Iik! Vettä!

Olemme viikonloppuna nautiskelleet hevosen kanssa Unkarin upeista maastoista, jotka kaupungissakin alkavat käytännössä tallin ovelta. Vapunaattona teimme melkein neljän tunnin vauhdikkaan lenkin, joten tänään otettiin rauhallisesti ja palauteltiin 2,5 tuntia lähinnä kävellen.

Kylien läpi kulkeviin hevosiin suhtaudutaan täällä todella positiivisesti. Ihmiset ilahtuvat ja tervehtivät, kun hevosia kulkee ohi. Erityisesti lapset ovat tietysti ihastuksissaan. Myös autoilijoiden enemmistö huomioi ratsukot todella hyvin – ajavat rauhallisesti ohi ja pysähtyvät heti, jos näyttää yhtään siltä, että edessä on säikähtänyt hevonen.

Dáriusz ei pahemmin autoja pelkää, ei myöskään lintuja tai muita eläimiä, ei ojia, eikä kahisevassa ruo’ikossa kulkemista. Mutta vesi on sille pelottava elementti, riippumatta siitä, pitääkö ylittää vähän isompi kuralätäkkö vai pari metriä leveä virtaava puro.

Eilen kävimme pienen järven rannassa, jossa olisi ollut tilaisuus laukata rantahiekan vesirajassa, mutta Dáriusz ei moista hupia ymmärtänyt. Sain sen kuitenkin lopulta veteen, jopa syvemmälle kuin olin uskaltanut toivoakaan. Vanha kikka, eli peruuttaminen, toimi. Siinä se sitten seisoi mahaansa myöten vedessä aivan ihmeissään, että miten minä nyt tämmöiseen paikkaan olen joutunut! Ei riehunut eikä remeltänyt, vaan ihan pikkuisen tärisi, sitten keksi, että hei, tästähän voi juodakin. Taisi salaa nauttia kuitenkin vedessä olosta 😉

Sen sijaan Dáriusz ei epäröi hypätä veden yli, eikä ilmeisesti paljon muunkaan. Muutama kuralammikko ylitettiin komealla, pitkällä hypyllä, ratsastajan yllätykseksi. Hyppyhevonen, eikä mikään virtahepo 😉

Mainokset
Kategoria(t): hevoset, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Iik! Vettä!

 1. heidi sanoo:

  Jälleen samankaltaisuuksia omiin kokemuksiini Unkarin hevoskulttuurista. Hevosiin ja ratsastajiin suhtaudutaan yleisesti myönteisesti. Ihmiset kunnioittavat hevosia. Autoilijoiden suhtautuminen varsinkin oli positiivinen yllätys, Suomessa olen kuullut paljon aivan päinvastaista juttua meikäläisistä autoilijoista. Täällähän on vähän sellainen ilmapiiri ettei hevosia saisi olla oikein missään.

  • ferrugo sanoo:

   No niinpä 😦 Toki Suomessakin useimmat hyväksyvät, että hevosia kulkee, mutta todella ikäviäkin kokemuksia on esim autoilijoista, jotka eivät edes hidasta kun tulevat kohdalle. Tai ihmisistä, jotka kiroilevat ja huutelevat ”viekää ne kaakkinne muualle”, vaikka maaseudulla oltaisiin! Monessa muussa asiassa kyllä vähän sama juttu Suomessa: hevosten lisäksi missään ei saisi näkyä eikä kuulua koiria/lapsia/moottoripyöriä jne.

   Suurin osa Unkarin väestöstä asuu edelleen maaseudulla pienissä kylissä. Hevonen tai useampi siis löytyy suurin piirtein joka toisesta torpasta, ja se on edelleen tavallinen kulkupeli, hyötyeläin ja työhevonen, ei pelkästään ”kaupunkilaisten harrastusväline”. Täällä se on säilynyt maaseutuun kuuluvana elementtinä, Suomesta se ehkä hävisi, kun koneet korvasivat työhevoset, eikä Suomessa ollut vastaavaa ratsastuskulttuuria kuin Unkarissa. Sääli sinänsä.

 2. finnforlife sanoo:

  Kiitos blogistasi, sitä on mukava seurata! Haepa pokaali sivuiltani!

  • ferrugo sanoo:

   Kiitos ja kumarrus pokaalista! Ja monessa asiassa on samanlaista meininkiä siellä Etelä-Saksassa, joka on loppujen lopuksi yllättävän lähellä, vaikkei rajanaapuri olekaan.

 3. Nipsu sanoo:

  Moi! Olipa mukava bongata tällainen blogi. Me asuimme unkarissa (emme tosin Bp:ssa) monta vuotta ja nyt olemme asettuneet takaisin suomeen. Saat minusta vakituisen lukijan 🙂

  • ferrugo sanoo:

   Kiitoksia, aina kivaa kun uudet lukijat ”ilmoittautuvat”, kiinnostavaa tietää millaista porukkaa täällä käy. Taitaa aika tasaisesti nykyään olla Unkarista, hevosista tai molemmista kiinnostuneita sekä tuttuja tietysti. Kommentoi ihmeessä Unkari-juttuja, välillä ei oikein tiedä, onko jokin ”omituisuus” erityisesti unkarilainen vai ihan paikallinen ilmiö.

   • Nipsu sanoo:

    Täytyypä koittaa kommentoida 🙂 Me muuten asuimme samalla suunnalla kuin sinäkin nyt. Voin antaa sinulle ”paikallisvinkkejä” vaikka sähköpostitse 😉

    • ferrugo sanoo:

     Paikallisvinkit ovat tervetulleita! 🙂 Tai Unkari-vinkit ylipäätään, kesälomalla on tarkoitus suunnata eri puolille Unkaria.

 4. Nora sanoo:

  Kommenttien rohkaisemana minäkin ilmottaudun. Löysin tämän vasta tälle illalle mutta lupaavalta näyttää ja päivitystahtikin on sangen tiivis. Paljon luettavaa siis 🙂

  • ferrugo sanoo:

   Tervetuloa mukaan! Minäkin olin jo löytänyt tieni sinun blogiisi, heppajuttuja vaan on niin kiva lukea, ja olen huomannut, että muiden ratsastuspohdinnoista saa tosi paljon ajatuksia itsellekin! Etenkin kun mulla ei ole tällä hetkellä ketään, jonka kanssa voisin livenä puhua näistä asioista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s