Päiden laskentaa Unkarissa

Jo muinaiset roomalaiset laskivat väestöään ajanlaskun alan tienoilla, itse asiassa jo muinaiset persialaiset tiettävästi jo 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Väestölaskennalla on siis hyvin muinaiset perinteeet, ja näitä perinteitä on muisteltu viime viikkoina Unkarissa, joka laskee päitä lokakuun ajan.

Ensimmäistä kertaa Unkarissa on mahdollisuus antaa tietonsa myös internetissä, ja Kansallisen tilastokeskuksen tämänpäiväisen tiedon mukaan 12,7 % osoitteista on lähettänyt lomakkeensa internetitse. Alueelliset erot ovat melko suuria, budapestilaisosoitteista joka viides on jo osallistunut netissä, ja tulevana viikonloppuna lienee odotettavissa loppukiri.

Samaan aikaan on myös voinut täyttää perinteisiä paperisia lomakkeita, jotka toimitettiin kaikkiin osoitteisiin syyskuun viimeisellä viikolla. Loput kaksi viikkoa tiedonkerääjät kiertävät osoitteita, jotka eivät ole kyselyä täyttäneet.

Väestölaskenta koskee myös yli 3 kk maassa oleskelevia ulkomaalaisia, niin rekisteröityjä kuin rekisteröimättömiä asukkaita, siis myös minua. Kuori lomakkeineen löytyikin postilaatikosta pari päivää ennen lokakuun alkua. Käytin hyväkseni mahdollisuuden täyttää lomake netissä. Kyselyä varten oli myös lomakkeet kaikilla 18:lla ns vähemmistökielellä sekä englanniksi. Valitsin englannin kielisen lomakkeen, vaikka eiköhän tuo olisi unkariksikin onnistunut suhteellisen kivuttomasti.

Ulkomaalaisen näkökulmasta kysely ei mennyt ihan putkeen. Esimerkiksi kotimaata ja kansallisuutta valittaessa listautui vain unkarinkieliset vaihtoehdot. Suomalaiselle valinta on vielä suhteellisen ilmiselvä (Suomi = Finnország, suomalainen = Finn), mutta esimerkiksi puolalaisen, saksalaisen tai italialaisen ei ole helppo arvata listalta kotimaataan ja kansallisuuttaan unkarinkielisistä vaihtoehdoista (Puola = Lengyelország, Saksa = Németország, Italia = Olaszország).

Ulkomaalainen joutui vastaamaan tismalleen samaan lomakkeeseen kuin unkarilainenkin, joten osa kysymyksistä ei ollut ihan sovellettavissa. Nettilomake oli myös sikäli raa’asti ohjelmoitu, että lomakkeen lähettäminen ei onnistunut, ellei kaikkiin kysymyksiin ollut vastattu jotain.

Lomakkeessa kysyttiin muun muassa kielitaitoa. Oli mahdollisuus rastittaa unkari sekä lisäksi kolme muuta kieltä. (Määrittely kielitaidosta oli melko vaatimaton osaaminen, eli ”millä kielellä tulet ymmärretyksi ja ymmärrät muita”). Itse rastitin vain kaikki neljä ilmoittamatta mitä kolmea muuta kieltä puhun, sillä en osannut valita mitkä kolme valitsisin, ja toisaalta kysymyksessä varmaan tarkoitettiin nimenomaan vieraiden kielten hallintaa, eivätkä suomi ja ruotsi ole minulle vieraita, vaan kotimaisia kieliä.

Koulutustason ilmoittaminen oli mutkikasta, sillä siihen vastaaminen vaati aika hyvää tietämystä Unkarin koulutussysteemistä nyt ja ennen. Täyttelin joitakin kohtia aika kieli poskessa, muun muassa koulutuksen osalta. Suomessa kun on tottunut siihen, että ilmoitetaan vain ylin suoritettu tutkinto ja ehkä sen lisäksi toisen asteen koulutus. Kiinteistön osalta en osannut vastata ihan kaikkiin kysymyksiin, joten arvailin, mutta ehkei minua kuitenkaan vankilaan viedä siitä hyvästä. Tosin vastaamatta jättäminen ja tai vastaaminen virheellisesti saattaa johtaa 50 000 forintin sakkoihin (n 150 EUR). Aikaa kyselyn täyttämiseen meni korkeintaan kymmenen minuuttia, joten lomakkeen käyttöliittymä oli helppo.

Nettivastaamisen piti säästää tiedonkerääjän henkilökohtaiselta käynniltä, mutta ilmeisesti järjestelmät eivät ole synkassa tai bugaavat muuten vaan, sillä eilen löysin postilaatikostani tiedonkerääjän viestin, jossa tämä muuan Judit kertoi tulevansa uudelleen seuraavana päivänä klo 11 – 16. Ja minä kuitenkin vastasin jo melkein kaksi viikkoa sitten, ensimmäisenä mahdollisena päivänä. Mutta mistä sitä tietää, ehkäpä vastaukseni eivät olleet tarpeeksi hyviä 😉 Yritin tänään kovasti soittaa lapussa annettuun numeroon kertoakseni että osoitteestani on jo vastattu, mutta linjat olivat koko päivän varattuja!

Vaikka toteutus oli vähän sinne päin, on kyllä todella hienoa, että mahdollisuus vastata englanniksi netissä oli olemassa! Ilman nettimahdollisuutta jäisi varmasti monelta vastaamatta koko kyselyyn. Mielenkiintoista lukea tuloksista sitten joskus. Unkarilaisia jännittää muun muassa se, onko väestö oikeasti painunut alle kymmenen miljoonan ”kauhurajan”, kuten syntyvyystilastot kertovat.

Mainokset
Kategoria(t): Unkari, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s