Ympäri mennään yhteen tullaan…

Näin talvista meilläkin oli vielä puolisentoista viikkoa sitten - tänään ratsastin ekan kerran kuvassa näkyvällä ulkokentällä!

Kirjoittelin jo kesällä, miten nolosti tälle bloggarille kävi, kun ehdin jonkin aikaa puhista itsekseni, etteivät unkarilaiset osaa ratsastusradan liikennesääntöjä, kunnes valmentajani M valisti minua, että Unkari on ratsastusmaailman Iso-Britannia. Täällä on siis vasemmanpuoleinen liikenne. Ja minä olin siis se, joka ei osannut liikennesääntöjä.

En ole saanut selville, miksi näin on. Suurin osa täkäläisistä ratsastajista ei edes tiedä, että heidän käytäntönsä on ainutlaatuinen. Muutamat ulkomailla ratsastaneet toki tietävät.

Valmentajani Z, joka on toiminut Unkarin kansallisen ratsastajainliiton puheenjohtajana, ei hänkään osannut vastata miksi liikenne on vasemmanpuoleinen: ”se on vain perinne”. Hänen mukaansa asiasta on kuitenkin viime aikoina keskusteltu ja suorastaan kiistelty, ja jotkut tallit Budapestissa ovat jo siirtyneet kansainväliseen käytäntöön. Sitä myöten kun unkarilaiset ratsastajat ovat käyneet saamassa oppia ulkomailla, ja Unkarissa on alettu järjestää kansainvälisiä kilpailuja, vaaratilanteita syntyy yhä useammin. Näilläkin asioilla kun on tapana juurtua varsin syvälle lihasmuistiin, ja siitä ei synny kaunista jälkeä, kun kaksi eri kierroksessa olevaa laukkaavaa ratsukkoa kohtaavat, ja he noudattavat eri liikennesääntöjä.

Meidän tallilla noudatetaan siis vanhaa perinnettä – tai ainakin periaatteessa noudatetaan. Etenkin nyt talvikaudella, kun pieneen maneesiin on parhaimmillaan ahtautunut 9 – 10 ratsukkoa ja lisäksi molemmissa päädyissä pidetään alkeisopetusta ympyrällä liinassa, on kaikki energia mennyt lähinnä väistelyyn.

Juuri kun olin oppinut, että täällä oikeat kädet kohtaavat, tilanne alkoikin elää… Nimittäin välillä, jos käynnissä on alkeistunti, tuntilaiset menevät pitkin uraa, ja muut väistävät uran sisäpuolelle. Minulle vain ei ole oikein koskaan selvinnyt, millä alkeistunneilla näin tehdään ja millä ei. Nimittäin suurimmalla osalla tunneista taso on sitä, että oppilaat vielä esimerkiksi laukkaavat yksi kerrallaan. Täytyy sanoa, että minun mielestäni ratsastaja, joka ei vielä hallitse väistämissääntöjä ja hevosensa kääntämistä niiden mukaan, ei ehkä vielä kuuluisi itsenäisen ratsastamisen tunneille. Tai sitten maneesi pitäisi rauhoittaa siksi ajaksi ulkopuolisilta tai ulkokenttä pitäisi jakaa tuntilaisille ja muille (ulkokenttämme on todella iso).

Koska tunnit vedetään yleensä kahdessa eri kierroksessa kulkevassa possujunassa, välillä on hämmentävää, kun ei tiedä pitäisikö minun tunnin ulkopuolisena väistää myös oikeassa kierroksessa sisemmälle uralle, vai voinko olettaa, että vastaantulevat väistävät minua samoin kuin toisessa kierroksessa olevia tuntilaisiakin. En tiedä.

Kanssaratsastajien tyylin olen jo oppinut tuntemaan. Silloin kun paikalla on väistämissäännöt hallitsevia, kansainvälisesti tunnettuja ratsastusteitä käyttäviä ratsastajia, meitä voi olla maneesissa vaikka kuinka paljon, eikä mitään ongelmia synny.

Sen sijaan muutama ratsukko aiheuttaa huokauksia jo maneesin ovelle ilmestyessään, sillä osa ei ratsasta koskaan kunnolla kulmiin, jolloin kohtaaminen kulmassa vasemmassa kierroksessa on erittäin riskialtis. Jotkut taas ratsastavat niin erikoisia teitä, ettei heistä osaa mitenkään arvata, mitä he ovat tekemässä. Naapurikarsinan murheenkryyni ei ole koskaan ratsastajallaan sen vertaa hanskassa, että kyseisestä ratsukosta osaisi arvata mihin suuntaan, miten päin ja missä askellajissa he ovat menossa.

Ja totta kai myös meidän tallillamme on ”kiilaajaprinsessa”, joka omistaa maneesin, ja joka kiilaa eteen kaikissa mahdollisissa tilanteissa… kun hän on tulossa voltilta takaisin uralle, hän olettaa muiden väistävän häntä. Mutta hän ei suinkaan väistä itse voltilta uralle tulijaa. Olin kerran niin kurkkuani myöten täynnä kyseistä neitokaista, että viuhahdin laukkavoltiltani kohtalaisen törkeästi hänen eteensä väisteltyäni häntä ensin puolisen tuntia. Tiedän, epäkypsää käytöstä minultakin, mutta tämän jälkeen olemme pystyneet jakamaan maneesin huomattavasti sopuisammin 😉

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, Unkari Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s