Ulkosuomalainen järkyttyy

Juuri kun aloin toipua vuosituhannen kauheimmasta flunssasta, kohtalo paiskaa minua toisella, ihan hirveällä vastoinkäymisellä. Tescossa ei enää myydä 0,5 % -rasvaista maitoa! Voi kyynel!

Unkariin muuttaessani silmä etsi turhaan maitohyllystä rasvatonta maitoa – tai ylipäätään mitään rasvatonta. Tyydyin ostamaan laihinta, eli 1,5 % -rasvaista ja lantrasin siitä vedellä makuhermoilleni sopivaa. Ei kovin kätevää, mutta käyhän se näinkin.

Ja voi sitä onnenpäivää, kun Tescon iskukuumennettujen maitotuotteiden joukosta löytyi slovakialaista, melkein täydellistä maitoa! Lantraus loppui ja aloin käydä Tescossa pelkän maidon takia.

Mutta lyhytaikainen oli siis tämä ilo. Tänään olin ajatellut noutaa noita herkkumaitoja useammankin paalin varastoon, mutta kaputt, finito, slut, loppu. Ei ollut edes reikää hyllyssä, eli taidan odottaa turhaan namimaidon paluuta.

Tästä onnettomuudesta tuohtuneena, ja kun jonotkin olivat sikamaisen pitkät, palautin hyllyihin jo keräämäni eineet ja syöksyin tyhjien kärrien kanssa ulos marketista. Ihan pelkän maidon takia tulin eikä sitä ollut! Ei auta muu kuin palata lantraukseen.

Unkarilaisten elintavat kaipaisivat kyllä paikallisen Pekka Puskan interventiota. Suurin osa ryystää 2,8 % -rasvaista maitoa, aika usea tuntuu valitsevan 3,5 %:senkin. Kaikkeen, siis todellakin kaikkeen ruuanlaittoon käytetään edelleen laardia, sertés zsír (tyydyttyneet rasvat juhlivat!). Ylipäätään unkarilaisen ruuan suutuntuma on sitä mitä se onkin: erittäin rasvaista.

Ja elintavoilla on vaikutuksensa. Sydän- ja verisuonitaudit ovat Unkarissa yleisin ennenaikaisen kuoleman syy ja peräti 60 % unkarilaista on ylipainoisia, 23 % lasketaan lihaviksi. Tämä on mutua, mutta katukuva on mielestäni selvästi punkerompi kuin Suomessa.

Mainokset
Kategoria(t): arki, ruoka ja viini, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Ulkosuomalainen järkyttyy

 1. KirsiBee sanoo:

  Harmi, ettei täältä voi laittaa maitoa tulemaan. Josta tulikin mieleeni vanha Valion mainos.

  Kahvin kanssa parasta on ykkösmaito, mutta jos maitoa olisi pakko juoda (jota siis en tee) olisi rasvaton ainoa vaihtoehto.

  Ei auta muuta kuin jatkaa vedellä ;).

  • ferrugo sanoo:

   Hih, hauska vanha Valion mainos 😉 Mä taas en laita maitoa kahviin, laitan puuroon, murojen ja myslien höysteeksi sekä juon sellaisenaan. Mun suussa rasvaisempi maito maistuu jostain syystä makealta, mikä tuntuu ellottavalta.

  • ferrugo sanoo:

   Huomaan muuten, että mitä enemmän käyn Budapestissa tai ylipäätään suuremmissa kaupungeissa, sitä huonommin monet yleistykseni pätevät. Esim Budapestin katukuva on ihan hoikka. Kuten Suomessakin, tuntuu, että maalaiset ovat täällä pulskassa kunnossa ja elävät muutenkin epäterveellisemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s