Elektrofolk jytää Unkarissa

Kuuntelen mielelläni unkarilaista laulettua musiikkia. Sitä on mukava kuunnella senkin takia, että foneettisena kielenä unkaria on laulettunakin hyvin helppoa ymmärtää, etenkin, kun populaarimusiikin sanoitukset ovat yleensä siitä yksinkertaisimmasta päästä.

Unkari on monipuolinen musiikkimaa, jossa voi nousta suosituksi lähes missä tahansa musiikki-genressä. Uudella vuosituhannella pinnalle on noussut monta ns elektrofolkia edustavaa bändiä. Elektrofolk on terminä aika kuvaava – kansanmusiikista ammentavaa poppia, jopa räppiä/hiphoppia. (Rap on hyvin suosittua Unkarissa.) Osaako joku kertoa, löytyykö suomalaisesta musiikkiskenestä vastaavaa? (Enkä nyt tarkoita Kuunkuiskaajia tai Värttinää, jotka edustavat mielestäni puhdasta nykykansanmusiikkia.)

Vaikea sanoa, mikä kyseisen genren suosion taustalla on. Ehkä omien kansallispiirteiden korostaminen on tullut erityisen tärkeäksi sosialistisesta järjestelmästä vapautumisen jälkeen. Näin päättelen lähinnä siksi, että myös muissa sosialistiseen blokkiin kuuluneissa maissa Baltiasta Bulgariaan ja Balkanille on sama musiikkitrendi.

Yksi suosituimmista on Balkan Fanatik, joka on tehnyt musiikkia jo vuosituhannen alusta. Uudempi, suursuosioon noussut on Holdviola, jonka ”Erdö, erdö” (”Metsä, metsä”) soi radiossa tämän tästä.

Balkan Fanatikin ja Holdviolan vanavedessä tulevat myös muun muassa Gulasch Exotica, Kerekes Band ja Motiva. Slovakian unkarilainen Ghymes on puhtaampaa folkkia, mutta hyvin suosittu sekin.

Jonkinnäköiseksi elektrofolkin edustajaksi voinee laskea myös Anima Sound Systemin, Unkarin vanhimman elektrobändin, joka vuonna 2000 kohautti tekemällä Unkarin kansallislaulusta, Himnuszista lounge-version, joka on mielestäni yllättävän tyylikäs! Samaa ei voi sanoa Himnuszin house remix -versiosta… Ihme, että nämä löytyvät julkisuudesta, olisi nimittäin nykyhallituksen meiningin mukaista bännätä pyhää kansallislaulua loukkaavat miksatut versiot. Vaikea muuten kuvitella, että Maamme-laulusta tehtäisiin mitään vastaavaa?

Todella moni yllämainituista bändeistä on tarttunut vanhaan unkarilaiseen kansanlauluun ”Repülj, madár, repülj!” (Lennä, lintu, lennä!) Balkan Fanatikin hyväntuulinen versio valittiin myös Unkarin ulkoministeriön teettämään maan esittelyvideoon. Muzsikásin versio edustaa perinteisempää folkia.

Ja kuten sanoituksesta näette, se on sitä perinteistä rakkaan ikävöintiä…

Lennä lintu, lennä
lennä Menaságiin,
istahda rakkaani
olkapäälle.

Ota kirjeeni, lintu
ja vie se
isälleni ja äidilleni
sekä valitulleni.

Ja jos he kysyvät miten voin
kerro heille, että olen vankina
rakkauden vankilassa
polviani myöten raudoissa.

Kerro hänelle että lähetin sinut
sitten kerro, että olen vankina
muukalaisten vankilassa
polviani myöten raudoissa.

Lennä lintu, lennä
lennä Menaságiin,
istahda rakkaani
olkapäälle.

”Ruusuni, olet vankina
ja minä olen sairas
kun palaat luokseni,
minä parannun.”

