Pyhän Tapanin oikeaa kättä morjestamassa

Pyhä Tapani luonnollisessa koossa valvoo uskovia. (Kuva: Petr Šmerkl, Wikipedia)

Budapestin suurin kirkko on Pyhän Tapanin basilika, josta muun muassa televisioitiin vuotuinen jouluyön messu. Muiden eurooppalaisten pääkaupunkien keskuspyhättöihin verrattuna Pyhän Tapanin kirkko on verrattain nuori: se rakennettiin vuosina 1851 – 1906.

Pyhä Tapani oli Unkarin ensimmäinen (kristitty) kuningas. Hän syntyi noin vuonna 975, kuoli 1038, ja julistettiin pyhimykseksi vuonna 1083. Pyhän Tapanin kruunua säilytetään nykyään Unkarin Parlamenttitalossa, kruunu on tuttu myös Unkarin vaakunasta.

Pyhän Tapanin oikeaa kättä sen sijaan säilötään basilikassa ”Pyhän oikean kappelissa”. Mustuneet rystyset on Unkarin katolisen kirkon arvokkain muinaisjäänne. Käsi lepää sievässä minikatedraalissaan lasikuvun alla, ja sen sai valaistuksi kahden minuutin ajaksi työntämällä kaksi sadan forintin (noin 72 senttiä) kolikkoa automaattiin.

En voinut olla miettimättä, miten olisi käynyt, jos Tapanista olisikin jäänyt jälkipolville hänen vasen kätensä? Vasen kun on lähes kaikissa maailman kulttuureissa jos nyt ei saastainen tai likainen, niin ainakin se huonompi tai ”väärä”. Esimerkiksi espanjan kielessä ei edes ole sanaa ”vasen”, vaan se on lainattu baskin kielestä, ”izquierda”. Olisiko vasen käsi ikinä voinut olla pyhä?

Mainokset
Kategoria(t): matkustaminen, Unkari Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s