Opi perusasiat…

Vaikka Suomen maailmanmestaruus jääkiekossa on toki mainio asia, on eilisen hienoin juttu sittenkin se, että olen löytänyt itselleni valmentajan ratsastukseen!

Vaikka Unkari on perinteinen hevosmaa, ja monella maalla asuvalla on polle ruohonleikkurina, ratsastustaidon ja ratsastuksen opetuksen taso ei ole erityisen korkea. Selässä pysytään ja vauhtia piisaa, esteidenkin yli päästään, mutta totisen kouluratsastuksen taitajat ovat harvassa. Eri alojen (laukkajockeyt, kenttäratsastajia, jousiammuntaratsastajia jne) huippuja toki on, mutta tuntuu, että niiden huippujen ja sunnuntairatsastajien välissä on paljon tyhjää.

Kun vielä muistetaan, ettei vieraiden kielten taito ole kovin yleistä, tuntui kohtalaisen haasteelliselta löytää lähitienoilta henkilö, joka pystyisi oikeasti viemään meitä ratsukkona eteenpäin, ja pystyisi vieläpä tekemään sen kielellä, jota osaan.

Mutta kun saa suunsa auki oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ihmeitä tapahtuu. Meitä kävi eilen katsastamassa nuori naishenkilö M, joka on asunut Saksassa, ja työskennellyt siellä Schockemöhlen tallissa ratsuttajana. Osaa siis asiansa ja puhuu kaunista Saksan saksaa. Tykkäsin kovasti neitokaisen tyylistä ja rehellisyydestä, ja parin viikon päästä aloitamme säännölliset treenit kerta viikkoon -periaatteella. Lisäksi hän antaa minulle ohjeita ja tehtäviä hevosen liikutukseen seuraavalle viikolle.

Töitä meillä riittää, ja alusta aloitetaan, eli liinassa työskentelystä, sekä ilman ratsastajaa että ratsastajan kanssa. Hevoseni on kuulemma hyvä, mutta puutteellisesti koulutettu ja ennen minulle siirtymistä ollut ilmeisen pitkiäkin aikoja ilman kunnon harjoituksia. Kovapäinen, vastustelee hieman, mutta tekee kuitenkin, ja M sai sen kulkemaan tosi nätisti peräänannossa. Hän myös huomasi saman, minkä itsekin: Dáriusz on paljon heikompi vasempaan kierrokseen (kuten ratsastajansakin…)

Odotan tältä yhteistyöltä paljon, ja sanomattakin on selvää, ettei minulla varmaan Suomessa olisi mahdollisuuksia vastaavaan, ainakaan samaan hintaan. Vaikkei tässä olympialaisiin tähdätä, olen kuitenkin luonteeltani sellainen, että haluan tehdä asioita kunnolla ja kehittyä myös harrastuksissani. Se on myös hevosen etu, että se saadaan liikkumaan oikein ja käyttämään lihaksiaan tasapainoisesti. Ja se onnistuu vain pätevällä ratsastuksella.

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, Unkari, urheilu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Opi perusasiat…

 1. Riikka sanoo:

  Hienoa, onneksi olkoon! Hyvä opettaja on kyllä kullanarvoinen asia. Tsemppiä vaan ratsasteluihin!

  • ferrugo sanoo:

   Kiitoksia! Alunperin haaveilin englanninkielisestä opetuksesta, mutta nyt kun oma saksan taito on petraantunut, niin eiköhän tämä näinkin suju. Etenkin kun pikku hiljaa oppii kaikki ratsastustermit saksaksi.

 2. Riikka sanoo:

  Kyllä se varmasti lähtee sujumaan. Aika helposti tietyt termit oppii, kun ne kuulee viikoittain. Itse muistan ekoista sveitsinsaksalla pidetyistä tunneista sen, että olin ihan ihmeissäni, kun kuulin sana ”laukka”. Se ei muistuta mitenkään englannin ”canter” tai hochdeutschin ”galopp” – sanaa. En vieläkään osaa kirjoittaa sitä, mutta sanoa osaan ja tunnistan sen varmaan koko loppuelämäni. Ja hepathan sen tietysti tiesi ennen minua, joten joitakin niistä ei paljon tarvinnut pyytää, kun jo mentiin 🙂

  • ferrugo sanoo:

   Mulle ei tuu käymään tuota, että heppa tajuaisi ennen minua, sillä Dáriusz ymmärtää vain unkaria 😉 Uskon myös, että kun on kertaalleen oppinut tietyt termit, niin jatko on helpompaa. Täällä koulutetaaan hevosia todella paljon sanoilla, opettajani M ottaa ratsutukseen myös tallin omistajien yhden 3-vuotiaan orilapsen, sitä oli mielenkiintoista seurata, kun hän vahvisti antamiaan apuja aina unkarinkielisillä sanoilla.

 3. Sussu sanoo:

  Siitä se alkaa, ihmisen ja eläimen yhteinen oppimismatka! Onnea sille. Meidän koiraelämässä uutena yhteisenä harrastuksena on T-Touch- hieronta. Olen nyt vasta YouTubesta opetellut sitä, mutta luulen päässeeni jyvälle. Koira nauttii suunnattomasti ja rentoutuu heti unisen oloiseksi. Toinen kissoistakin tykkää, mutta toinen mulkoilee sen näköisenä että älä nyt hullu tolleen nuljuta. Se on kai hevosille kehitetty se T-Touch, mutta en tiedä miten tunnettua se on hevosihmisten keskuudessa. http://www.youtube.com/user/TellingtonTTouch
  http://www.ttouch.com/

  • ferrugo sanoo:

   Itse en ole millään tavalla opetellut eläinhierontaa, mutta omaan ja kaveriheppaan testannut pienesti omaa ”metodiani”, ja voi että ne nauttivat! Pienesti olen tehnyt juuri tuon linkittämäsi videon tyyppisesti selkärangasta poispäin-suuntaisesti, huomasin, miten hevonen nautti juuri sen tyyppisestä kosketuksesta, joten jatkoin. Aika hyvin tutusta eläimestä pystyy päättelemään mistä se tykkää ja mistä ei, kaikkia ei sama touhu miellytä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s