Laitetaanpa tähän loppuun vielä Motivan versio kyseisestä laulusta, sillä heillä on paras video 😉

Mainokset
Kategoria(t): musiikki, Unkari Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Elektrofolk jytää Unkarissa

 1. Bea sanoo:

  Ihana merkintä, lisää musiikista! Tuo Repülj madár on aivan ihana kappale, ja myöskin Erdö, erdö on tuttu Noxin versiona. Oletko kuunnellut heitä? Mulla on koko levytuotantonsa, oon tilannut aina muutama kerrallaan Unkarista ja pari löytänyt omilla lomareissuillanikin. Kaiketi heilläkin pop-folk on se tavaramerkki, mikä on mun mielestä aivan upea ajatus ylipäätään!

  • ferrugo sanoo:

   Kiitos tosi paljon Nox-vinkistä! Mulle uusi tuttavuus, kuulostaa kivalta! Jahka menen seuraavan kerran Györiin tai Budapestiin, ajattelin ratsata hieman levykauppoja. Laitahan muuten vaikka meiliä, voin samalla vaivalla postittaa sullekin jos haluat jotain levyjä täältä. Ainakin kotimaisen musiikin cd:t on täällä tosi paljon halvempia kuin Suomessa, alle 2 000 HUF järestään. Ghymesillä olisi muutaman viikon päästä keikka Györissä, sinne ajattelin mennä. Lisäksi suoritan henk koht debyyttini Budapestin kansallisoopperassa maaliskuussa, joten musiikkijuttuja on varmasti luvassa 😉 Oopperasta olen aivan fiiliksissä!

 2. tikitys sanoo:

  Kas vain! En tiedä, onko täällä fennien maalla aivan samanlaista skeneä, mutta kantelisti Vilma Timonen Quartetin musiikkia (http://www.myspace.com/vtq) voisi luonnehtia elektrofolkiksi. Ehkä.

  Suomessa on kyllä syntynyt oma metsäfolk-tyylinsä, jota edustaa mm. Islaja ja Paavoharju (http://www.youtube.com/watch?v=_oVyZxvUlPc), mutta se on aika paljon huuruisempaa tavaraa, eikä ehkä niinkään ammenna suomalaisesta kansanmusiikista.

  • ferrugo sanoo:

   Kiitos vinkeistä! Kieltämättä aika huuruista 😉 Kumpikaan noista ei ole samalla tavalla kaupallista kuin tämä unkarilainen elektrofolk-skene, tai esimeriksi Ruotsista Nordman (josta olen aina pitänyt), joka on aika tyylipuhdas kaupallisen elektrofolkin edustaja.

   Tässä voisi olla markkinarako Suomeen, tyhjä niché. Veikkaan, että ainakin euroviisuissa voisi tulla menestystä, kun Itä-Eurooppa rakastaisi 😉

   • tikitys sanoo:

    Voisi tosiaan olla. Mulla on (ennakko)luulo, että uusi kansanmusiikki on yhtäältä niin akateemisissa käsissä ja toisaalta avantgardistien heiniä, että tällainen kaupallinen välimuoto puuttuu Suomesta. Voi myös olla, että olen vain tietämätön.

    Sitten on kyllä saamelainen Ulla Pirttijärvi, jonka joiuissa on moderni sähköinen soundimaailma (esimerkki ja toinen. Euroviisuista puheenollen olisi kiintoisaa nähdä, miten Pirttijärvi niissä menestyisi.

    • ferrugo sanoo:

     Mulla on ihan sama (ennakko)luulo, joten ehkä et ole tietämätön! Tosiaan tuntuu, että Suomessa nykykansanmuusikot toteuttavat omia huuruisia visioitaan. Ulla Pirttijärvestä mieleeni tuli Angelin tytöt, joiden yhteistyö Waltarin kanssa menisi ehkä lähimmäksi elektrofolkia. Vai olisiko se jonkinmoista etnopunkkia 😉

 3. Tarja sanoo:

  Ainoa mikä Suomi-räpistä tuli hakematta mieleen on Palefacen ”Saapuu elokuun yö”, käy ihmeessä kuuntelemassa. Yllätyin itsekin.

  • ferrugo sanoo:

   Hihii – tangokuningatar meets gangsta 😉 Eipä juuri epätodennäköisempää sämpläämistä osaa kuvitella, mutta hyvä esimerkki siitä, että erilaisia musiikkilajeja voi yhdistää onnistuneesti ja ennakkoluulottomasti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s