Poliisi kielsi Gay Priden

Nyt ei tahdo sanat löytyä. Mihin riivattuun keskiaikaiseen takapajulaan olen oikein tullut?

Poliisi on perunut seksuaalivähemmistöjen vuosittaisen Gay Pride -tapahtuman, joka piti järjestettämän Budapestissa 18. kesäkuuta. Luvan peruuttamista on perusteltu liikennejärjestelysyillä, mutta järjestäjät arvelevat syytä poliittiseksi: tämän vuotinen pride-reitti olisi kieppaissut parlamenttitalon edustan kautta, ja marssin tarkoituksena oli kritisoida sekä uutta medialakia että valmisteilla olevaa uutta perustuslakia, joiden on arveltu kaventavan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Muun muassa oikeus rekisteröityyn parisuhteeseen on poistettavien oikeuksien listalla. Valtapuolue Fidesz ajaa voimakkaasti ns kristillisiä perhearvoja, eivätkä ydinperheestä poikkeavat perhemuodot ilmeisesti edusta näitä arvoja.

En käsitä millä tiettyjen kansalaisryhmien vaientamisella tähdätään. Ehkä Gay Priden kieltämisellä halutaan miellyttää Fideszin tärkeää tukipuoluetta kristillisdemokraatteja, joiden pettymykseksi pääministeri Viktor Orbán ei suostunut kirjaamaan uuteen perustuslakiin aborttikieltoa. Samoin kristillisdemokraatteja on hyvitelty täysin käsittämättömällä poliittisella esityksellä, joka antaisi ihmisille enemmän ääniä vaaleissa heidän lapsilukunsa mukaan.

Hulluinta tässä enemmistön diktatuurissa on se, että Fidesz ei itse asiassa edes edusta enemmistöä. Tuoreimmassa mielipidemittauksessa se sai 31 % kannatuksen (sosialistit 12 %, Jobbik 7 % ja LMP 4 %). Loput – eli 44 % eivät tienneet, tai ilmoittivat etteivät äänestä.

Helsingin Sanomien uutinen

Népszabadságin uutinen (unkariksi)

Mainokset
Kategoria(t): Unkari, uutiset, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s