Kotikontujen tienoita tervehtien

… täältä madjaarien mailta. Olen aina ollut isänmaallinen ja ajatellut, että Suomi on kaikilla mittareilla hyvä maa. Kaukana kotoa Suomen hyvät puolet korostuvat, vaikkei Unkarissakaan mitään vikaa ole. Monesti, jos minulta kysytään pidänkö Unkarista, on vaikeata vastata. Unkari on maa hyvine ja huonoine puolineen, voiko maasta pitää?

Isänmaan rakkaudestani huolimatta, en kaipaa Suomeen, en ainakaan vielä. En kaipaa Suomea maantieteellisenä alueena. Juureni Suomeen ja suomalaisuuteen ovat niin vahvat, että Suomi on aina mukanani, mielentilana, asenteina, arvoina, äidinkielenä.

Olen ylpeä kotimaastani ja täällä Unkarissakin mainitsen aina, että huom, olen Suomesta. Maallani on täällä niin hyvä maine, että erotun mielelläni muista täällä asuvista ulkomaalaisista, etenkin sen yhden ison maan kansalaisista, jotka usein syyttäkin saavat epäystävällistä kohtelua täällä. Unkari kokee sielujen sympatiaa Suomeen, siitä ei ole epäilystäkään.

Unkari osallistui Suomen tukemiseen talvisodassa. Sotilaallinen apu jäi vähämerkitykselliseksi, sillä Suomeen saapunut pataljoona ei ehtinyt taisteluihin ennen välirauhan tekoa. Psykologinen ja materiaalinen apu oli kuitenkin merkittävää. Suomen Unkarin suurlähetystön sivuilla unkarilaista vapaaehtoisista kerrotaan seuraavaa:

Suomen taistelu itsenäisyytensä ja olemassaolonsa puolesta talvella 1939-40 herätti maailmalla runsaasti huomiota ja sympatiaa. Halu auttaa ylivoimaista vihollista vastaan taistelevaa kansankuntaa johti useissa maissa avustustoimiin, joista yksi muoto oli vapaaehtoisten lähettäminen taisteluun suomalaisten rinnalla. Myös Unkari päätyi tähän. Unkarilaiset tunsivat erityistä yhteenkuuluvaisuutta suomalaisten kanssa: kielisukulaisuus ja molempien maiden erityisesti 1930-luvulla kukoistanut heimoaate olivat luoneet otollisen määperän halulle auttaa.

Ensimmäiset vapaaehtoiset ilmoittautuvat viranomaisille pian sodan syttymisen jälkeen. Myös Suomen Unkarin suurlähetystö täyttyi niin vapaaehtoisiksi pyrkijöistä kuin erilaisista avustustarvikkeista Jotkut vapaaehtoisista lähtivät matkaan omatoimisesti, mutta valtaosa heistä kuului 341 miehestä koostuvaan pataljoonaan, joka 7. helmikuuta 1940 lähti kohti Suomea komentajanaan yliluutnantti Imre Kémeri Nagy. Vapaaehtoispataljoona matka kulki junalla Jugoslavian ja Italian läpi Ranskaan ja sieltä Englantiin ja Norjan ja Ruotsin kautta Pohjois-Suomeen.

Unkarilaiset komennettiin ulkomaalaisista koostuvan Osasto Sisun alaosastoksi Lapualle, jonne pataljoona saapui 2. maaliskuuta. Täällä miehiä valmisteltiin rintamalle antamalle heille koulutusta mm. suomen kielessä, hiihdossa ja suomalaisten aseiden käytössä. Unkarilaiset eivät kuitenkaan joukko-osastona ehtineet itse taisteluihin, sillä talvisota päättyi 13. maaliskuuta. Unkarilaisia taisteli kuitenkin mm. lentäjinä Suomen ilmavoimissa. Esim. Luutnantti Matyas Pirityi taisteli yli 20 ilmataistelussa ja vänrikki Vilmos Bekassy katosi suomalaisen Fiat G 50 lentokoneen ohjaimissa.

Unkarilaiset vapaaehtoiset osallistuivat kuitenkin uuden rajan vartiointiin ennen paluutaan kotiin, joka alkoi 20. toukokuuta 1940 Saksan kautta.

Unkarilaisten vapaaehtoisten sotilaallinen merkitys jäi vähäiseksi, mutta poliittiselta ja psykologiselta kannalta sitä on pidettävä merkittävänä. Se kertoi suomalaisille että he eivät olleet yksin ja että heitä ei ole unohdettu. Unohtaa ei voi myöskään Unkarin Suomelle antamaa yli miljoonan pengön arvoista (n. 25 miljoonaa euroa) apua, joka käsitti mm. kymmeniätuhansia kypäriä, miljoonia ammuksia ja kymmeniä ilmatorjuntatykkejä.

Hyvää puolustusvoimain lippujuhlan päivää!

Mainokset
Kategoria(t): historia, Suomi, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s