Liikennesäännöt uusiksi

Minä ja Dáriusz totuttelemme elämään unkarilaisella ratsastuskoululla. Tai siis minä totuttelen, hevoselle meininki lienee tutumpaa. Vanhalla tallilla sain useimmiten ratsastaa ylhäisessä yksinäisyydessäni kentällä, jolle aika harvoin osui samaan aikaan ketään väisteltävää.

Uudella tallilla olen jo ehtinyt poltella päreitäni, että mikä on kun homma ei toimi, kun kukaan ei tunnu noudattavan liikennesääntöjä! Ja minä joudun jatkuvasti pyytelemään anteeksi väärässä paikassa olemistani, bocsánat, bocsánat!

Tänään valmentajan kanssa juteltuani selvisi miksi: siinä missä muu maailma ratsastaa kuten suurin osa maailmasta autoilee, Unkari on ratsastusmaailman Englanti! Täällä noudatetaan vasemmanpuoleista liikennettä! Eipä ihme, että jouduin kirjaimellisesti törmäyskurssille, sillä täällä kohtaavat oikeat kädet, ei vasemmat!

Muutoin säännöt ovat sentään jotakuinkin samat kuin Suomessa. Jos kentällä on meneillään ratsastuskoulun tunti, tuntilaiset menevät uralla ja minä uran sisäpuolella, ja minä väistän tehtävien tekijöitä. Vielä kun ymmärtäisi, millaisia tehtäviä ovat tekemässä 😉

Lisäksi hidas liikenne kulkee uran sisäpuolella, esimerkiksi alku- ja loppukäynnit menen uran sisäpuolella ja keskityn väistelemään niitä, joilla on treeni kesken. Valmentaja lupasi minulle ensi kerraksi paperin, johon hän kirjoittaa eri teiden ja tehtävien nimiä sekä unkariksi että saksaksi, jotta pysyn vähän kärryillä, mitä muut kentällä ovat tekemässä. Arvostukseni kuulovammaisia ratsastajia kohtaan nousi entisestään, kun tajusin, miten älyttömän tarkkaavaisena ja silmät selässä pitää olla, jos ei kuule mitään! Minä sentään kuulen, vaikken ymmärräkään (vielä).

Täällä Unkarissa etikettiin kuuluu, että tulosta kentälle tai maneesiin ilmoitetaan aina lauseella ”Helyet kérek!” joka kirjaimellisesti tarkoittaa ”Pyydän paikkaa!” Yleensä vielä ratsukko odottaa kentällä olijan (tai lähimmän kentällä olijan) sanallista reagointia ja lupaa, joka voi olla vaikkapa ”Gyere!” (”Tule!”) tai ”Tessék!” (”Ole hyvä!”) tai ”Szabad!” (”Vapaa(ta)!”) Nämä sentään jo osaan 🙂

PS Arvoisat suomalaiset kanssaratsastajat, anteeksi jo etukäteen kun sitten Suomessa törmäilen seassanne vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuneena…

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, kieli, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Liikennesäännöt uusiksi

 1. On sulla opettelemista tuossakin 🙂 mitenkähän työpaikan käytävillä mahdat kulkea, väistelet kaikkia puolelta toiselle :), onneksi on leveät käytävät.

  • ferrugo sanoo:

   Nii-i, ja näiden leveiden hartioiden kanssa vielä 😉 Onneksi en käynyt täällä riehumaan, että ettekö osaa liikennesääntöjä…

 2. sallala sanoo:

  Wow, tuo vasemmanpuoleinen liikenne kuulostaa aivan mielettömän hassulta. Mikähän siihen on alunperin ollut syynä?

  • ferrugo sanoo:

   Se ei ole pelkästään hassua, se on hetkittäin myös todella hankalaa, kun oikeanpuoleinen liikenne on niin selkärangassa 😉 Mutta minä nyt ole muutenkin tollo ulkomaalainen, niin ehkä mulle annetaan enemmän anteeksi, toivottavasti. (Tallilla on kyllä tosi hyvä henki enkä kyllä ole kokenut mitään ”rasismia”.) Ei mitään hajua, miksi täällä on vasemmanpuoleinen liikenne. Tätäpä täytyykin kysellä, tietäisikö joku.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s