Mitä hevonen muistaa?

Hevosen kognitiivisia taitoja, päättelyä, muistia sun muuta, ei yleisesti taideta pitää kovin kehittyneenä. Hevosen kouluttaminen ja oppiminen perustuu toistoihin, toistoihin ja toistoihin. Hevonen myös rakastaa rutiineja – ne luovat sille turvallisuuden tunnetta.

En voi tietää juuri mitään niistä vajaasta kymmenestä vuodesta, jonka hevoseni on ehtinyt elää ennen kuin tiemme kohtasivat. Se on ollut ainakin jokusen vuoden juniorin kisapollena (löysin entisen omistajan ja nipun kivoja valokuvia hevosesta facebookistakin), mutta sen jälkeen hevosen historiassa on vuoden ”aukko”, enkä ole ihan varma, onko hevosen hoito tänä aikana ollut ihan priimaa. En toki ostanut mitään laihaa ongelmahevosta, mutta jotain häikkää sen menneisyydessä on. Myös nykyinen kengittäjä on todennut, että hevosen kavioita on jossain vaiheessa pidetty liian pitkällä hoitovälillä. Joku on ”säästänyt”.

Onkin ollut upeata huomata, miten hevonen on kehittynyt kaikilla alueilla. Esimerkiksi sen hoitaminen on nykyään aika helppoa. Hyvä esimerkki rutiinien tärkeydestä on vaikkapa kavioiden putsaus. Kun olen säännönmukaisesti hoitanut ne päivittäin ennen ja jälkeen ratsastuksen, vieläpä kaviot aina samassa järjestyksessä (aloitan oikeasta etukaviosta), niin puuha sujuu nykyään kuin tanssi. Dáriuszilla on aina jo valmiiksi ilmassa se kavio, johon olen siirtymässä! Mutta annapa olla, jos yritän aloittaa vasemmasta etukaviosta – hevonen tarjoaa sinnikkäästi oikeata etukaviota, että täältähän tämä pitäisi aloittaa.

Dáriusz myös muistaa oikein hyvin, mikä on sen ihmisen herkkutasku. Oikeakätisenä pidän omenoita sun muita hevosen herkkuja oikeassa taskussa, ja oikeata taskua heppa aina hamuaa, silloinkin kun siellä ei ole mitään, ja päällä olisi puhdas takki, eli hajun perusteella se ei hamua juuri sitä taskua.

Entisellä tallilla, jossa pysäköin autoni tallin taakse lähes oman hevoseni karsinan kohdalle, kuulin usein, kun Dáriusz hirnahteli tallista jo autoni äänen kuultuaan. Se on varmaan ollut hämmentynyt, kun reilun kuukauden ajelin vuokra-autolla…

Tänään palatessamme maastosta, tutulla tiellä lähellä tallia käveli mies koiransa kanssa. Dáriusz ei koiria pelkää, eikä ole koskaan suhtautunut yhteenkään koiraan mitenkään ”erityisesti”. Nyt sen sijaan se höristi korviaan, ja alkoi tanssahdella raville. En ensin edes tajunnut miksi, mutta sitten huomasin, että sitä kiinnosti tämä kultainen noutaja. Se ei siis pelännyt koiraa, päinvastoin, se olisi halunnut mennä sen luokse!

Käänsin hevosen voltille, rauhoittelin, ja olin aivan ihmeissäni, mistä on kyse! Dáriusz kun ei ollut vähääkään säikähtänyt, ei pakenemassa mihinkään, ja mitä lähemmäksi koiraa ja miestä pääsimme, sitä innokkaammin se pompsotteli eteenpäin. Mies näki, että hevoseni ei käyttäytynyt ihan normaalisti, kysyi pelkääkö hevoseni koiria, ja vakuutteli, että koira on ihan kiltti eikä tee mitään pahaa.

Ohitimme koiran, ja Dáriusz tuijotti koiraa pää kenossa. Edelleenkään ei pelkoa, vain uteliaisuutta. Koira sen sijaan ei ollut vähääkään kiinnostunut Dáriuszista.

Kotona avasin facebookin – ja bingo: entisen omistajan valokuvista löytyi kultainen noutaja. Ehkä Dáriusz vain luuli koiraa vanhaksi tutukseen, muuta selitystä en keksi.

Olisi mukava kuulla tarinoita mitä muiden hevoset ”muistavat”, joten kommentoikaa!

Mainokset
Kategoria(t): hevoset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Mitä hevonen muistaa?

 1. Hei, kiitos itsellesi kivasta blogista ja tervetuloa oman blogini lukijaksi:) On mahtava vaihtaa ajatuksia ja kiinnostavaa kuulla toisen kulttuurin tarinoita.

  • ferrugo sanoo:

   Kiitos, kiitos 🙂 Ja hienoa, että alkaa olla jo aika paljon ”aikuisten” hevosblogeja, joista löytyy paljon ajatuksia herättäviä juttuja sekä hyödyllistä infoa.

 2. Susanna sanoo:

  Ihanan symppis tarina tuo kultaisen noutajan ”tunnistus”, snifsnif 😉 Voi heppa muisti koirakamunsa!

  • ferrugo sanoo:

   Ei siinä oikein muutakaan selitystä ole. Oli kyllä tosi outo kokemus, mutta mun heppa nyt on muutenkin semmoinen ”persoona” 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s