Kansa, joka pimeydessä vaeltaa (kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti)

Niin kuin ei sankassa savusumussa olisi tarpeeksi, Unkaria koetellaan nyt kaikilla rintamilla. Unkarin talous on kriisiytynyt ja forintin kurssi on laskenut rajusti lyhyessä ajassa.

Tullessani tänne vuosi sitten, eurolla sai noin 255 forinttia, ja ehdin todistaa senkin hetken, kun hurrattiin forintin vahvistumista alle 250 HUF per euro -rajan. Nyt eurolla – niin kurjasti kuin silläkin menee – saa jo peräti 317 forinttia. Omat rahani ovat kaikki euro-pohjaisilla tileillä, joten omaa talouttani valuuttakriisi ei suoraan kosketa, mutta tarkistan kurssin joka aamu ihan uteliaisuuttani ja monesti tuijotan lukua epäuskoisena – ei voi olla näin suuri ero eiliseen! Tunnelmat Unkarissa ovat siis melko painajaismaiset. Huonot uutiset seuraavat toisiaan.

Suomessakin on jo uutisoitu Unkarin heikentyneestä taloustilanteesta ja maata on veikkailtu seuraavaksi Kreikaksi. Täällä asuvalle tuo Hesarin juttu ei tullut yllätyksenä – ainoa yllätys on ehkä se, että Unkarin talousongelmat on uutinen vasta nyt, kun talous on kitunut jo kuukausitolkulla, ja forintti lähti syöksyyn yli kuukausi sitten.

Puolitoista vuotta sitten valtaan noussut Fidesz-puolue pääministeri Orbánin ja valtiovarainministeri Matolcsyn johdolla vakuuttelee, että mitään virheitä ei ole tehty, vaan Unkarin ongelmat ovat ulkopuolisten tekijöiden, erityisesti euron, aiheuttamia ongelmia.

En ota kantaa miten asiat ovat, enkä varsinkaan miten ne pitäisi hoitaa, sillä talous ei ole vahvin alueeni. Monet unkarilaiset kuitenkin näkevät kriisin syyksi vain ja ainoastaan hallituksen populistisen talouspolitiikan. Fidesz lanseerasi 16 %:n tasatuloveron, mutta haaveilee samaan aikaan pohjoismais-tasoisista hyvinvointivaltion koulutus- ja terveyspalveluista. Ihan tosissaan. Fideszin suosio onkin laskenut tasaisesti, vankka enemmistö sillä tosin on niistä, jotka ylipäätään ilmoittaisivat äänestävänsä.

Ostovoima on heikentynyt, harmaa talous lisääntynyt entisestään. Kaikkein pienituloisimpien verot nousivat. Ei ihme, että myös populistisen ääriryhmän, Jobbikin kannatus on nousussa (Jobbik pitää itseään Suomen Persujen sisarpuolueena).

Sekä koti- että etenkin ulkomaiset sijoittajat ovat kääntäneet selkänsä Unkarille. Etenkin ulkomaisten yritysten silmissä Unkari on no go – vuoden vaihteessa lanseerattiin uusi ns kriisivero, joka langetettiin toimialoille, joilla käytännössä kaikki keskeiset toimijat ovat ulkomaisia: energia, vähittäiskauppa, teleoperaattorit.

Tykkään keskustella vähälläkin talous- ja politiikkatietämykselläni Unkarin asioista läheisimpien tuttavieni kanssa, vaikka tiedän sohivani asioita, joita en voi todella ymmärtää. Taannoinen kolmenpennin analyysini kuitenkin erään unkarilaistuttavani mukaan osui aika hyvin oikeaan: kun Unkarissa on vasta suhteellisen vähän aikaa saatu nauttia kapitalismin hedelmistä, ne, jotka ovat rikastuneet, eivät (luonnollisesti) suostu piiruakaan luopumaan yhteiseksi hyväksi. Elintasoerot ovat valtavia. Se on helppo huomata esimerkiksi kauppojen valikoimista: rikkaassa Győrin kaupungissa marketin hyllyllä voi valita yhdeksästä irlantilaisesta tai englantilaisesta kuivasta omenasiideristä, 40 km päässä n 33 000 asukkaan kotikaupungissani ei tiedetä mitä siideri on, näin kärjistäen. Täällä kaupassakäynti on usein tuuripeliä: ostetaan mitä sattuu tarjolla olemaan, varastot ovat pieniä. Jos ei olekaan kurkkua, niin ostetaan sitten vaikka paprikoita.

