Hyvä on ratsukon ravailla, kun hanki on hohtava alla?

Unkarissa odotetaan talvea yhtä kiihkeästi kuin Etelä-Suomessa, tai no, kuka odottaa ja kuka ei. Minä olen yllättänyt itseni kaipaamasta edes pikkuisen lunta, se toisi valoa. Toistaiseksi lunta ei ole tullut ripaustakaan. Vuosi sitten tähän aikaan oli komeat hanget tulleet (ja menneet).

Ratsastus ei Unkarissa ole talvilaji. Toki yleistän taas, mutta kun reilu vuosi sitten saavuin maahan, oli todella vaikeata talven kynnyksellä löytää harrastuspaikkaa (enkä sitä sitten löytänytkään), ennen kuin huhtikuun alussa ostin oman pollen.

Olin kuvitellut aivan päinvastoin: Unkarissa on pitkä, kuivahko syksy, lyhyt, tosin paikoin kirpeäkin talvi, sekä aikaisin tuleva lämmin kevät ja kuuma kesä. Olosuhteiden pitäisi olla todella hyvät ympärivuotiselle ratsastamiselle jopa ilman maneeseja.

Kokemuksieni mukaan (ja niin monen muunkin kertoman mukaan, että uskallan yleistää) vasta-aiheita ratsastukselle kuitenkin riittää: vesisade, lumisade, maassa on lunta, on pakkasta, tuulee, on liian kuuma, sade alkaa kuitenkin kohta, maa on liian märkä (tämä on oikeasti hyvä syy olla lähtemättä maastoon), maa on liian kova, on liikaa itikoita jne.

Tämä on todella mystinen juttu. Taannoin yritin järjestää itselleni ja parille tuttavalle maastopyrähdystä, ja minua katsottiin kuin olisin laskeutunut marsista: ”Mutta… sunnuntaiksi on luvattu pakkasta! Jopa neljä astetta!”

En ole kehdannut pyytää perusteluita näille erilaisille säästä johtuville syille, miksi ei voi ratsastaa. Meillä Suomessa kun jäisi ratsastamiset aika vähiin, jos sään kanssa oltaisiin yhtä nirsoja.

Ratsastuskoulun tunneilla on käynyt sinnikkäästi jonkin verran oppilaita, arviolta kuitenkin alle puolet normaalimääristä. Meitä yksityisiä on kolmisenkymmentä, ja kaltaisiani 6 – 7 kertaa viikossa treenaavia on noin kolmannes. Toinen kolmannes käy liikuttamassa hevostaan pari kertaa viikossa, ja loppua kolmannesta ei ole talvella juuri tallilla näkynyt. Tämä tuntuu todella oudolta, etenkin kun täällä tuntuu katsottavan talvi kalenterista, ei lämpomittarista. Joulukuussa on ollut myös muutama hyvin lämmin päivä, jopa + 15 C°, mutta lämpimätkään päivät ei ole houkutelleet ihmisiä tallille.

Nyt kun minulla on oma hevonen, ja pääsen tallille ja harrastamaan koska vain, en kuitenkaan valita. Nimittäin maneesissa ja kentällä on miellyttävän väljää! Vaikka joskus tuntuu siltä, että kaikki kynnelle kykenevät änkeävät maneesiin samalla kellonlyömällä, useammin käy juuri päinvastoin: harvatkin kävijät tulevat eri aikaan. Tänään raivosi myrsky ja satoi, oli kuitenkin melko lämmintä, + 10 C°. Tallilla oli hiljaista kuin huopatossutehtaalla, ja sain yksin käyttää tuulessa paukkuvaa maneesia.

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Hyvä on ratsukon ravailla, kun hanki on hohtava alla?

  1. Marre sanoo:

    Ihanan sopiva maa lämpötilojen suhteen! Voi harmi kun meillä Suomessa on piiiiiitkä talvi, tälläinen epämääräinen pimeä, sateinen ja tuulinen, asteita pari.. Minäkin aikoinaan paljon ratsastaneena tiedän että Suomessa asteita pitää olla todella paljon ennenkuin perutaan ratsastus, mutta unkarilaiset ovat tottuneen lauhempii ilmoihin.. Kiva heille 🙂

    • ferrugo sanoo:

      Aika lailla epämääräinen on unkarilainen ”talvikin”, ainakin tämä kuluva talvi: sumuinen, harmaa, märkä, tuulinen, mutta toki keskilämpötila on ympäri vuoden korkeampi kuin Suomessa. Kai nämä vain ovat tottuneet ihanteellisiin olosuhteisiin, ja ehkä harvalla tämä harrastus on ”tavoitteellinen”. Suomessa hevosen omistaminen myös on niin kallista lystiä, että harva sitten ostaa omaa harrastaakseen sillä vain kerran pari viikossa, koska meillä on hyvät mahdollisuudet kehittyäkin myös ratsastuskouluissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s