Pitääkö ulkosuomalaisen käydä Suomessa?

On tullut taas se aika vuodesta, kun pitäisi alkaa suunnitella ja lyödä lukkoon kuluvan vuoden lomia. Olen sikäli onnellisessa asemassa, että olen täälläkin suomalaisen työnantajani palveluksessa, eli pidän ja tienaan lomiani kuten ennenkin.

Ensimmäinen reunaehto on tietenkin työpaikan tilanne: mihin aikaan minun poissaoloni aiheuttaa vähiten hämminkiä. Vaikka monikansalliseen työyhteisööni mahtuu monenlaisia lomasesonkeja, ei omalla työpaikallani suinkaan toiminta lakkaa juhannuksesta viideksi viikoksi eteenpäin. Niin, eihän täällä itse asiassa juhannuksesta ole kuultukaan. Suomi lomailee heinäkuussa, Keski-Eurooppa elokuussa, noin pelkistäen.

En ole koskaan pitänyt kesälomaani ”perinteiseen” aikaan, eli siinä mielessä lomarutiinini eivät koe raastavaa muutosta, vaikken loikkisikaan kesälaitumille heinäkuussa. Olen aina tykännyt lomailla enimmäkseen elokuun puolella, kun päivät ovat vielä lämpimiä (yleensä), mutta illat jo miellyttävän hämäriä.

Mutta loman ajankohtaakin hämmentävä kysymys on, pitääkö ulkosuomalaisen lähteä lomalle Suomeen, edes käymään? Ennen kuin lähdin Unkariin, olin ajatellut ilman muuta käyväni Suomessa tämän tästä (älkää vaan kysykö miksi näin ajattelin, en tiedä).

Nyt en keksi yhtään syytä lähteä lomailemaan Suomeen! Minulla ei ole mitään tärkeitä asioita hoidettavana Suomessa, ei myöskään sellaisia ihmissuhteita, jotka eivät pysyisi yllä pelkillä sähköisillä yhteydenpitovälineillä. Ja Suomi on kuitenkin sen verran kaukana, ettei sinne ihan päiväksi pariksi kannata lähteä. Lisäksi Suomen asuntoni sijaitsee kaupungissa, jossa minulla ei ole ystäviä eikä läheisiä, joten vaihtoehtoina on lennähtää kököttämään yksinään suomalaiseen rannikkokaupunkiin tai jatkaa matkaa sisemmäksi Suomeen toisten nurkkiin lomailemaan.

Kun nyt kerrankin olen täällä ”pelipaikoilla”, eli sijoittuneena Euroopan sydämeen, josta voin hyvin helposti matkustaa vaikka minne, niin minähän olen kohtalaisen pöhkö, jos lähden täältä lomalle S u o m e e n?

Ymmärrän toki pysyvästi ulkomaille muuttaneita suomalaisia, jotka vaeltavat joka kesä Suomeen, ymmärrän heitä oikein hyvin. Mutta minäpä olenkin täällä muualla vain käymässä, ja Suomessa ehtinen viettää aikaa ihan riittämiin, jahka tämä ajanjakso elämässäni päättyy.

Olen myös sikäli onnellisessa asemassa, että läheiseni ovat olleet kiitettävän aktiivisia tulemaan käymään Unkarissa! Miksipä siis Muhammed liikahtaisi vuoren luo, kun kerran vuori tulee Muhammedin luo 🙂

Mainokset
Kategoria(t): matkustaminen, Suomi, Unkari Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Pitääkö ulkosuomalaisen käydä Suomessa?

 1. Bea sanoo:

  Jos mä olisin sinä, en liikkuisi askeltakaan kohti Unkarin rajoja – vaan pysyisin visusti niiden sisäpuolella! 😉 Vielä monen käyntikerran jälkeenkin mulla on Unkarissa varmaan ziljoona paikkaa, missä mun on pakko päästä käymään – päällimmäisenä Aggtelek ja tippukiviluolat.

