Pääministeri taipui: Unkari säätää medialakia

Niin siinä sitten kävi, että EU:n tarkastelun jälkeen Unkari on ilmoittanut tekevänsä muutoksia medialakiin. Laista muun muassa poistetaan termi ”loukkaava”, sillä se nähtiin liian väljäksi ja epämääräiseksi sanaksi, että siihen nojaten mitä tahansa tiedotusvälinettä olisi voitu rangaista lähes mistä tahansa sisällöstä. Lakia ei myöskään uloteta ulkomaisiin viestimiin eikä rekisteröintipakkoa blogeihin. ”Tasapuolisuuden” vaatimus koskee vain tv- ja radio-ohjelmia.

Mediavalvontaviraston kokoonpanoon ei puututtu. Itseäni on hämmästyttänyt eniten juuri se, että yhdelle puolueelle on annettu valta valvoa kaikkea mediasisältöä, sillä virastoon on nimitetty pelkästään Fidesz-puolueen edustajia. Tämä huolettaa myös unkarilaisia tiedotusvälineita, oppositiota ja kansalaisjärjestöjä. Luvassa onkin edelleen lisää mielenilmauksia, sillä pääministerin mukaan lakiin ei tule enää lisää muutoksia. Seuraavat suurmielenosoitukset on tarkoitus pitää 15.3. Budapestin lisäksi 14 muussa kaupungissa ympäri maailmaa. 15. maaliskuuta on vuoden 1848 kansannousun vuosipäivä.

EU on ilmoittanut valvovansa medialain muutostyötä ja sen täytäntöönpanoa. Itse en oikein tiedä, mitä mieltä tästä kaikesta olisin. Laiha sopu voi tietyissä tilanteissa olla parempi kuin lihava riita. Nyt Unkaria näpäytettiin, mutta se sai kuitenkin säilyttää kasvonsa. Minkään valtion täydellisestä nöyryyttämisestä kun ei hyvä seuraa, joten ehkä EU osoitti viisautta, kun se valitsi suhteellisen maltillisen diplomatian linjan medialakikiistassa.

Alan pikku hiljaa muutenkin ymmärtää, miten Unkarin media toimii. Se nimittäin toimii aika eri tavalla kuin esimerkiksi Suomessa. Tarina elää ja muuttuu ja saa mitä ihmeellisempiä kiemuroita päivittäin. Jos tänään kirjoitan blogiini uutisen Unkarista, huomenna asia voi olla päälaellaan. (Esimerkiksi Gay Pride -marssin kieltämisestä kerrottiin seuraavana päivänä, että itse marssia ei olekaan kielletty, pelkästään uusi reitti parlamenttitalon kautta.)

Unkarilainen sanomalehdistöhän on vahvasti politisoitunutta, eikä poliittisesti sitoutumattomia lehtiä oikeastaan ole. Tuntuu, että yksipuolisuus ja toisen osapuolen kannan tarkistamatta jättäminen on ihan tahallista mehevän skuupin saamiseksi. Ja se, jonka tarina pääsee ensimmäisenä kuuluviin, hallitsee diskurssia eikä tätä hegemonia-asemaa sen jälkeen enää hevin horjuteta. Minusta tämä on suoraan sanottuna epärehellistä ja löperöä journalismia, joten ehkä hallituksella ihan oikeasti on joku pointti siinä, että unkarilaisen median olisi syytä toimia ammattimaisemmin. Keinot tähän vain epäonnistuivat perusteellisesti.

Lue Helsingin Sanomien uutinen.

Mainokset
Kategoria(t): Unkari, uutiset, yhteiskunta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s