Iik! Vettä! (Osa 2)

(Osa 1 täällä.)

Dáriusz ei toden totta ole virtahepo (unkariksi víziló, eli vesihevonen), vaan potee kroonista vesikauhua. Kuralätäköt se selvittää edelleen hyppäämällä niiden yli, ja isompaan veteen meno ei tule kyseeseen. Vanhan tallin maastoissa oli yksi hyvä harjoittelulampi, jonne silloin tällöin sain hevosen peruutettua vuohisia myöten muutamaksi minuutiksi vartin ”keskustelun” jälkeen. Mutta ei se edelleenkään mielellään veteen mene. Voinemme unohtaa kenttäratsastuksen 😉

Eikä tässä vielä kaikki. Hienolle, betonipohjaiselle pesupaikalle ei myöskään mennä noin vain. Iik, apua, vettä! (Vanhalla tallilla pesupaikkaa ei ollut, joten ähräsin miten kuten vadin ja sienen kanssa.)

Tarvitsen melkein aina apua, eli jonkun hätistelemään tai tuuppaamaan hevosta peräpäästä, kun itse maanittelen sitä riimun varressa, ”gyere, gyere paci” 😉 (= ”tule, tule heppa”) Sitten, kun sen vihdoin on saanut vesiletkun lähelle, ei se ole moksiskaan, vaan tuntuu nauttivan viilennyksestä, etenkin tietysti kuumana päivänä hikisen treenin jälkeen.

Koska hevoseni joutuu myös helposti vetopaniikkiin, en ole viime aikoina vaivautunut sitomaan sitä kiinni, olen jo ehtinyt seota laskuissa, montako riimunnarun lukkoa se on saanut riuhtaistua rikki. Pitelen sitä siis toisella kädellä kiinni, jollei ole ketään saatavilla avustamaan. Kateellisena ihmettelen, kun toiset hevoset nuokkuvat nukahtamispisteessä, puomiin riimunnarulla sidottuna, kun niitä pestään.

Ehkä Dáriusz pikku hiljaa tottuu moderniin kaupunkilaiselämään ja juoksevaan veteen, toivottavasti. Yritän saada sen pestäväksi aika pehmein metodein, jottei se ala yhdistää pesupaikalle menoa piiskaamiseen ja huutamiseen. Toisaalta, porkkanaakaan (kirjaimellisesti…) en halua käyttää, sillä kyllä hevosen pitää olla käsiteltävissä ilman makupaloja tällaisissa päivittäisissä toimissa. Traileriin meno on sitten hieman eri asia (tosin siinä namia ei edes tarvittu, palkitsin sen kyllä makupalalla mallikkaan suorituksen jälkeen).

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Iik! Vettä! (Osa 2)

 1. Anu sanoo:

  Ihanaa, kun muillakin on pesupaikkakammoisia vetopaniikkiruunia! Oma ruuniskaan ei arvosta juoksevaa vettä sisätiloissa, vaikka ulkoilmassa sen saakin kohtuudella letkutettua. Viimeisimmän vetopaniikin jälkeen (vappuna) puolestaan minun oli käytävä mutka TK:ssa hakemassa tikki takaraivoon, kun ruunan riehuessa riimunarun lukko raapaisi huon-onnisesti reiän päähäni. Sen jälkeen en ole edes yrittänyt sitoa ruunaa yhtään mihinkään. :S Kesä on mennyt kivasti puomilla, mutta syksy kuitenkin tekee tuloaan, joten pitäisi ottaa tämä vetopaniikkiasia pikkuhiljaa käsittelyyn, tallissa, kun on kiellettyä hoitaa hevosia vapaana. Vinkkejä otetaan vastaan. 🙂

  • ferrugo sanoo:

   Jee, kohtalotoveri 😉 Tuntuu kyllä toisinaan hassulta, että sama hevonen, jonka lastaaminen on helppoa, joka on nätisi kengittäjän ja eläinlääkärin kanssa, pelkää pesupaikkaa…

   Sen olen huomannut, että vesi ei saa olla valmiiksi valumassa letkusta, kun olemme menossa sinne. (Monestihan edellinen käyttäjä jättää veden päälle, kun näkee, että toinen on tulossa heti perään.) Hana kiinni, niin on jotain toiveita päästä letkun viereen. Eilen myös sorruin porkkanametodiin, silleen, että pidin porkkanaa klassisesti hevosen nenän edessä, mutta en antanut sitä sille, ennen kuin pesu oli saatu kunnialla loppuun. Sitten namiporkkana suuhun. Näin niitä puheita pyörretään 😉

   Vetopaniikki on kyllä kurja, siinä voi tosiaan käydä pahastikin, kun 500 kiloa on paniikissa 😦 Muutaman rikkoutuneen peruslukon jälkeen olen siirtynyt vain paniikkilukollisiin malleihin. Kyllä niinkin yksinkertaisissa varusteissa kuin riimunnaruissa, on tosi isoja eroja!

 2. Nora sanoo:

  Eikö teillä ois nyt hyvät olot siellä siihen veden siedätykseen jos on satanut paljon. Jos piha sattuisi olemaan yhtä isoa vesilätäkköä niin hypätäänkö siitä sillonkin yli vai kieltäytyykö heposi menemästä ollenkaan ulos? Vesisade ei sitä vissiin kuitenkaan haittaa?

  • ferrugo sanoo:

   Vesisade sentään ei haittaa, usein se seisoo mielummin pihatossa sateessa, kuin menee sisälle karsinaan. Ja se sentään myös juo vettä 😉

   Kyllä se aina mielummin hyppää lätäkön yli, mutta pikku hiljaa, pikku hiljaa. Tänään maneesissa oli yhdellä kohtaa uraa pienen pieni lammikko, ja kovalla yrityksellä (pohkeet kiinni!) se loiskutteli läpi ja sai siitä taputukset ja kehut. Eilisellä maastokeikalla laitettiin meidät taktisesti porukan keskelle (2 edessä, 3 takana), ja kun oli vetoa edessä ja työntöä takana, niin se mennä pyyhälsi muutaman kerran lätäköihin tuosta noin vain. Eli isolla porukalla maastoon, nopeassa askellajissa lätäköihin niin sille ei jää aikaa kytätä, ja ratsastajalla kieli keskellä suuta.

 3. ferrugo sanoo:

  Tänään valmentajan vinkistä harjoittelimme pesupaikalle menoa ratsain. Siinä kuitenkin pystyy vaikuttamaan hevoseen enemmän kuin vain riimussa roikkumalla. Ei ihan iisiä ollut, mutta suht koht sutjakkaasti sinne lopulta asteltiin, ja hevonen oli siellä ihan rauhassa. Sitten tietysti kiiteltiin, ja boksissa oli sopivasti iltaruuat odottamassa palkkiona.
  Valmentajan mukana olo oli tosi suuri apu, hän on niin hyvä hevosammattilainen, että pystyi koko ajan neuvomaan milloin painetta pitää lisätä/jatkaa ja milloin vähentää (esim aina kun päästiin lähemmäs kuin aiemmin ja hevonen kumartui nuuhkimaan betonia). Tänään hevosta ei pesty eikä sidottu kiinni, käytiin vain oleskelemassa pesupaikalla.

  • ferrugo sanoo:

   Pesupaikalle nätisti -projekti edistyy. Tänäänkin ratsastin valmennustunnin jälkeen pesupaikalle, eikä tainnut mennä puoltatoistakaan minuuttia, kun Dáriuszin sinne sain, eikä raippa viuhunut kertaakaan! Kyllä tämä tästä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s