Dohány-kadun helmi

Epätavallinen interiööri (Kuva: Damien Leblois)

Euroopan suurin synagooga, Dohány utcai zsinagóga (eli Dohány-kadun synagooga), sijaitsee Pestissä, seitsemännessä kaupunginosassa, lähellä Astoria-hotellin mukaan nimettyä metro-asemaa.

Se tunnetaan myös nimellä ”Nagy zsinagóga”, ja suuri se onkin: niin suuri, että sen lämmittäminen kestäisi nelisen päivää. Siispä turistit saivat luvan värjötellä hyytävässä koleudessa tässä epätavallisessa synagoogassa, jota alueen juutalaiset eivät ns suuren juhlakauden ulkopuolella juuri käytä.

Synagooga rakennettiin vuonna 1859 ja sen suunnitteli wieniläinen arkkitehti Ludwig Förster. Ulkonäöltään se poikkeaa tyypillisestä synagoogasta: siinä on kristilliselle kirkolle tyypilliset avoimet lehterit ja kaksoistornit.

Suuren synagoogan kaksoisurut ovat maailmankuulut, ja niillä on soittanut muun muassa Franz Liszt. Vaikka suurin osa alueen juutalaisista on maallistuneita askenaaseja, eräästä perinteestä pidetään tiukasti kiinni. Perjantai-illan, eli sapatin aaton palveluksessa urkuja soittaa aina kristitty, sillä myös urkujen soittaminen katsotaan työnteoksi, mikä ei juutalaiselle ole sapattina sallittu.

Synagoogan entisöimistyöt saatiin päätökseen vuonna 1996. Sen rahoittamiseen osallistui muun muassa huippukosmetiikka-merkistään tunnettu liikenainen Estée Lauder, jonka vanhemmat olivat unkarilaissyntyisiä juutalaisia.

Korttelin vaikuttavin osa on kuitenkin rakennuksen ulkopuolella. Raoul Wallenberg -puisto on omistettu sekä Holokaustin uhreille että niille oikeamielisille, jotka pelastivat ihmisiä joutumasta natsien kynsiin. Näiden oikeamielisten nimet on hakattu neljään marmoritauluun.

Mainokset
Kategoria(t): matkustaminen, Unkari Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s