Oli synkkä ja myrskyinen yö…

Oletteko koskaan nähneet painajaisia siitä, että heräätte yöllä siihen, että huoneessasi on joku vieras ihminen? Että taloon on saapunut kutsumaton vieras, etenkin kun olette yksin kotona? Niin minäkin. Näen niitä todennäköisesti tulevaisuudessa vielä enemmän, sillä näin minulle viime yönä kävi!

En tiedä heräsinkö lattian narahdukseen, oven kolahdukseen vai pelkästään vieraan läsnäolon tunteeseen, mutta noin klo 3.30 havahduin, ja havaitsin, että makuuhuoneessani seisoo tuntematon henkilö. Eikä mikä tahansa henkilö, vaan virkapukuun pukeutunut poliisi. Jolla on toinen samanlainen mukana. Koira onneksi puuttui, kissat olisivat varmaan saaneet kohtauksen ja itsekin hieman pelkään vieraita koiria.

On ihmeellistä, miten lyhyessä ajassa mielessä ehtii käydä lukemattomia ajatuksia. Ensimmäiset ajatukseni: pakoreittiä ei ole, mitään painavaa tai terävää esinettä ei ole käden ulottuvilla, kukaan ei kuule hiljaisella kadulla kirkumistani tähän aikaan, ja olen muutenkin alakynnessä kanta mieshenkilöä vastaan. Mielessä vilahtaa myös Norja ja poliisin univormuun pukeutunut hullu tappaja. Onko jollain syntynyt niin paljon patoutumia meitä rikkaita ulkomaalaisia vastaan, että on aloittanut meidän listimisen, ja aloittaa sen ärsyttävimmistä päästä? (Yksin asuva, yksin pärjäävä näpsäkkä, koppava nainen, joka ajaa uudella autolla.)

Mies varmaan näkee hämmästyneen ilmeeni ja sanoo ”police”. Juu, näenhän minä toki. Sitten hän alkaa puhua unkariksi, ja täytyy sanoa, että kuullun ymmärtämiseni ei ollut tässä tilanteessa parhaimmillaan. Erotan kuitenkin sanan ”ablak”, ikkuna. Hän kysyy puhunko unkaria, ja väitän, etten. Mies kysyy taistelijapariltaan puhuuko tämä englantia, ei puhu, mutta taistelijaparipa hoksaa kysyä ”sprechen Sie Deutsch?”. Siunattu saksan kieli pelastaa tilanteen jälleen!

Käy ilmi, että kaksikko on aloittanut omatoimisen tutkinnan kadulta löytämiensä lasinsirpaleiden perusteella. Ikkuna rikkoutui aiemmin illalla, kun tuuli saavutti myrskylukemat ja läpiveto täräytti ikkunan aivan päreiksi. En tiedä, mitä tarkalleen ottaen tapahtui, sillä kuulin pamahduksen ja rikkoutuvan lasin helinän, kun avasin ulko-oven. Soitin vuokraisännälle, ja sovimme, että hän järjestää korjaajan, ja palaamme asiaan tänään, sillä kyse oli kuitenkin kaksinkertaisen ikkunan ulommaisesta lasista, eli rosoisista reunoista ei aiheutunut vaaraa.

Selitin siis, että ikkuna on rikkoutunut illalla myrskytuulen takia, ja alles ist in ordnung, minden rendben (sama unkariksi, yhtäkkiä unkarin kielikin löytyi jostain kovalevyn alimmasta kerroksesta). Selitys kelpasi viranomaisille, ja he toivottivat hyvää yötä ja näkemiin… En edes hoksannut pyytää heitä näyttämään virkamerkkiä, sen verran unessa olin edelleen.

En oikein tiedä, lisäsikö vai vähensikö koko insidentti turvallisuudentunnettani, varmaan aika fifty-sixty. Ainakin opin, että tästä lähtien lukitsen ulko-oven aina, nyt se oli auki, sillä portti kadulle on aina lukossa. (En tiedä hyppäsivätkö poliisit yli 2 metriä korkean aidan yli vai miten he pihaan pääsivät.) Ehkä hankin myös sen pesismailan sängyn viereen. Pelottavinta on, että nukun niin sikeästi, että taloon voi kävellä noin vain ja päästä metrin päähän, ennen kuin havahdun. Mitenköhän olisi käynyt, jos en olisi herännyt ollenkaan ja kissalan pojat olisivat tulleet lähemmäs tsekkaamaan olenko elävä vai kuollut? Voi olla, että primitiivireaktiona olisi nyrkki heilahtanut…

Onneksi olin sentään jonkinlaisissa pukeissa, tosin siinä niukimmassa mahdollisessa hempeässä yökkärissä… Toisaalta, olisin kuollut häpeästä, jos olisin vedellyt sikeitä jossain risaisessa Muumi-paitulissa 😉 Ehkä tarinan tärkein opetus oli siis sittenkin se, että aina kannattaa käyttää viehkeitä yöasuja, vaikka nukkuisi yksinkin. Ikinä ei tiedä kuka tulee yöllä käymään!

Mainokset
Kategoria(t): arki, kieli, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Oli synkkä ja myrskyinen yö…

 1. Tom sanoo:

  Joskus unkarissa poliisi on yllattavan proaktiivinen ja kai tuossa on hyva olla kiitollinen, olisihan tilanne voinut olla se, etta siella olisi ollut varas tai mika tahansa. Ja ilmeisesti pojat saivat palkintonsakin sun yopuvun muodossa… 🙂

  Mun ystava lahti viikoksi lomalle ja parkkeerasi auton kotikadun varteen (Budapestissa). Tullessaan takaisin auto oli kadonnut ja ystavani kovin huolissaan lahti tekemaan ilmoitusta varastetusta autosta. Poliisiasemalle hanelle kerrottiin, etta kovasti yrittivat ottaa yhteytta ystavaani mutta eivat onnistuneet siina, mutta poliisi oli hinannut auton talteen heidan parkkihalliin, silla siina oli ikkunat jatetty auki ja Budapestiin oli tulossa kova myrsky. Eipa voi sanoa, kuin etta siina ainakin ystavani sai verovaroille vastinetta, silla kyseessa oli varsin kallis ihan uusi auto…

  Minulla on myos useampi kaveri, joilta koko alakerta on tyhjennetty yon aikana, kun perhe on ollut nukkumassa. Tata on tapahtunut Suomessa, Puolassa, Unkarissa ja Italiassa. Siella maalla ei asia varmaan ole niin suuri huoli kuin kaupungissa.

  • ferrugo sanoo:

   Niinhän mäkin sitten hämmästyksen jälkeen ajattelin, että jos pitää valita jätetäänkö paikka tsekkaamatta ja onkin tapahtunut rikos, vai herätetäänkö joku asukas turhaan, niin toki jälkimmäinen on pienempi paha. Mutta yllättävän proaktiivista ja ystävällistä huolenpitoa. Tässä varmaan vaikuttaa sekin, että kaupungin ulkomaalaisten osoitteet ovat tiedossa ja meihin suhtaudutaan ylisuojelevasti, sillä muutamiin ulkomaisiin koteihin on tehty murtoja (monet ovat niin laiskoja etteivät pidä hälyjä päällä vaikka laitteet on). Niin, ja asun siis poliisiaseman nurkan takana, ja mut ns tunnetaan näillä kulmilla, joten ehkä tuossa vielä oli jotain unkarilaista herrasmies-extraa, kyllähän täällä naisiin suhtaudutaan paljon ritarillisemmin kuin Suomessa 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s