  Nauti, kun saat asua lomaparatiisissa! 😀 Ei turistirysä, ei liian kaukana, mutta kuuma kesä ja kauniit maisemat kielestä puhumattakaan! Tämä kommentti alkaa itse asiassa tuottaa jo sen verran kiivaasti mielikuvia omassa päässäni, että toinen jalka on jo juoksemassa matkalaukkuja pakkaamaan… 😉

  • ferrugo sanoo:

   Kiitos komppaamisesta 🙂 Jotenkin vain yhtäkkiä tajusin, kun jotkut suomalaiset alkavat kysellä koska tulen käymään Suomeen, että öh, minkäs takia mä olisin tulossa Suomeen 😉

   Hei, jos sinulla on mitä vaan ”must see” -matkavinkkejä Unkarin rajojen sisäpuolella, niin jos vain suinkin viitsit, niin lähetä niitä vaikka tuohon mun sähköpostiin madjaarienmailla@gmail.com. Todella paljon täällä pienessä maassa on nähtävää. Ehkä laajennan matkustusreviiriä vaikka niin, että pysyttelen vanhan Unkarin sisällä, siis ennen Trianonin sopimusta olleiden rajojen 🙂 Siihenhän mahtuu melkein koko Slovakia, suuri osa Romaniaa, ja palaset Sloveniaa, Serbiaa, ja vissiin Itävaltaa ja Ukrainaakin.

 2. Eveliina sanoo:

  ehdottamasti kannattaa hyödyntää mahdollisuus matkustella Euroopassa. Paljon hienoja kohteita ihan siinä lähellä, Itävalta, Slovenia, vaikka mitä!
  Löysin muuten tämän blogisi, kun etsin tietoa suomalaisten kokemuksista Unkarissa ja ylipäänsä tietoa Unkarista. Ja täällähän on paljon mielenkiintoista luettavaa, kiitos hyvistä teksteistä!

  • ferrugo sanoo:

   Kiitos palautteesta! Olin tosi yllättynyt, kun huomasin, ettei näitä Unkari-blogeja juuri muita ole, ei ainakaan tällä hetkellä päivittyviä.

   Olet oikeassa, nähtävä ei lopu, 600 km säteellä on vaikka mitä Venetsiaa myöten!

 3. S sanoo:

  Juu ei todellakaan pidä lähteä yhtään mihinkään pohjoiseen, varsinkin jos kerran olet komennuksella eikä monia vastaavia kesiä ole luvassa. Ota vain Keski-Euroopasta irti kaikki mitä saat.

  Mutta noin muutoin tuo ulkosuomalaisen Suomessa käyntien frekvenssi on itseänikin paljon mietityttävä juttu, varsinkin kun asun niin lähellä Suomea. Välillä tuntuu, että pitäisi käydä paljon useammin, mutta sitten taas iskee tunne, että miksi ihmeessä, kun koko elämä on tällä hetkellä Virossa. Ja sitten taas hetken päästä on huono omatunto, miksi en käy sukulaisia ja ystäviä katsomassa useammin, kun mahdollisuus olisi…

  • ferrugo sanoo:

   Kiitos tuesta sieltäkin suunnasta 🙂

   Etenkin sinulla, kun välimatka on niin lyhyt, tuo tietty ”paine” käydä Suomessa on varmasti vielä kovempi. Mutta ymmärrän todella hyvin, jos et käy useammin: sinun elämäsihän on VIrossa!

   Lisäksi jos on lapsia, on tietenkin tärkeätä että lapset näkevät isovanhempiaan ja toisin päin. Mutta perheettomällä ei oikein ole mitään asiaa Suomeen, etenkin tässä tilanteessa, kun läheiseni asuvat aivan muualla, kuin missä oma Suomen tukikohtani tällä hetkellä on (taitaapa muuten olla sama kaupunki mistä te olette Tallinnaan lähteneet!)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s