on sinulle ok :)? Jos joku blogiani eksyy lukemaan, niin saa samalla vähän lisää ajateltavaa ja infoa aiheesta.

    • ferrugo sanoo:

     Huomasin postauksesi ja linkin, kun sieltä oli tullut liikennettä omaan blogiini, kiitos, hyvä juttu jos saadaan esille asiaa mahdollisimman paljon!

 6. Marietta sanoo:

  Onpas hirvittävä tuo kuva kaviosta. Aikaisemmin olen nähnyt kuvia vain hoitamattomista ylikasvaneista kavioista, mutta tämä on yhtä kamalaa katseltavaa. 😦

  • ferrugo sanoo:

   Vaikkei laihuus ja hiertymät ole leikin asia, kaikkein eniten minuakin järkytti tämä kavio. Epäilen, että juuri tämä on se hevonen, jolle on suositeltu vuoden lepoa, sillä hevosen kaviohan kasvaa vuodessa noin itsensä verran, jos hevosta ja sen kavioita hoidetaan asianmukaisesti. Tuntuu kyllä aivan kauhealta, että jossain päin Baltiaa nämä raukat nytkin raahustavat 😦

 7. S sanoo:

  Ei s—-tana. Olen ohimennen lukenut uutisia näistä husaareista asiaan sen kummemmin syventymättä, mutta tämä toi aiheeseen aivan uuden ulottuvuuden.

  Perhana sentään, että ehtivät jo Latvian puolelle, mutta kyllä tuosta vielä voisi hieman äläkkää nostaa.

  Uskomatonta. Vatsaa vääntää.

  • ferrugo sanoo:

   Näinhän se varmasti oli tarkoituskin, että Ruotsissa hevoset saatiin reilussa kuukaudessa säädyllisempään kuntoon, Suomessakin pysyttiin hissuksiin eikä näyttäydytty julkisuudessa. Ja sitten ei enää ole väliä, kun ollaan maissa, joissa asiaan ei puututa. Luojalle kiitos olen poistunut Unkarista siinä vaiheessa, kun tämä joukko palaa kotimaahan hehkuttaen menestyksekkäästä reissustaan.

 8. Oli juuri unkarilaisen kollegan kanssa virtuaalisesti puhetta näistä perinnehusaareista. (Jotka muuten saivat jonkin kunniamerkin puolustusministeriltä. Samaiselta puolustusministeriltä, joka muutenkin tykkää symboliikasta: otti kuulemma sotilasvalan vannomisessa uudelleen käyttöön miekan, joka valan sanojen ”puolustan vaikka henkeni hinnalla” kohdalla tempaistaan näyttävästi huotrasta; toistaiseksi valanvannomisissa ei ole tullut vammoja, vaikka läheltä piti -tilanteita on saattanut olla.)
  Siteeraan siis kollegaa: Tänä vuonna perinnehusaarit suunnittelevat Aasian-matkaa. Jos olisin hevonen, tekisin itsemurhan.

  • ferrugo sanoo:

   Huh. Uskomattoman tehokkaasti tämän porukan Pohjolan reissun vähemmän mairittelevat mutkat jäivät huomiotta Unkarissa… Eipä ole lottovoitto hevosellekaan syntyä Unkariin – pikkuhiljaa olen alkanut ymmärtää paremmin hevoseni entistä omistajaa ja hänen ylitsevuotavaa iloaan siitä, että Dáriusz on päätynyt S u o m e e n.

 9. Paluuviite: Talonpoika, ratsu, kuningas | Sentrooppa-Santra

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s