Savustettu expatriaatti muistelee, osa 2

Unkarissa tuli 1.7.2011 voimaan uusi tupakkalaki, jonka nojalla sauhuttelusta tuli kiellettyä myös ravintoloissa. En ole täällä juuri baareissa istunut, mutta sen verran kuitenkin, että kokemus on ollut ikimuistettava! Kirjoitin viime talvena aiheesta, ja odotin into piukeana uutta lakia.

Mutta ainakaan täällä maalla mikään ei ole muuttunut! Ravintoloiden eteen ei ole muodostunut tupakkarinkejä, sillä unkarilaisväestö polttaa edelleen sisällä! Pöydissä ja baaritiskeillä on tuhkakupit kuten ennenkin. Ehkä ainoa ero on siinä, että henkilökunta tiskin takana ei polta. Mutta kotiintulleessa silmiä kirvelee ja haisee niin kamalalta, että suihkussa on käytävä ennen petiin menoa.

Olen hämmentynyt. Mitään siirtymäaikaa lain toimenpanon kanssa ei pitäisi olla. Muistelen, että kyseisen lain tultua voimaan Suomessa, tupakointi ravintoloissa loppui kuin veitsellä leikaten. Ehkä me pohjoismaalaiset vain ollaan niin lainkuuliaisia…

Myös hevosmaailmassa tupakointi on valitettavan tavallista, omalla tallillani kaikki työntekijät polttavat, tosin tuntuvat olevan erittäin huolellisia mihin tumppaavat, sentään. Tupakointi jopa hevosen selässä on erittäin tavallinen näky.

Mainokset
Kategoria(t): arki, Unkari, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta artikkeliin: Savustettu expatriaatti muistelee, osa 2

  • ferrugo sanoo:

   Katos vain, siinä kävi siis sittenkin niin, että parlamentti ei hyväksynyt hallituksen esitystä (jolloin laki tosiaan olisi tullut voimaan 1.7.2011), vaan myöhensi sitä puolella vuodella. Ihme, että meni ylipäätään läpi 😉 Juuri mun tuuria, että kun (jos) ravintolat alkavat täällä olla savuttomia, mun on aika ruveta pakkaamaan tavaroitani 😉

 1. tom sanoo:

  Muuten, aika kiinostavaa, etta edelleen Saksassa (useimmissa osavaltioissa), Itavallassa, Tsekeissa, Slovakiassa, Hollannissa (rajoitetusti), Sveitsissa (kanttonista riippuen) tupakointi on sallittua – tai todellisuudessa valvomatonta – ravintoloissa ja baareissa. Onko tupakoinnin kategorinen kieltaminen oikein vai yksilon oikeuksien rajoittamista, onkin hyva kysymys.

  Suomessahan yksilon oikeudet tai yksillollisyyden suoja eivat ole kovinkaan tarkeat ”yleiseen” etuun tai ”isoveli tietaa parhaiten” asenteeseen nahden, mutta mielenkiintoista sinansa, etta naita arvoja huomattavasti korkeammalla pitavat maat, kuten Englanti ja Italia noudattavat lakia hyvinkin tiukasti.

  • ferrugo sanoo:

   Jos jotain pitäisi veikata, niin eiköhän jotenkin näin käy Unkarissakin, että lakia ei noudateta/valvota…?

   Ainakaan Suomessa tupakkalain lähtökohta ei kyllä oikeastaan ollutkaan ravintoloiden asiakkaiden varjelu tupakan haitoilta, vaan henkilökunnan, joka ei voinut valita altistuuko tupakalle vai ei.

 2. tom sanoo:

  Tuo henkilokunnan suojelu on tietysti taysin perusteltua, ja minunkin melestani taysin oikein (selityikseksi itse olen ollut aina icke-rökare mutta ihmisten oman paatoksentekokyvyn aliarviointi arsyttaa), mutta se lain toteus ei kyllakaan ole tuon periaatteen mukainen, valitettavasti – se ehka myytiin suurelle yleisolle henkilokunnan suojeluna, mutta todellisuudessa ihmisten vapauden rajoittamiseenhan se kuitenkin johti – silla henkilokunnan suojelulla ei voi perustella sita, etta tupakointitilaan ei saa vieda juomia eika ruokaa, vaan silla rajoitetaan nimenomaan asiakkaisen tupakointimahdollisuutta. Henkilokohtaisesti ilman muuta preferoinsin paikkoja joissa ei ole tupakansavua, mutta mun mielestani se ei kyllakaan viranomaisille kuuluisi, jos joku haluaa polttaa viskilasi kadessa tai ei.

  Italiassa muuten tupakointitilaan saa vieda juomia… joten siella ei oltu yhta tekopyhia taman lainsaadannon osalta kuin suomessa.

