Unkarin presidentti erosi

Kättelin presidenttiä reilu vuosi sitten.

Kättelin presidenttiä reilu vuosi sitten.

Tämä nyt on jo vanha uutinen, mutta Unkarin presidentti Pál Schmitt jäi taannoin kiinni väitöskirjansa plagioinnista. Semmelweiss yliopisto tutki teoksen, ja riisti Schmittiltä tohtorin arvon todettuaan väitöskirjan olevan 90-prosenttisesti kopioitu kahdesta eri väitöksestä.

Vielä viikko sitten Schmitt julisti pysyvänsä virassa, sillä kuulemma presidentin viran hoidon ja väitöskirjan plagioinnilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Oppositio riehaantui, ja vähän veikkaan, että Fideszin ja pääministeri Orbánin oli pakko uhrata tottelevainen sätkynukkensa, jottei maa ajaudu kaaokseen ja ennenaikaisiin vaaleihin tai välttääkseen murskatappion seuraavissa vaaleissa. Schmitt on ollut Fidezille hyödyllinen ja nöyrä palvelija, joka on allekirjoittanut kaikki Fideszin uusiksi kirjoittamat lait, muun muassa EU:ssakin kyseenalaistetut uudet perustus- ja medialait.

Unkarissa presidenttiä ei valitse kansa, vaan parlamentti, joten sikäli presidentin ero oli lopultakin yllätys, etenkin unkarilaisille, jotka olivat jo tyynesti nielaisemassa tämänkin kirpeän hedelmän. Presidentin puolueellahan on parlamentissa 2/3 -osan enemmistö, eikä parlamentti olisi ikipäivänä presidenttiä erottanut. Schmitt luki eroilmoituksensa parlamentille eilen.

(Henkilökohtaisesti tässä on hienoa se, että kuulin uutisen eilen autoradiosta, ja ymmärsin kaiken! Olin niin tohkeissani, että meinasin jo tallilla kysellä ihmisiltä, kuulinko ja ymmärsinkö oikein, mutten sitten kuitenkaan kehdannut… Tarkistin asian heti kotiin päästyäni netti-mediasta.)

Schmittin seuraajaksi, joka tulee valita 30 päivän sisällä, on veikkailtu parlamentin puhemiestä, László Kövériä (toim. huom. Kövér = Lihava). Olisi muuten ns kotikylän poikia! Käsittääkseni on jo vt presidentti.

Jo pelkästään tohtorin tittelin riistäminen on Unkarissa kova juttu. Nimittäin kun on Doktor-arvon kerran saanut, lyhenteen ”Dr” voi kirjata osaksi virallista nimeään väestötietojärjestelmään, ja se sitten kulkee mukana kaikissa virallisissa ja epävirallisissakin yhteyksissä. On erittäin epäkohteliasta puhutella tällaista ihmistä ilman titteliä. Minuunkin käytäntö on iskostunut, ei tulisi mieleenkään puhua esimerkiksi eläinlääkäristäni muutoin kuin Doktor úr:ina.

Doktor-arvon käyttö ulottuu myös puolisoon, eli myös puoliso saa käyttää nimensä edessä lyhennettä ”Dr”. Vähän kai niin kuin ennen vanhaan meilläkin oli tohtorinnat ja everstinnat. Teoriassa siis rouva Schmitt on saanut esiintyä nimellä Dr Schmitt Pálne (”tohtori Pál Schmittin rouva”).

Kirjoitin presidentti Schmittistä helmikuussa 2011.

Mainokset
Kategoria(t): Unkari, uutiset, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s