Tuleeko Budapestiin kevät?

Unkari on toden totta lipsahtamassa hallitsemattomaan liukuun kohti talousromahdusta. Forintti saavutti vuoden vaihteessa kaikkien aikojen pohjalukemat (1 EUR = 321 HUF), josta se tosin on hieman vahvistunut. Etenkin Länsi-Unkarista on lähdetty kiikuttamaan säästöjä naapurimaan puolelle itävaltalaisiin pankkeihin. Tavalliset ihmiset haluavat varmistaa, ettei heidän pienehköjäkään säästöjään sosialisoida valtion tarpeisiin. Hallitus on vakuutellut, että säästöt ovat turvassa, mutta niinpä piti olla yksityisten eläkkeidenkin, kunnes hallitus kahmaisi ne itselleen loppuvuonna 2010.

Hallituspuolue Fidesz ja pääministeri Viktor Orbán keskittyvät epäolennaisuuksiin ja yrittävät muokata Unkarista nationalistis-uskonnollista yksipuoluevaltiota. Katolinen pääministeri yrittää luoda yhdestä Euroopan maallistuneimmista maista konservatiivisempaa ja kristillisempää maata, kuin se todellisuudessa on. (Kirkossakäyntiprosentti on yksi Euroopan alhaisimpia.)

Uutena vuotena kansaa kerääntyi Budapestin oopperatalon eteen osoittamaan mieltään samaan aikaan, kun sisällä juhlittiin uutta perustuslakia. Järjestäjien mukaan mielenosoittajia oli 100 000, vastustajien mukaan joitakin tuhansia, ja totuus lienee jossain niiden välissä. Unkarin valtiollinen tv-kanava MTV valitsi raporttinsa kuvakulmaksi paikan, jossa näkyi poliiseja ja vain kourallinen mielenosoittajia. Hallituksen arvostelijat tulkitsivat tämän merkiksi siitä, että media toden totta ollaan panemassa tanssimaan hallituksen pillin mukaan.

Kapina kytee. Fidesz on menettänyt suosiotaan, mutta sen pettyneet kannattajat eivät ole siirtyneet opposition leiriin, vaan alati kasvavaan joukkoon, joka ilmoittaa, ettei tiedä mitä puoluetta äänestäisi, jos vaalit pidettäisiin nyt. Sen sijaan oppositiopuolueet ovat ensimmäistä kerta 2010 kevätvaalien jälkeen nöyrtyneet hakemaan voimaa yhteistyöstä. Esimerkiksi LMP on ilmoittanut voivansa harkita yhteistyötä sekä sosialidemokraattien, että näistä lokakuussa irtautuneen ”Demokraattisen Koalition” (DK) kanssa.

Mutta se, joka eniten enteilee muutosta, on ihmisten asenteet. Kun viime kesänä julkaisin Facebook-seinälläni valokuvan, jossa oli Viktor Orbán -aiheinen vitsi Margit-saaren bajamajan seinässä, yksikään unkarilainen ei tykännyt tai kommentoinut. Kukaan ei halunnut oikeastaan puhua politiikasta tai pääministeristä mitään. Yksi tuttavani sanoi, että hän ei ikinä uskaltaisi sanoa poliittisia mielipiteitään edes työkavereille. Toinen sanoi, että tuntuu vaaralliselta sanoa sitäkään, että ei uskalla sanoa mielipidettään. Eräs sosialidemokraattista väriä tunnustava tuttavani saneerattiin juuri korkeahkosta valtion virasta. (Toki voidaan olla monta mieltä miten järkevää on ilmaista puoluekantaansa Facebookissa.)

Mutta nyt Facebook on pullollaan pääministeriä ja hallitusta pilkkaavia tai arvostelevia kommenteja, pilakuvia ja vitsejä. Vähän vähemmän rohkeatkin uskaltavat tykätä niistä, vaikkeivat sellaisia omaan statukseensa laittaisikaan. Suurin osa Facebook-ystävistäni on nuoria tai nuorehkoja unkarilaisia, ja on ollut mielenkiintoista nähdä asenteiden muutos ja pelon väistyminen – ja yhteiskunnallinen aktiivisuus. Näillä nuorilla unkarilaisilla ei ole minkäänlaisia omakohtaisia muistoja kommunistiajan informanteista. Yhä useampi ystävistäni on liittynyt Facebook-ryhmään ”Egymillióan a magyar sajtószabadságért” (Miljoona Unkarin sananvapauden puolesta).

Kossupullosta vetoa, että Unkarissa räjähtää, ennen kuin tulen täältä pois. Sää on armahtanut hallitusta – se on ollut erittäin onnekas, kun talvi on ollut poikkeuksellisen leuto. Jos se olisi ollut koleampi, kylmissä asunnoissa hytisevät, kallista energiaa säästävät unkarilaiset olisivat jo nousseet barrikadeille hallitusta vastaan.

Vielä vuosi sitten koettiin, että hallitus ja Viktor Orbán kukkoilevat voimansa tunnossa, mutta niistä ei ollut todellista vaaraa. Nyt moni kokee, että pääministeri on tullut hulluksi, eikä mikään voi enää pelastaa Unkaria, ellei politiikassa ja erityisesti talous- ja veropolitiikassa tapahdu täyskäännöstä.

Ben Ali, Gaddafi, Berlusconi – tuleeko kevät tänä vuonna Budapestiin ja on Viktor Orbánin vuoro?

Edellinen Unkarin yhteiskunnallista tilaa arvioiva postaukseni. 21.11.2011

Asiantuntevampaa talousanalyysiä Kauppalehden blogista: ”Heimoveljet vaikeuksissa” 7.12.2011

Forintin kurssi

Mainokset
Kategoria(t): Unkari, yhteiskunta Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Tuleeko Budapestiin kevät?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s