Jalkasormi ja käärmekurkku

Hyvin viehättävät jalkasormet!

Ne lukijani, jotka osaavat unkaria, arvasivat varmasti jo otsikosta, mistä on kyse 😉 Mitä enemmän opin unkarin kieltä, sitä enemmän sitä rakastan!

Joskus jo kirjoitinkin, että unkarin kielessä on jotain alkukantaista, ja muutamia tosi mainioita sanoja olen oppinutkin. Sellaiset jäävät helposti mieleen, kun ovat niin hauskoja.

Jokaiselle Unkariin muuttavalle tulee tutuksi sana ”édesanya”, äiti, sillä äidin tyttönimeä kysytään aivan joka paikassa. Varsinainen kantasana tosin on ”anya”, ja ”édes” taas tarkoittaa makeaa, eli kirjaimellisesti ”édesanya” on ”makeaäiti”. Samoin toimitaan myös isän, ”édesapan” kanssa. Kaipa sanan voisi yrittää kääntää ”äitikullaksi” tai ”äitimuoriksi”, mutta tuota ilmausta näkee myös hyvin virallisissa konteksteissa. Olen myös ymmärtänyt, että muiden äideistä en käytä ilmausta ”édesanya”, vain omastani. Äidin tyttönimen kysyminen ei ehkä vaikuta niin ällistyttävältä, jos tietää, että kirkonkirjoja sanotaan Unkarissa ”äidin kirjaksi”, ”anyakönyv”.

”Uborka” eli kurkku on myös tärkeä sana, sillä sen avulla opetellaan vokaalisointuun liittyvä kielioppisääntö, eli sen sisältämät vokaalit sanan viimeisenä vokaalina määrittävät soinnun sitä taivuttaessa. Mutta jätetäänpä kielioppitunnit tuonnemmaksi. Kurkkua ostaessani ihmettelin aluksi mitä mahtaa olla tuo ”kigyouborka” -teksti tavallisen kurkun yläpuolella – sen sijaan meikäläisten avomaan kurkun näköistä vihannesta nimitetään yksinkertaisesti ”uborkaksi”. ”Kigyo” on käärme (mahdollisesti samaa kantaa kuin suomen ’kyy’), mikä tarkoittaa vain, että kyseessä on se pidemmän sortin kurkku, joka on pitkä kuin käärme.

Ruokakaupassa törmää muutenkin hauskoihin sanoihin. Porkkana on keltajuuri, ”sárgarépa” (”sárga”=keltainen, ”répa”=juuri), tosin, syömmehän mekin punajuurta. Karkkihyllyllä ei valitettavasti kovinkaan usein törmää karhunsokeriin (”medvecukor”) eli salmiakkiin, mutta onpa sille sympaattinen nimi keksitty! Maitohyllyssä ottajaansa odottaa nukkunut maito (aludttej) eli piimä, joka täkäläisittäin on lähinnä kefiiriä.

Varsin mainio sana on ”lábujj” eli varvas, joka muodostuu sanoista jalka, ”láb” ja sormi, ”ujj”! Tässä kohtaa on siis unkarilaisten ilmaisuvoima loppunut kesken, kun kyseiselle raajalle ei ole keksitty enää omintakeisempaa nimeä!

Mainokset
Kategoria(t): kieli, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Jalkasormi ja käärmekurkku

 1. Jaana sanoo:

  On olemassa myös erittäin yleinen fehérrépa (valkojuuri), jota nimeä käytetään persiljan juuresta. Suomeksi se on juuripersilja, hieman eri lajike persiljaa, jolla on maukas juuri. Käytetään keittojuureksena.
  Marharépa (naudanjuuri) = lanttu. Nimi tullee siitä että lanttua ei Unkarissa oikeastaan syödä, vaan se on ammoisina aikoina annettu karjalle.

  • ferrugo sanoo:

   Valkojuuri ei olekaan vielä tuttu, kiitos vinkistä! Sen sijaan lanttua täällä ei ihmiset syö, harmi sinänsä, itse tykkään nakerrella raakaa lanttua välipalana. Se, että sitä viljellään vain karjalle, selittänee myös sen, miksei siitä suomalaissiirtokunnan valmistama lanttuloora ota onnistuakseen. Tosin myös perunalaatikon kanssa on ongelmia, tiedä sitten mistä johtuu, kypsyykö niihin eri määrä sokeria valaistusolojen erojen vuoksi vai missä ero.

 2. anu sanoo:

  Hepreaksikin sanotaan ”jalkasormi”.

  • ferrugo sanoo:

   Kappas! On ainakin helppo arvata uudesta sanasta intuitiivisesti mitä se tarkoittaa 😉

  • Vulqan sanoo:

   Käsittääkseni slaavilaisissa kielissä on sama juttu, ainakin puolassa.

   • ferrugo sanoo:

    Kiitos tiedosta, kielet ja kielitiede on aina kiinnostanut, mutta slaavilaisten kielten osalta tiedoissani on täydellinen aukko.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s