Mirri sairastaa

Olen perustanut kissasairaalan. (Suomalainen) tuttavani löysi pienen kauniin kissan, joka oli loukannut jalkansa, ilmeisesti tappelussa. Koska heillä on jo talo täynnä eläimiä (monta koiraa sekä kissa), lupauduin ottamaan pienokaisen hoitoon. ”Muruselle” on kyllä jo vakituinen koti odottamassa – valmentajani M on vailla tallikissaa, ja jahka pikkuinen saadaan hoidettua sisätiloissa kuntoon, se pääsee hiirikissaksi maaseudulle. Yritän siis olla kiintymättä siihen liikaa. Helpommin sanottu kuin tehty.

Minni ja Roope ovat hämmästyneitä, mutta eivät vähääkään aggressivisia potilasta kohtaan. Todennäköisesti ne vaistoavat, että toinen on pipi. Toistaiseksi se myös saa sairastaa isossa koirien näyttelyhäkissä, jonne mahtuu kaikki tarvittava, peti, vessa, ruuat ja vesi. Roope tosin hieman murjottaa, ja lähti aamulla ulkoilemaan ilman aamiaista ja palasi vasta 7 tunnin kuluttua…

Olen löytänyt täällä komennuskotipaikkakunnaltani todella sympaattisen nuorehkon eläinlääkärin, joka vieläpä puhuu hyvää englantia. Eilen kissa kävi röntgenissä, ja tassu ei näyttänyt murtuneelta. Lääkäri sanoi, että haavan paikka on erittäin tyypillinen kohta, mihin kissat toisiaan tappeluissa purevat (kissan ”polvi”). Nyt kisulla on 10 päivän antibiootti-kuuri ja neljä päivää tulehduskipulääkettä edessä, ja toistaiseksi kissa on hotkinut lääkkeensä ruuan seassa. Tassun turvotus näyttää jo hieman laskeneen. Nöyryyttävä ”avaruuskauluri” estää sitä kalvamasta haavaansa. Kaiken kaikkiaan hoito oli ensiluokkaista (visiitin hinta reilut 10 000 HUF, noin 35 EUR, sisälsi röntgenin, lääkkeet, kaulurin, yhden antibiootin pistoksena sekä työn.)

Emme tiedä, onko kissalla kotia tai omistajia, tuskinpa, sillä kai se olisi kotiinsa nilkuttanut. Eläinlääkäri testasi lukijalla, onko sillä mikrosirua, ei ollut. Mutta kissojen siruttaminen on täällä kuulemma tavattoman harvinaista, joten siruttomuus ei todista mitään.

Kaikki täkäläiset eivät oikein tunnu ymmärtävän, miksi me ulkomaalaiset ”pelastamme” täällä eläimiä, kun olisi varaa ostaakin hienoja rotukoiria ja -kissoja. Etenkin kissa tuntuu täällä olevan täysin arvoton otus, ja perus-unkarilainen olisi todennäköisesti kääntänyt selkänsä hätääntyneenä naukuvalle ja perään nilkuttavalle kissalle. Toisaalta, eläinlääkärit tuntuvat tällaista rescue-toimintaa arvostavan, tämäkin kissa oli saanut ensimmäiset antibiootit ilmaiseksi, kun tuttavani oli vienyt sen eläinlääkärille heti löytämisen jälkeisenä aamuna.

Eilen ensimmäistä kertaa täällä oloaikana itkin. En pelkästään tämän yhden pienen kohtaloa, vaan niiden kaikkien muidenkin, pienten ja vähän isompienkin, ja samalla koko Unkarin köyhyyttä. Maassa, jossa ihmisetkin kärsivät hätää, nälkää ja vilua, ei eläinten kohtelu ole tärkeysjärjestyksessä kovin korkealla.

Molemmilla omilla kissoillani on kaulapannat, joissa on niiden osoite ja minun kännykkänumeroni (ja molemmissa nimi ”Minni”), mutta en oikeasti jaksa uskoa, että kukaan perään soittelisi, jos ajaisi kissani yli (lähinnä Roopen, sillä Minni ei ole koskaan poistunut kotipihasta). Siksi olinkin valtavan ilahtunut, kun yhtenä päivänä puhelin soi, ja päiväkodin täti soitti, että lapset olivat löytäneet päiväkodin pihalta Roopen pannan, ja olivat huolissaan missä itse kissa on. Soittaja toki hämmentyi kun kuuli toisessa päässä olevan ulkomaalaisen, joka ei aluksi ymmärtänyt pölötyksestä mitään, mutta sinnikkäästi hän jatkoi puhumalla minulle hitaasti ja yksinkertaisin lausein, mistä on kyse. Ja onneksi osasin kertoa unkariksi, että kissa on kotona, se oli vain päättänyt jonain päivänä hankkiutua pannastaan eroon.

Myötätunto on siis meihin ihmisiin sisäänrakennettu ominaisuus, joka on jo lapsissa. Missä vaiheessa se katoaa?

Mainokset
Kategoria(t): arki, kissat, Unkari, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s