Itä-Euroopan haju

Käydessäni Unkarissa ensimmäisen kerran noin vuosi sitten, voimallisin aistihavainto tulevasta kotimaastani oli haju. Se kiemurteli nenääni heti, kun olin ylittänyt rajan lähestyessäni kohdetta Itävallan puolelta.

Haju liittyy lämmityskauteen, kesällä sitä ei ole. Suomessa minä oikeastaan pidän siitä hajusta, mikä piipuista nousee, kun saunaa tai takkaa lämmitetään. Pelkkä palava, kuiva puu haisee puhtaalta, ja siitä tulee mieleen lapsuuden kesät nuotiopiireineen ja juhannuskokkoineen.

Mutta täkäläinen savun haju on epämiellyttävä – siinä on jotain kitkerää, aavistus jotakin makeaa, hieman jotain kemiallista ja se haisee – no niin, Itä-Euroopalta. Samaan hajuun olen törmännyt Baltian maaseudulla, ja samoja aromeja leijui Suomeen itärajan takaa muutamana menneenä kesänä. Pystyn vieläkin palauttamaan nenääni elokuun 2006 tukahduttavan, kitkerän hajun ja savuisen usvan, joka piinasi Helsinkiä viikkokaupalla.

Haju tyrmää etenkin lämmityskauden alkaessa, sitten siihen talven mittaan tottuu. Voimakkaimmillaan se on iltaisin, auringonlaskun aikaan. Sen huomaa myös lenkkeillessä, juoksu ei kulje kitkerässä savupilvessä ihan normaalisti.

En tiedä mistä kaikesta haju muodostuu: ovatko poltettavat puut eri lajeja kuin me poltamme, vai onko jätteiden polttaminen puun seassa niin tavallista. Vai onko se palavan kivihiilen haju? En todellakaan tiedä. Sesonki on kuitenkin taas käynnistynyt… muutaman viikon kuluttua en ehkä enää huomaa koko hajua, ja ihmettelen, miksi suomalaisvieraani nyrpistelevät nenäänsä.

Mainokset
Kategoria(t): arki, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Itä-Euroopan haju

 1. tikitys sanoo:

  Voisi hyvinkin olla kivihiilestä peräisin, ”Coal smoke is less aromatic than wood smoke and has a dirtier smell, like cigar smoke compared to a pipe mixture.”: http://geology.about.com/od/coal/a/aacoalathome.htm

  • ferrugo sanoo:

   Kiitos linkistä! Tuota juuri vähän osasin epäillä, kun kivihiilen haju ei ole suomalaiselle tuttu. Aika kaamea haju todellakin, ja aromaattinen ja likainen on hyvä kuvaus siitä. Toki niitä jätteitäkin täällä poltetaan, mutta siitä taas tulee selvästi paljon kemiallisempi käry, johon kyllä ei voi tottua. Samoin tuo ”usva” viittaisi kivihiileen? Muistaakseni muinainen Lontoon usvaisuus johtui nimenomaan kivihiilestä, ei niinkään ilmastosta.

 2. tom sanoo:

  Sahan voisit kysaista unkarilaisilta kolleegoiltasi? Taalla Budapestissa ei tuota hajua ole, olisikohan hiilen polttaminen kiellettya, ja luultavasti melkein kaikki talot on maakaasun piirissa

  USA:ssa tuota hajua saa joskus haistella samoin kuin kiinassa… Mielenkiintoista kylla, esim Italiassa viela 90-luvulla kerrostaloissa poltettiin hiilta ihan Milanon keskustassakin, mutta olisiko nykyaan jo lopetettu vai olisiko niissa jotkut filtterit. Eiko tuo suomessa lopetettu joskus sodan jalkeen? Kylla kai viela 50-luvulla hiilta kaytettiin, nykyaan vain teollisesti ja silloin se hajuhaitat on eliminoitu (tosin ei nakohaitat, Kulosaarestahan nakyma on tama hieno hiilikasa viela tana paivanakin….

  Sehan on kaikin puolin ikava lammitystapa, mutta taitaa olla halvin, maakaasuhan on valitettavasti nykyisin aika kallista…

  • ferrugo sanoo:

   Kaasu on tosiaan kallista! (Oman asumukseni energia tulee kaasusta.) Ehkä se tosiaan kivihiiltä on, tosin valtaosassa tuttujeni taloissa käytössä on myös kaasu.

   Mähän kyselen täällä unkarilaisilta kollegoilta ym tutuilta niin paljon kaikkea, että milloinkahan ne kyllästyvät 😉 Täytyy asetella sanansa taiten, monet vilpittömän ihmettelevästi kysytyt kysymykseni on helppo tulkita valittamiseksi, että kaikki olisi Suomessa paremmin, vaikka tosiaan olen vain utelias. Yksi unkarilainen kollegani oli nimittäin hieman loukkaantunut, kun Pohjois-Norjan rannikolta kotoisin oleva kollega oli huokaillut kaipaavansa sikäläistä raikasta ilmaa… unkarilainen kysyi minulta voiko muka ilmassakin olla jotain eroja 😉 Ehkä joo Pohjois-Norjan ilma on aika erilaista kuin täällä…

 3. tom sanoo:

  joo, taitaapi olla norjassa raikkaampaa, ennenhan (ehka nykyaankin) suomessa sellupaikkakunnilla (karhula, myllykoski ja mia naita on), oli tapana sanoa, jos ulkopaikkakuntalainen ihmetteli ilman hajua, etta ’raha se vain haisee’ – elika kaikkeen ilmeisesti tottuu… jopa maailaisilmaan itaeuroopassa…

  • ferrugo sanoo:

   Tuttu haju, tuttu sanonta 😉 Kaikkeen todellakin tottuu, jopa aika tömäköihin hajuihin. Joskus jossain maaseudun marketissa (Suomessa) asioidessa on saanut henkeään pidätellä, kun paikalliset sikafarmarit ovat perässäsi kassajonossa. Uskon vilpittömästi, että he eivät itse tiedosta hajua, kun elävät siinä kaiket päivät. Ja ihan varmasti haisen itsekin toisinaan hevoselta, käyn usein kaupassa suoraan tallilta tullessa – ja sulaudun ilmeisen hyvin joukkoon täällä ”maalla” ja saan erittäin ystävällistä palvelua hajusta huolimatta, tai ehkäpä juuri siksi 😉

 4. ferrugo sanoo:

  Olen viime aikoina rohjennut kyselemään unkarilaisilta tästä hajusta, sillä se on tänä vuonna kyllä vielä voimakkaampi kuin viime vuonna. Eräs tuttuni sanoi, että hajusta voi päätellä maan taloudellisen tilanteen: hiili on halpaa, kaasu kallista, eli nyt kun ajat ovat kovat, ihmiset lämmittävät hiilillä. Ja haju on sen mukainen. Yksi tuttu taas sanoi, että ”mustalaiset polttavat vanhoja autonrenkaita” 😉 Ehkä totta molemmat… Haju joka tapauksessa on todella kuvottava, eikä iltaisin tee mieli lähteä ulos. Kun äsken päästin kissan sisälle, sen turkki haisi pitkään todella voimakkaasti savulle. Nem jó.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s