Köh, köh

Harmi, että raikasta hengitysilmaa ei voi tuoda esimerkiksi Pohjolasta – täällä madjaarien mailla olisi nyt markkinat. Tänä syksynä ilmanlaatu on ollut selvästi heikompi kuin vuosi sitten, ja esimerkiksi Budapestissa ja muutamissa muissakin kaupungeissa annettiin muutama päivä sitten smog-hälytys. Smog-varoitus oli ollut voimassa jo aiemmin, mutta tämä hälytys tarkoittaa muun muassa jo rajoituksia yksitysautoilulle. (Saastuttavimmilla ajoneuvoilla ajo kielletty.)

No, minä en asu Budapestissa, mutta eipä ole kehumista täällä maallakaan. Oikein sääliksi käy työpaikan portilla päivystäviä vartijoita, jotka joutuvat hengittämään koko päivän pakokaasuja. Aika monella kaiken lisäksi on Trabant, ne ovat itse asiassa todella suosittuja meidän ulkomaalaisten ”kakkosautoina” ja kauppakasseina.

Hajusta jo kirjoitinkin. Se on aivan järkyttävä, eikä ulos tee mieli mennä etenkään auringonlaskun jälkeen. Yksi kollegani, joka oli ollut viime vuonna Kosovossa rauhanturvaajana, sanoi hajun olevan täsmälleen sama siellä.

Juoksu kulkee huonosti, unta tuntuu tarvitsevan enemmän. Kun kissan päästää sisälle ulkoilemasta, sen turkissa voi haistaa savun vielä monta tuntia jälkeenpäin. Autossa pistän puhalluksen kiertämään vain auton sisällä, etenkin ajaessani pienten, köyhien maalaiskylien läpi. Ajan mielummin sumuisilla ikkunoilla kuin köhin.

Koska kaasu on kallista ja maa on taloudellisessa kriisissä, ihmiset turvautuvat hiiliin. Köyhimmät polttavat jätteitä, muoveja, mitä vain käsiinsä saavat. Lisäksi nyt on puutarhajätteen polttosesonki – viranomaiset ovat jo antaneet kehotuksen pidättäytyä polttamasta puutarhajätteitä nyt. Sää on myös ollut vuodenaikaan nähden kylmä – viime yönä Unkarissa paleltui kuoliaaksi kymmeniä ihmisiä, osa sisätiloissa kotonaan. Puita on varastettu metsistä, samoin on raportoitu polttoainevarkauksia. Joten minun murheeni savun hajusta on pieni verrattuna paleltumiskuolemaan!

Ilman laatua heikentää entisestään poikkeuksellisen sankka sumu, joka on leijunut alueella jo neljä päivää. Yhtenä iltana se oli niin sakeaa, ettei metriä kauemmas pimeässä nähnyt. Mutta löytyipä sentään vihdoin jotain, joka saa unkarilaisenkin hellittämään kaasujalkaa – yhdeksänkympin tiellä kaikki ajelivat kiltisti ja ohittelematta kuuttakymppiä.

Aurinkoa ei ole näkynyt päiväkausiin. Eräälle työkaverille tuli mieleen Viiltäjä-Jackin maisemat, minulle taas ydintalvi: tältäkö näyttää, kun aurinko on sammunut, puut ovat kuolleita ja maapallolla on vain sumuinen hämärä?

Mainokset
Kategoria(t): arki, Unkari, uutiset, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Köh, köh

 1. champagne sanoo:

  Kuulostaa aika kamalalta:( Tosin aika monessa Euroopan maassa ihmisiä kuolee kylmyyteen talven saapuessa, asia joka tuntuu todella hirvittävältä. Mahtaako se haju säilyä siellä läpi talven?

  • ferrugo sanoo:

   Niinpä, ja jotenkin tuntuu juuri kaikista hirveimmältä, että kyse ei tosiaan ole aina asunnottomista alkoholisteista (ei sillä että hekään paleltua ansaitsisivat) vaan ihmisistä, joilla on kyllä koti, mutta sitä ei ole varaa lämmittää. Ja eihän talot myöskään ole täällä samalla tavalla eristettyjä kuin Suomessa, puhumattakaan kolminkertaisista ikkunoista sun muusta luksuksesta.

   Kyllä se haju säilyy enemmän tai vähemmän koko lämmityskauden. Säätila vaikuttaa sitten siihen, miten pahasti. Nyt on jatkunut pitkään matalapaine ja sumu, jolloin kaikki katkut jäävät leijumaan matalalle. Muutama myrskytuulinen selkeämpi päivä tekisi nyt todella terää!

 2. ferrugo sanoo:

  Sumu ja savu jatkuvat jo toista viikkoa, ja olen kuullut useammaltakin tuttavalta, että jos ei ole pakko, ei Budapestiin kannata missään tapauksessa mennä juuri nyt. Smog-tilanne on siis todella paha. Muun muassa Budassa asuva vuokraisäntäni (joka on myös piintynyt tupakoitsija) kertoi, että koville ottaa, ja terve, nuorehko kokoustamassa käynyt tuttava sanoi, että keuhkoihin todella pisti. Kuulemma pahimmillaan savusumu oli Budapestista länteen menevällä moottoritiellä Budaörsin tienoilla, keskustassa tilanne oli paha, muttei aivan niin paha kuin M1:llä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s