Hevosenmurhaajalle vuoden vankeusrangaistus

Felhő laukkaa nyt pilvien mukana.

Budapestin hovioikeus tuomitsi eilen miehen vuoden vankeusrangaistukseen hevosen tappamisesta. Unkarissa paljon kohua herättänyt tapaus käsiteltiin alemmassa oikeusasteessa viime syyskuussa, jolloin rangaistus oli vain 10 000 forinttia (noin 35 euroa) sakkoja.

Mies puukotti Felhő-nimisen (Felhő=Pilvi) hevosen kuoliaaksi heinäkuussa 2010 Érdin kaupungissa kadulla, keskellä kirkasta päivää. Järkyttävää tapahtumaa joutuivat todistamaan hevosen 16-vuotias omistajatyttö Petra sekä hänen ystävänsä. Silminnäkijöiden mukaan tyttö ystävineen oli moittinut miestä huonosta hevosen pidosta, ja että tämän luona hevoset kärsivät. Tästä tulistuneena mies puukotti Felhőn, joka kuoli hyvin pian. Eläinlääkäri (ja poliisit) hälytettiin saman tien, mutta hevosen hyväksi ei ollut enää mitään tehtävissä.

Miehellä olleet hevoset otettiin huostaan – Felhőn tragedia tavallaan pelasti kolme muuta hevosta, jotka olivat pahasti nälkiintyneitä ja sairaita. Miehelle myös määrättiin oikeudessa elinikäinen eläintenpitokielto. Mies itse oli selittänyt hevosten laihuutta sillä, että ”ne liikkuvat niin paljon”. Unkarin eläinsuojelujärjestöt sekä hevosen omistaja riemuitsivat hovioikeuden päätöksestä, ”vaikka mikään ei tuo hevostani takaisin”, Felhőn omistaja Petra totesi.

”Noak”-eläinsuojelujärjestön juttu tapahtuneesta (unkariksi). Juttu sisältää järkyttävää kuvamateriaalia.

Vaikka tämä tapaus on ääriesimerkki, enkä ole ikinä pelännyt, että kukaan ihan puukko kädessä tappaisi hevoseni, niin en itsekään viime kesänä uskaltanut kertoa tallinomistajalle, että lähdemme toiselle tallille, ennen kuin pari tuntia ennen muuttoa. Suomalainen tuttavani vei jokin aika sitten hevosensa hirveän laihtumisen vuoksi toiselle tallille (itse asiassa valmentajalleni M:lle), ja viivytteli myös asian kertomista, kun pelkäsi, että viimeisinä päivinä hevosta ei ruokittaisi enää juuri ollenkaan.

Jotakin perusturvatonta Unkarissa kuitenkin on. Muistan, kun viime kesänä ratsastin vanhalla tallilla kentällä, ja kentän viereen oli pysähtynyt Lada, josta kaksi (romani)miestä tuijotti meitä ainakin puolisen tuntia. Kyllä kylmäsi, keskellä lämmintä kesäpäivää, ja sen jälkeen aina jännitti tulla tallille – onko hevoseni varmasti tallella? Facebookissakin on hyvin usein ilmoituksia laitumelta varastetuista hevosista. Nykyisellä tallillani on kyllä videokamera-valvonta, mutta kamerat eivät taida osoittaa ulkobokseille, joissa Dáriusz asuu, ja kameroilla on kai lähinnä tarkoitus valvoa, etteivät hevosten omistajat ”varasta” hevosilleen ylimääräistä heinää tai kuiviketta…

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, Unkari, uutiset, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Hevosenmurhaajalle vuoden vankeusrangaistus

 1. heidi sanoo:

  Kauhea tapaus. Onneksi mies sai kuitenkin edes jonkinlaisen rangaistuksen. Vaikka Unkarissa on meikäläistä enemmän välinpitämätöntä eläintenpitoa niin eläinrääkkäyksestä näyttäisi saavan selvästi kovemmat tuomiot kuin Suomessa, en ole ikinä kuullut että täällä olisi saatu vankeutta eläimen tappamisesta (näitä juttujahan välillä lehdistä lukee että esimerkiksi mies on tappanut naisystävänsä lemmikin). Onneksi Unkariin (tai Suomeen) ei ole sentään tullut useissa Euroopan maissa järkyttänyttä ilmiötä hevosten silpomisesta. Näitä tapauksia joissa hevosia on tapettu ja silvottu laitumelle on ollut ainakin Saksassa ja muissakin maissa, taisi olla Ruotsissakin. On kammottavaa ajatella että sellaista tekeviä ihmisiä on useita.

  Varastetuista hevosista tosiaan lukee esimerkiksi hevosaiheisilla keskustelupalstoilla, Suomessa en ole moisesta kuullut. Muutenkin ilmeisesti esimerkiksi asuntomurtoja ja muuta rikollisuutta on paljon. Yleistä turvattomuutta torjumaan on muuten järjestetty ratsastavia vapaaehtoisia ”lovas polgárőrök” jotka tarkkailevat tiettyä aluetta ja ilmoittavat poliisille havaitsemastaan rikollisesta toiminnasta sekä auttavat apua tarvitsevia ihmisiä. Tämä artikkeli on Zalaszentlászlósta ja minulle tutulta tallilta: http://www.zalaihirlap.hu/fokusz/20110310_polgarorok_lohaton

  • ferrugo sanoo:

   Olen samaa mieltä. Tuo on oikeastaan kova rangaistus, vaikka teko oli kauhea, kyseessä oli kuitenkin ”vain” eläimen tappaminen. Todennäköisesti paikalla olleen omistajan alaikäisyys vaikutti raskauttavasti. Aivan kauheita tuollaiset laitumelle silpomistapaukset, ei voi ymmärtää! Täällä en ole sellaisista kuullut, lähinnä tosiaan hevosia varastetaan (tiedä sitten tehdäänkö niistä kotona paistia – kyllä täälläkin moni varastaa oikeasti nälkäänsä.)

   Mainioita ratsupoliiseja! Polgárörség vaikuttaa muutenkin toimivalta konseptilta.

 2. pacolady sanoo:

  Herranjestas! Joutuiko tuo puukottaja edes korvaamaan omistajalle hevosen hintaa?

  • ferrugo sanoo:

   Käsittääkseni ei joutunut vieläkään – tosin tavalliset puskahevoset ovat täällä käytännössä ilmaisia (toki säädyllinen ylläpito maksaa), ja hevosen arvoa voi yrittää määritellä korkeintaan kisatulosten perusteella. (Jotka nekään eivät hirveästi kerro, kun tyyli on vapaa ja tuurilla mennään…)

   • pacolady sanoo:

    Ok. No tunnearvoa ja teosta johtunutta mielipahaa nyt tuskin olisi voitu rahalla korvatakaan. Puistattava tapaus joka tapauksessa!

    • ferrugo sanoo:

     Sepä se – raha ei auttaisi pätkän vertaa, jos omalle jotain tapahtuisi. Sillä ei täällä nimittäin ole edes vakuutusta, ainoastaan yksi vakuutusyhtiö suostui keskustelemaan aiheesta kanssani, muut tarjosivat ei-oota. Hevosen arvosta ei päästy yksimielisyyteen, sillä sen myyntihinta (sain halvalla) vs käyttöarvo nyt hyvin hoidettuna ja koulutettuna eivät mitenkään edes kohtaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s