  • ferrugo sanoo:

   On tässä se hyvä puoli, että nyt mulla on hyvä perustelu houkutella yksi hyvä ystäväni vierailemaan Unkarissa, hän kun on aikamoinen ketjupolttaja ja kyseli joskus saako Unkarissa polttaa ravintoloissa 😉

   Olen itse opiskeluaikoina tehnyt ravintola-alan hommia, joten alkoholilainsäädäntö, anniskeluoikeudet yms on tuttua. Onhan niissä vähän sellainen henki edelleen, että ”hauskanpito kielletty” 😉

 3. tom sanoo:

  By the way, Budapestissa ravintoloissa tupakointi ei ole juuri koskaa ongelma, silla niissa on tupakoimattomat osastot ja paasaantoisesti hyva ilmastointi, mutta baareissa kyllakin, erityisesti kellaribaareihin ei oikeasti pysty menemaan, silla sita silmien kirvelya ei kylla viitsi kokea… Maalla voin kuvitella etta tilanne on toinen myos ravintoloissa

  • ferrugo sanoo:

   Mietiskelin tuota samaa, sen verran kuitenkin on tullut Budapestissa käytyä ruokapaikoissa, että en muista kokeneeni missään häiritsevää tupakansavua, ja onhan niissä yleensä vielä savuton ja savullinen puoli erikseen. Joo, tän kylän muutoin kivoin paikka on juurikin tuollainen kellariluola, ihan toivottoman savuinen paikka. Jännä nähdä mitä vuodenvaihteessa tapahtuu vai tapahtuuko mitään.

 4. Paavo sanoo:

  Itse asiassa tuo tupakointitilan juoma- ja ruokakielto on hyvinkin perusteltua, sillä eihän tilaan voi työaikana oikeasti poiketa esimerkiksi blokkaamaan tyhjiä tuoppeja tai lautasia pois. Ajatus taas siitä, että astiat oikeasti kulkeutuisivat savuttomalle alueelle on käytännössä toimimaton.

  Suomessa tuohon savuttomuuten siirtymisessä oli muistaakseni kahden vuoden siirtymä, joka koski niitä ravintoloita, jotka olivat investoineet ennen tiukentuvan tupakkalain voimaan tuloa ilmastointiin sekä rakenteellisiin ratkaisuihin, joilla estettiin tupakan savun kulkeutuminen työntekijöiden ulottuville. Silloin käytiin kovaa porua siitä, oliko laki kaikille sama ja asettiko se erityisesti anniskeluravintolat eriarvoiseen asemaan.

  Huvittavinta tässä on kuitenkin se ajatus, ettei tästä ole kuin muutama vuosi taaksepäin kun kessua vedettiin ennen jälkiruokaa ruokaravintolan pöydässä ja se tuntuu nyt jo itsestään selvältä, ettei enää niin toimita…

  Puolassa muuten vielä viime syksynä poltettiin kaikissa mahdollisissa kellariklubeissa eikä siellä eteensä nähnyt, mutta laki siellä tiukkeni muistaakseni vuoden 2011 alusta.

  • ferrugo sanoo:

   Yllättävän nopeasti sitä tosiaan sopeuduttiin siihen, ettei ravintolassa polteta, ja onpa moni tupakoijakin kiitellyt lakia, kun tulee ravintolailtoina poltettua vähemmän. Itä-Euroopassa, jossa tupakointi on muutenkin yleisempää, voi olla vaikeampaa saada ihmisiä todella noudattamaan lakia.

   Muistan muuten sellaistakin esitetyn täällä Unkarissa, että tupakointi kiellettäisiin henkilöautossa, jossa matkustaa lapsia…

 5. tom sanoo:

  Jaa, entas se peliautomaattien jne kieltaminen tupakointitilassa?

  Kylla se todellinen tarkoitus on estaa ihmisia viettamasta siella aikaa, elika holhota aikuisia ihmisia. Tama holhousmentaliteetti onkin se mika, tassa eniten arsyttaa, ei itse kielto sinansa. Asiaahan voisi miettia myos silta kannalta, etta eihan kenenkaan ole pakko olla ravintolassa toissa – jne, vaikka tuo tyosuojelu kanta on minunkin mielestani ihan validi.

  Ja hyvin se toimii tuo lasien kuljettaminen tupakointitilaan ja takaisin italiassa, miksi ei suomessa?

  Se mika minusta on surullisinta, etta suomessa (ja taytyy myontaa viela enemman kotimaassani ruotsissa) ihmiset eivat edes huomaa, etta demoratia on korvattu kasvottomien byrokraattien diktatuurilla, jossa ihmisia holhotaan ”heidan omaksi hyvakseen” ja asiasta ei edes synny keskustelua, kuten esimerkiksi englannissa – jossa esimerkiksi henkilokortti, jonka sosialistihallitus (kuinkas muuten) lanseerasi, synnytti kansalaisliikeen, joka ajoi sen poistamista – joka sitten tehtiinkin nykyisen hallituksen toimesta. Onkohan kukaan koskaan edes miettinyt sotun poistamista suomessa tai ruotsissa noin ihmisoikeuksien kannalta? Tuskinpa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s