Hevonen muuttaa

Dáriusz asuu englantilaisessa karsinassa.

Dáriusz on muuttanut uuteen talliin! En käy tällä foorumilla erittelemään kaikkia syitä siihen, mutta olosuhteet uudessa paikassa ovat kaikin puolin paremmat ja ammattimaisemmat, joten noin 20 euroa kalliimpi kuukausivuokra ja puolen tunnin ajomatka ei loppujen lopuksi juuri painanut vaa’assa.

Uudella tallilla hevonen muutti niin sanottuun englantilaiseen karsinaan, eli sillä on oma yksiö, josta se pääsee halutessaan pieneen privaattipihattoonsa käyskentelemään ja muita hevosia katselemaan. Suomen sääolosuhteissa enkkuboksi ei taida oikein toimia, mutta täällä talvet eivät ole yhtä ankaria, joten olemme toistaiseksi tyytyväisiä tähän asumismuotoon.

Ratsastuskoulun tuntihevosia

Uusi talli on ”oikea” ratsastuskoulu, joten siellä on maneesi, ja erinomainen, pehmeäpohjainen kenttä estekalustoineen. Dáriuszilla on pienet ja herkät kaviot, joten pehmeä treenialusta on sille ihan must. (Vanhalla tallilla kentän virkaa toimitti hoitamaton iso vanha aidattu laidun, joka etenkin sateiden jälkeen oli kivikova. Kelpaa ponitalutukseen, mutta ei aktiivisesti treenaavalle urheiluhevoselle.)

Myös maastot ovat upeat metsämaastot, joilla löytyy kilometritolkulla hyvää laukkapätkää ilman pelkoa vastaantulevista traktoreista tms. Kirsikkana kakussa yksi tallin työntekijöistä puhuu jonkin verran suomea, koska on työskennellyt neljä vuotta suomalaisella kilpatallilla!

Tallin ravintolan terassilla voi nauttia virvokkeita ratsastuksen jälkeen.

Jännitin etukäteen hieman, miten hevosen lastaus sujuu, mutta Dáriusz paljastui ihanteelliseksi lastattavaksi – traileriin meno sujui kuin oppikirjassa! Ei tarvinnut houkutella saati tapella, vaan ruuna asteli tyylikkäästi sisään ilman ihmettelyjä. Taisi lastaus sujua hienosti vanhasta muistista, sillä se on edellisessä elämässään kilpaillut paljon. Kuljetus ei kuitenkaan ollut ihan stressitön tilanne, sillä se oli hikoillut itsensä aivan märäksi. Hiki oli valunut kuljetussuojiin niin, että niiden alareunoista saattoi vääntää hikeä! Toki sääkin oli lämmin.

Jos hevonen olisi jäämässä Unkariin, harkitsisin vakavasti sen nimen muuttamista – uudella tallilla on peräti kaksi muutakin samannimistä hevosta, Dáriusz on kuulemma yksi ylivoimaisesti suosituimmista hevosen nimistä Unkarissa 😉

(Kuvista kiitos lankomiähelle!)

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Hevonen muuttaa

 1. Heidi sanoo:

  Onnea uuteen ”kotiin”! 🙂 Uusi (parempi) talli antaa kyllä kummasti itsellekin motivaatiota harrastaa, tai ainakin itse sain tämän huomata. Ja hienolta paikalta kyllä näyttääkin, ainakin mitä noista kuvista katsoo! 🙂

  • ferrugo sanoo:

   Kiitos, viihdymme uudella tallilla tosi hyvin! Tuo on ihan totta, että motivaatio saa buustia, kun puitteet ovat paremmat, ja muutkin harrastavat tavoitteellisesti, tai ainakin puolitosissaan 😉 Tärkeintä on kuitenkin se, että hevoset voivat hyvin. Omastani olen havaitsevinani sellaisen eron, että se ei suhtaudu kaikkeen uuteen niin säpsysti kuin vanhalla tallilla, ehkä siksi, kun perusturvallisuus on hyvä, esim ruokailuajat tuntuvat olevan minuutintarkat 🙂

 2. Mari Oksanen sanoo:

  Ympäristö on kyllä ihan hirmuisen tärkeä hevoselle. Itse myös ajelen vähän pidempää matkaa tallille, jossa tiedän hevoseni viihtyvän ja jossa se on rento.

  On muuten vinha tuo enkkukarsina, enpä ole tuollaista ennen nähnyt 🙂

  • ferrugo sanoo:

   Hyvä talli on kyllä todella tärkeä, sitä nukkuu yönsä paremmin, kun ei tarvitse murehtia hevosen hyvinvoinnista. Dáriusz on silminnähden rennompi ja tyytyväisempi uudella paikassa, esim hoidettaessa paljon rauhallisempi, eikä säpsy mörköjä läheskään samaan malliin kuin vanhalla tallilla. Pahin painajaisten aiheuttaja vanhalla tallilla oli se, että tallin ovia pidettiin lukossa, vaikka sisällä olisi ollut hevosia. Eivätkä omistajat asuneet naapurissa, vaan toisella puolen kaupunkia. Eipä siihen tarvita kuin yksi salamanisku, kun koko talli palaa, ja hereillä olevat naapuritkaan eivät voi tehdä mitään, kun ovet ovat säpissä.

   Enkkukarsina on kiva ainakin näin kesällä! Täällä juuri tuommoisia ratkaisuja näkee tosi paljon, yhdellä tallilla pihatto oli hevosille yhteinen, mutta jokaisella henk koht karsina. Kummasti ne vain yhteispihatostakin osaavat mennä omaan boksiinsa 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s