Keksintöjä ja pálinkaa

Unkarilaiset ovat tehneet sympaattisen mainoselokuvan maastaan, ja nyt elokuvaa esitetään myös EU-puheenjohtajamaan mainospätkänä. Elokuvassa käydään läpi unkarilaisia keksintöjä jääkaapista Excel-ohjelmaan. Ja kylläpä niitä onkin, enpä paljasta tässä niitä kaikkia etukäteen, elokuva on hauska!

Unkarilaiset ovat saaneet kaikkiaan 18 Nobel-palkintoa. Tosin aivovienti on ollut mittavaa, sillä suurin osa palkituista on ollut muiden maiden kansalaisia, pääasiassa Yhdysvaltojen. Mutta luovaa ja kekseliästä porukkaa joka tapauksessa!

Mainoselokuva vilisee unkarilaiskliseitä: pálinkaa, salamia, punaviiniä ja mustalaisviulua, mutta tarjoaa myös paljon ainakin minulle ennen näkemätöntä puolta Unkarista.

Itt van!

Mainokset
Kategoria(t): Unkari, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Keksintöjä ja pálinkaa

 1. Leila Lepakko sanoo:

  Jos UM rahoittais Suomessa vastaavan filmin niin mitä muuta siinä olis kun loputtomasti mäntyjä ja salmiakkikossu?

  • ferrugo sanoo:

   Poroja ja rantasauna…

   • Emmi K sanoo:

    HK:n sinistä tai muuta blööriä grillattuna, sekä saunavihta ja kiulu, jeejjee. Niiden takiahan täälä loskapaskan keskellä kannattaakin kärvistellä koko vuosi.

 2. Emmi K sanoo:

  Hauska video, aivan ihania maisemia. Ei siis mitenkään varsinaisesti helpottanu mun loputonta matkakuumetta… 😀

  • ferrugo sanoo:

   Maisemat ovat kyllä tosi ihania, ja sitä ne ovat paikoitellen livenäkin, tuskin maltan odotta kevättä! Mutta aika photoshopattua maisemaa videossa kyllä on, kuvausryhmä on kiertänyt ne totaalisen räjähtäneet kyläpahaset kaukaa 😉

 3. tikitys sanoo:

  Älkää unohtako eukonkantoa ja suopotkupalloa. 🙂

  Unkarilaiset ovat saaneet paljon fysiikan Nobel-palkintoja. Mistähän syystä? Koulujärjestelmällä on varmaan osuutta asiaan. Vaikka yleensä suhtaudun vähän huvittuneesti maabrändityöryhmiin, niin tuo video oli kyllä hyvä.

  • ferrugo sanoo:

   Ei koulujärjestelmällä varmaan kaikkea voi selittää – tosin käsittääkseni Itä-Euroopassa on aina ollut vahva painotus matemaattis-luonnontieteellisiin aineisiin, sekä ennen että jälkeen kommunismin ja etenkin sen aikana. Jostainhan se sitten on pois: vieraita kieliä osataan äärettömän huonosti, minkä olen täälläkin todennut moneen kertaan.

   Suomalaisten keksinnöistä ja nobelisteista ei kummoista videota saisi 😉 Kuivauskaapilla ja AIV-rehulla ei pitkälle pötkitä. Tosin eikös tekstari ole suomalainen keksintö?

 4. Vulqan sanoo:

  Unkarilaiset osaavat kotiin päin vetämisen, voi herran pieksut sentään. Esimerkiksi VW Kupla on merkitty Béla Barényin kunniaksi. Ensinnäkin, Barényi teki kansanautokonseptin jonka katsotaan olleen vain eräs Kdf-Wagenin (myöh. VW kupla) innoittajista. siksi toisekseen, Barényin unkarilaisuuskin on vähän kyseenalainen juttu, sillä hän syntyi ja kasvoi Itävallassa. Hänen isänsä, joka kuoli Barényin ollessa nuori, oli unkarilainen. Mahtoiko mies edes puhua unkaria?

  Eräs unkarilainen kertoi minulle kerran että Suomen armeijassa oli sodan aikaan unkarilainen tiedustelupäällikkö. Otin selvää ja kyllä vain, pitihän se paikkansa – tavallaan. Aladár Paasosen äiti oli unkarilainen ja hän oli syntynytkin Unkarissa, mutta sotilaskoulutuksensa hän oli saanut Suomessa asuessaan. Mutta esimerkki kertoo jotain siitä, että unkarilaisilla on kyky kaivaa esiin unkarilaisuutta ihan mistä vain haluavat. 🙂

  • ferrugo sanoo:

   Huomattu on 😉 Aladár Paasosesta oli juuri juttua Ilta-Sanomissakin, miehessä taisi unkarilainen kuumempi veri näkyä, kun oli pannut kovin äänenpanoin itänaapureille neuvotteluissa hanttiin.

   Tosin moni muu kansa tekee tuota samaa, esim Ruotsissa mielellään tuodaan esille jonkun Ruotsissa syntyneen suomalaisen ”ruotsalaisuus” ja omitaan puolet menestyksestä Ruotsille (esim. aikoinaan hiihtäjä Mika Myllylä tai taitoluistelija Petri Kokko ja taisi Keke Rosbergillakin olla ruotsinsuomalaista taustaa).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s