Jäätävät pyhät

Suomessa Jaakko heittää kylmän kiven 25. heinäkuuta. Unkarissa sen sijaan Pongrác, Szervác ja Bonifác jäätävät keskellä toukokuuta. Näiden kolmen pyhimyksen päivät ovat 12. – 14. toukokuuta ja kansanperinteessä tätä ajanjaksoa kutsutaan nimellä ”fagyosszentek”. Jotkut laskevat mukaan vielä Zsofian, jonka päivä on 15. toukokuuta.

Vuosisatojen ajan tehtyjen havaintojen perusteella näihin päiviin osuu merkittävän usein poikkeuksellisen kylmä ajanjakso, jolloin jopa yöpakkaset ovat mahdollisia. Esimerkiksi kurkun, tomaatin ja papujen kylvämistä on vältetty Zsofian päivään asti.

Sama sääilmiö on havaittu myös Itävallassa, Saksassa ja Puolassa. Äkilliset sään jäähtymiset ovat toki tavallisia kaikkina vuodenaikoina, mutta toukokuinen viilentyminen on saanut eniten huomiota, koska sen vaikutukset maanviljelylle ovat voineet olla tuhoisia ja siten ikimuistettavia.

Tänä vuonna perinne osui kohdalleen – lauantaina 12. toukokuuta taivas musteni alkuiltapäivästä ja lämpötila putosi tunnissa parissa + 31 C:sta + 14 C:een! Ja siitä asti on hytisty suomalaisessa vappusäässä, ja etenkin yöt ovat olleet todella koleita – teki jopa mieli napsauttaa lämmöt takaisin päälle! En tarkkaan muista miten tämä perinne viime vuonna päti – ihan näin kylmää ei kuitenkaan tainnut olla, ei kyllä hellettäkään.

Fagyosszentek Wikipediassa (unkariksi).

Mainokset
Kategoria(t): arki, Unkari Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s