Hallituskin tuntuu keskittyvän ihan muuhun kuin talouskurjimuksen ratkaisuun. On sorvattu perustuslakia, lanseerattu uusi, uljas medialaki, muutettu valtion virallista nimeä, jahdataan sosiaalidemokraatteja edellisellä vaalikaudella tehdyistä kupruista (ykköskohde on vastikään uuden puolueen perustanut Ferenc Gyurcsány), perustetaan uusia seremoniallisia yksiköitä puolustuslaitokseen vahtimaan presidentin palatsia (Sándor Palota) ja parlamenttitalon kruununkalleuksia. On tilattu mielikuvituksellinen taideprojekti, jonka osat kuvaavat Unkarin historiaa, ja joka on herättänyt lähinnä hämmennystä. Minulle tuli mieleen sosialistisen, järjestelmää ihannoivan taiteen luomukset. Ne semmoiset tyyppiä ”missä maassa viljakin, kasvaa kaikkein nopeimmin…”

Tuntuu kuin sinne tänne pystytettäisiin huteria Potemkinin kulisseja ja maailmalle vakuutellaan, että hyvin menee! IMF:ltäkin ihan vaan varmuuden vuoksi, alustavasti, kysellään josko mitenkään voisitte jeesata, jos sattuisi romahdus tulemaan.

Miten tässä näin pääsi käymään? Että kansandemokratioista ”lupaavin”, gulassi-kommunismin pirteän yritteliäs edustaja rypee pohjamudissa ja kaikki epätoivoiset talouden korjausliikkeet tuntuvat johtavan umpikujaan?

Mainokset
Kategoria(t): arki, Unkari, uutiset, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Kansa, joka pimeydessä vaeltaa (kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti)

 1. keksi sanoo:

  Asuin Unkarissa vaalien aikaan, ja silloin Fidesz kovasti lupaili korjata edellisen vasemmistohallituksen korruptiomokat. Parin paikallisen opettajani mukaan Fidesz-painotteinen hallitus aikoinaan nosti Unkarin kommunisminjälkeisestä kaaoksesta ja monet toivoivat nyt samanlaista ihmettä, mutta puolue on 20 vuodessa ilmeisesti uudistunut sen verran, että eipä näytä onnistuneen. 😛 Mitä nyt paikallisten tuttujeni kanssa juttelin, niin suurehko osa tuntui olevan sillä kannalla, että kaikki unkarilaiset puolueet ovat aivan yhtä suosta, mutta äänestetään nyt tätä toista vaihteeksi ja katsotaan parantuisiko jokin. Edelliset kymmenisen vuotta hallinnut vasemmisto kompasteli korruptioon ja ilmeisesti pisti valtion rahoja taskuunsa oikein urakalla, mikä ymmärrettävästi hieman ärsytti ihmisiä tullessaan julki, ja Fidesz iski hyvään saumaan.

  Ihmettelen usein, miten keskivertounkarilainen kykenee hoitamaan edes oman taloutensa, niin sähläävää, organisointikyvytöntä ja epäkäytännöllistä kansaa tuntuvat välillä olevan. Ei ihme, että hallintotasollakin tehdään mitä sattuu.

  • ferrugo sanoo:

   Ihan samoja kommentteja olen kuullut täkäläisiltä, että kaikki puolueet ovat roistoja, mutta roistoja on välillä hyvä vaihtaa… Toki nykyhallituksen tehtävä on ollut erittäin vaikea nykyisessä globaalissa taloustilanteessa, mutta suhteettomat lupaukset ovat saaneet ihmiset nyt todella pettyneiksi.

   Juu… sähläävää meno tosiaan on, ensin tehdään jos tehdään ja sitten mietitään jos ja kun jotain menee pieleen. Moni toimii tosiaan hyvin lyhytjänteisesti miettien mikä on lyhyellä aikavälillä halvin ratkaisu. Toki köyhyyskin pakottaa noihin lyhytnäköisiin pika-fixeihin. Esimerkiksi unkarilainen käyttää ensisijaisesti rahaa, aikaa, vaivaa ja hermoja yrittämällä korjauttaa jotakin kerta toisensa jälkeen, kuin päättämällä heti hankkia uuden. Lopputulos voi olla, että korjausyrityksiin on mennyt enemmän rahaa kuin uuden ostamiseen.

 2. Minusta tämän kaltaisissa kirjoituksissa on juurikin se suola, miksi seuraan ulkosuomalaisten blogeja. Itse olen ihan mahdottoman kiinnostunut eri maiden tunnelmista suomalaisten silmin, erityisesti näin vaikeina talouden aikoina. Heillä on hyvä vertauskohta hyvinvointiyhteiskunnan tapaan hoitaa asioita. Kiitos tästä katsauksesta ja terveisiä!

  • ferrugo sanoo:

   Szívesen! (=”Eipä kestä”, kirjaimellisesti sydämelläni, tai jotain sinne päin…)

   Varmasti näen asiat täysin eri tavalla kuin tyypillinen unkarilainen, siksi onkin mielenkiintoista kuulostella heidän tuntojaan, verrata niitä omiin tulkintoihini ja toisaalta tiedotusvälineistä välittyvään kuvaan, joka taas on sekoitus englannin- ja suomenkielisestä mediasta sekä auttavalla kielitaidolla luetusta unkarilaismediasta. Sellainenkin pieni asia kuin kotien jouluvalaistus voidaan tässä yhteiskunnassa nähdä tyypillisesti varakkuuden tai ”varakkuuden” (eli oikeasti ei olisi varaa, mutta halutaan näyttää) osoituksena. Meikäläiselle se vain joulumieltä tuova juttu, joka on toteutettu enemmän tai vähemmän hyvällä maulla 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s