Such horse, such master

Atleetti, 570 kg.

Joskus muinaisella 90-luvulla eräs ratsastuksen opettaja totesi, että hevosten ja ihmisen välisissä kemioissa vastakohdat viehättävät toisiaan: aktiiviiselle ratsastajalle sopii passiivinen hevonen ja toisin päin.

Olen eri mieltä. Aloin tässä miettimään, millaisten hevosten kanssa minulla on synkannut parhaiten, ja mitään varsinaista ”minun tyyppiäni” ei itse asiassa ole (ei muuten myöskään miesten suhteen, toim. huom.) Yhteinen sävel on löytynyt niin herkän tsäpäkän tamman, leppoisan pulskean ruunan kuin suoraviivaisen orinkin kanssa. Vaikka oma hevonen on ihana asia, olen edelleen hyvin utelias ja kokeilunhaluinen erilaisten hevosten suhteen, ja kokeilen mielelläni esimerkiksi kaverien hevosia. Erilaisilla hevosilla ratsastaminen kehittää mielestäni todella paljon erityisesti hevosenlukutaitoa – oho, tähän ei toimikaan samat jutut kuin omaani, mikäköhän toimisi?

Dáriuksen kanssa siis synkkaa, mutta se ei ainakaan johdu suuresta vastakohtaisuudestamme. Nyt kun aloin asiaa tarkemmin ajatella, olemme Dáriuksen kanssa hämmentävän samanlaisia!

Aloitetaanpa ulkoisista ominaisuuksista. Värimaailmamme on ihan sävy sävyyn: Dáriusz on ruunikko, ja sen peitinkarvassa on punertava vivahde, etenkin kesäisin. Samoin käy sen ihmiselle. Olen brunette, mutta hiuksissani on luonnostaan paljon punaista pigmenttiä, joka hohtaa erityisesti kesäisin. Dáriuksella on (etenkin nykyään) huomiota herättävän tuuhea, pitkä ja kiiltävä häntä, oma ponnarini ei ole hullumpi sekään.

Olemme hoikkaraajaisia atleetteja, ja pieniksi ja siroiksi meitä kumpaakaan ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa. Lihaksen kasvattaminen on meille helppoa, kun vain treenaamme oikein, ja muistamme myös levätä. Molemmat yllämme 170 cm korkeuteen, Dáriuksen säkä vielä tuuman verran yli.

Vaikka nautimme hyvästä ruuasta, emme kuitenkaan porsastele, emmekä syö yli kulutuksemme, vaan pysymme ihannemitoissamme, etenkin säännöllisen liikunnan ansiosta. Veden äärelle emme kaipaa kumpikaan, veteen joutuminen aiheuttaa suorastaan ahdistusta – se ei ole meidän elementtimme.

Olemme mukavia tyyppejä ja tulemme kaikkien kanssa toimeen – me emme ole niitä, joiden kanssa saisi aikaan dramaattisia kohtauksia. Dáriuksen voi laittaa samaan tarhaan kaikkien kanssa, kaikki käy, kenellekään se ei ole vihainen eikä aggressiivinen, sen voi laittaa kenen vain karsinanaapuriksi. Mutta vain harva lajitoveri on sen mielestä oikeasti todella kiinnostava. Olen yhtä lailla nirso ystävieni suhteen – vaikka minut voi kyllä laittaa samaan kalustettuun huoneeseen kenen kanssa tahansa.

Mutta vaikka olemme päällisin puolin joviaaleja, meillä on raudanluja tahto, eikä meitä ole helppoa saada muuttamaan mieltämme, kun olemme jotakin päättäneet. Emme myöskään kunnioita ketä tahansa, vaan hyväksymme johtajaksemme vain sellaisen, joka on taidoillaan ja luotettavuudellaan osoittanut olevansa sen arvoinen.

Työmotivaatiomme on erinomainen, jos meille annetaan älyllinen haaste, silloin kun opetellaan jotain uutta, tai kun pitää pinnistellä äärirajoilla, on kuuma ja väsyttääkin. Mutta jos pitää tehdä jotain älyttömän tylsää (juoksutus) tai ihan liian lällärihelppoa (lämmittelyt raviristikoilla), me alisuoriudumme. Vaihtelu virkistää meitä molempia. Virta ei riitä, jos pitää joka päivä tehdä aina sitä samaa.

Dáriusz pörhentelee ja esiintyy mielellään vastakkaiselle sukupuolelle, mutta eihän se raukka tositilanteessa saisi tammojen kanssa mitään aikaan. Ihminen sen sijaan… hmmm. No, ne jotka tuntevat minut, todennäköisesti jo kierivät lattialla nauraen 😉

Syvimpiä tunteitamme, etenkään niitä hempeitä, emme kovin helposti osoita, etenkään muiden läsnäollessa. Välillä tietysti tulee heikkoja hetkiä itse kullekin, ja jäämme otsat vastakkain puhaltelemaan ja myhäilemään onnellisuuttamme.

Mainokset
Kategoria(t): hevoset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Such horse, such master

    • ferrugo sanoo:

      😉 Hevosissa, kuten ihmisissä, on parasta se, että ne toden totta ovat erilaisia persoonallisuuksia! (Kommenttisi jostain syystä oli tipahtanut roskapostikansioon…)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s