Unkarin onni valuu hukkaan

Unkari ei kuulu maailmaan onnekkaimpiin kansakuntiin. Sen sijainti Euroopan sydämessä on tehnyt siitä eri suunnista tulleiden valloittajakansojen temmellyskentän. Katkerin pala lienee ensimmäisen maailmansodan jälkeen menetetyt alueet (ja väestö) sekä toista maailmansotaa seurannut kommunismin aika Neuvostokarhun käpälän alla. Lämmöllä ei muistella Habsburgejakaan. Turkkilais- ja mongoli-invaasioiden muistot ovat haaleammat, liekö syynä ajallinen etäisyys vai esimerkiksi moni ihan kiva turkkilaisajan jäänne, vaikkapa kylpyläkulttuuri.

Unkarilainen volkgeist henkiikin vääryyteen tottumista ja kohtaloon alistumista. Unkarilainen ei usko, että muu maailma välittää Unkarin kärsimyksistä, tai on edes tietoinen niistä. Tässä asenteessa on jotain todella samankaltaista suomalaisen ”leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä” -mentaliteetin kanssa. Unkarilainen on mielestään maailman Aku Ankka – se, jolla nyt vaan ei koskaan voi käydä hyvä tuuri.

Mutta minäpä olen selvittänyt Unkarin huonon onnen salaisuuden – siinä missä koko (?) muu maailma ripustaa onnea tuottavan hevosenkengän seinälle avoin puoli ylöspäin, unkarilainen antaa onnensa valua hukkaan ja ripustaa kengän avoin puoli alaspäin. Itse olen tietysti asentanut onnen amuletit ikkunalaudalleni ”oikein päin”, ja tämä on kuulemma ”väärin”. Kun selitin, että onnihan valuu kengästä pois, jos sen pistää toisin päin, ja että eipä ihme että teillä on ollut niin huono tuuri, unkarilainen ei voinut kuin nyökytellä 😉

Mainokset
Kategoria(t): historia, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Unkarin onni valuu hukkaan

 1. Tom sanoo:

  Ja sen kai olet oppinut, etta kasilaukkua ei missaan tapauksessa saa laittaa lattialle, se tietaa rahan menoa ja huonoa onnea. Mina olen nahnyt ihan ventovieraiden tulevan asiasta huomauttamaan.

  • ferrugo sanoo:

   Voin hyvin kuvitella, vaikken ole nähnyt moista tapahtuvan. Unkarilaisten kynnys kommunikointiin ventovieraiden kanssa on todella paljon matalampi kuin suomalaisten. Mutta tuo käsilaukku lattialla –>> huonoa onnea taitaa olla laajempikin uskomus. Muistaakseni joku on Suomessakin väittänyt minulle niin.

   • Tom sanoo:

    Joo, voi ollakin, vaikka viimeeksi suomessa kaydessani oikein pisti silmaan kuinka paljon kasilaukkuja oli lattialla… Ainakin Italiassa varmasti on sama kasitys, mutta missaan en ole nahnyt yhta dogmaattista suhtautumista asiaan etta tullaan oikein vieralleen huomauttamaan…..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s