Tärinää!

Seutukunnan ykkösuutinen on ollut viime päivinä maanjäristys. Toissa yönä luoteis-Unkaria tärisytti peräti 3,8 Richterin pieni maanjäristys, joka kesti nelisen sekuntia. Győrissä asuva kollegani oli herännyt, kun sänky oli tärissyt, jotkut eivät olleet havainneet mitään. Maa järisi yhden aikaa yöllä.

Henkilövahinkoja ei aiheutunut, mutta järistyksen keskustan liepeillä rakennuksiin oli tullut halkeamia. Unkarissa pienet, alle 2,5 Richterin järjestykset ovat hyvin yleisiä, mutta nyt siis tärisi selvästi enemmän.

Järistyksen keskus oli Kónyn ja Ikrényn kylien lähellä, ja sen verran liippasi läheltä minuakin tämä järistys, että Dáriusz-hevoseni asuu alle 10 km päässä Ikrénystä. Hevosethan, kuten eläimet yleensä, ovat herkkiä aistimaan luonnonmullistuksia ja sääilmiöitä, joten siellä on taatusti moni polle hätääntynyt.

Itse asiassa eilen ratsastaessani huomasin heti, että jotain on vialla, sillä hevonen oli poikkeuksellisen säpsy ja säikkyi yhtä sun toista. Joskus muutoinkin hankala kentän ”mainospääty”, jonka takana on pieniä puita, oli nyt täynnä hevosia syöviä mörköjä. Jarrutkin olivat hukassa, ja hevonen otti yllättäviä sivuspurtteja etenkin laukassa. Valtava hätä ja huuto sille tuli siinä vaiheessa, kun jäimme kentälle yksin, kun viimeinenkin kaveri lähti. Sen jälkeen ei meinannut onnistua enää mikään.

Tietysti aina tulee epäiltyä, onko hevonen täysin terve tai testaako se vain ratsastajaa temppuilemalla, mutta nyt ei ehkä ollut kyse kummastakaan. Eilisestä treenistä tuli sitten lähinnä tottelevaisuusharjoitus, kun sinnikkäästi ja rauhallisesti vein hevosta sinne pelottavaan mörköpäätyyn ja vaadin sen luottamaan ratsastajaan eikä loikkimaan omiaan.

Tänään hevonen olikin sitten jo aivan normaali, tai suorastaan erittäin ihana! Pitkien alkuverryttelyjen jälkeen se suorastaan esiintyi maneesin katselijoille, ravasi tahdikkaasti ja itse siunailin, että kerrankin näin, että yhteistyö pelaa kun on yleisöä! Yleensä kun parhaat onnistumiset tulevat silloin, kun kukaan ei näe 😉

Tässä vielä linkki maanjäristysuutiseen (unkariksi).

Linkki englanninkieliseen (Caboodle) uutiseen viime tammikuun järistyksestä, lisäksi taustatietoa maanjäristyksistä Unkarissa.

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, Unkari, uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s