Unkari rajoittaa sananvapautta – uusi medialaki hyväksyttiin parlamentissa

Kyllä ennen vanhaan oli helppoa! Epämiellyttävät totuudet kokkoon ja tulitikku perään!

Unkarin parlamentti hyväksyi eilen kiistellyn, uuden medialain, joka astuu voimaan 1. tammikuuta 2011. Laki on koko valmisteluvaiheensa ajan herättänyt huolta ja vastustusta niin Unkarissa kuin maailmallakin. Se on nähty paluuna Kádárin aikaan, jolloin maata hallitsi yksi puolue ja yksi totuus.

Journalistit, tiedotusvälineet ja opiskelijat ovat osoittaneet mieltään monin tavoin, esimerkiksi useat sanomalehdet julkaisivat tänään protestina tyhjän etusivun. Eilen Budapestissa kokoontui spontaani opiskelijamielenosoitus parlamentin ulkopuolella – Facebookissa kokoonkutsuttu, kuinkas muuten. Lakia vastustaneen LMP:n parlamentaarikot olivat teipanneet suunsa oranssilla teipillä ennen äänestystä.

Uuden lain tavoitteena on “tasapainoinen tiedonvälitys”, ja sitä rikkova voi saada jopa satojen tuhansien eurojen sakot, minkä odotetaan johtavan median itsesensuuriin. Mediaa vahtimaan on perustettu kansallinen valvontaelin, jonka viisi jäsentä ovat hallituksen nimittämiä. Medialakia sovelletaan niin perinteiseen lehdistöön, radioon ja televisioon kuin myös nettimediaan, muun muassa blogeihin. Uudessa laissa myös lähdesuoja on purettu – journalisti on velvollinen paljastamaan lähteensä, mikäli valvontaneuvosto niin päättää.

Unkarin poliittisella näyttämöllä häärää yksinvaltiaana viime kevään vaalit voittanut Fidesz. Sillä on yksinkertainen enemmistö, jonka turvin sen on mahdollista muuttaa yksin jopa Unkarin perustuslakia. Fideszin ajama lakiuudistus oli siis läpihuutojuttu, kuten mitkä tahansa muutkin asiat, joita se päättää ruveta ajamaan.

Kaikki muut parlamentissa edustettuna olevat ryhmät äänestivät uutta medialakia vastaan: sosialistit, vihervasemmistolainen LMP eli “poliitiikka voi olla erilaista” -ryhmä seka oikeistopopulistinen Jobbik (Unkarin vastine persuille, joskin Jobbik on vielä avoimemmin rasistinen, ja sen siipien suojaan kuuluu myos puolisotilaallinen ”Magyar Gárda” eli ”Unkarin kaarti”, joiden vermeet muistuttavat natsiunivormuja).

Myös ETYJ ilmaisi huolensa – sen mukaan uusi laki antaa valvontaelimelle ennennäkemättömät valtuudet rajoittaa median sisällöntuotantoa. Kiusallisen kansainvälisen julkisuuden ajankohta on mitä kehnoin: Unkari ottaa vastaan EU-puheenjohtajuuden vuoden vaihteessa ja joutuu suurennuslasin alle muutenkin.

PS Jos Madjaarien mailla yllättäen hiljenee, minut on todennäköisesti viety tutkintavankeuteen selittelemään yksipuolisia näkemyksiäni Unkarista 😉

Mainokset
Kategoria(t): Unkari, yhteiskunta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Unkari rajoittaa sananvapautta – uusi medialaki hyväksyttiin parlamentissa

 1. ansku sanoo:

  Hui…tuohon loppukommenttiin, eiköhän me jollain kokoonpanolla saada sut ulos 🙂
  Onhan Bastiljistakin saatu, olen ihan romaaneista lukenut 🙂
  Kuulostaa pahalta, Unkari taitaa ottaa aimo harppauksen taaksepäin.

  • ferrugo sanoo:

   Aika hurjalta kieltämättä kuulostaa, katsotaan mihin tämä johtaa. Ainakin valtapuolue on hävinnyt mediasodan tämän lain lanseeraamiseksi, niin yksipuolista murskakritiikkiä täällä tulee sitä kohtaan. Mutta hyvä, että tulette pelastamaan mut, laittakaa vaikka se nopean toiminnan joukko asialle jos ei sille muuten tule keikkaa 😉

 2. tikitys sanoo:

  Huh huh. Onko tuo laki siis sellainen, että lähes minkä tahansa voidaan katsoa rikkovan ”tasapuolisen tiedonvälityksen” periaatteita, ja näin vallanpitäjät voivat halutessaan vaientaa juuri ne äänet, jotka haluavat?

  • ferrugo sanoo:

   Periaatteessa kyllä, koska mediasisältöjä ei tulla käsittelemään missään oikeusistuimissa, vaan tämä mediavalvontakomissio on ainoa, joka sille tulevien valitusten perusteella päättää, mikä on oikein, ja mikä väärin. Ja komissioon on nimitetty, luonnollisesti, fideszläisiä.

   Unkarin perustuslakia ollaan muuttamassa, ja siihen tullaan kirjaamaan nationalistis-kristillisiä, ilmeisen vanhoillisia periaatteita perheestä, kirkosta jne. Jotta nämä periaatteet löisivät läpi, mediaa on pakko voida suitsia perustuslakiuudistukselle suosiolliseksi. Medialaki sisältää käsittääkseni joitakin ihan myönteisiksikin katsottavia asioita, esim väkivallan esittämistä tullaan rajoittamaan.

   Kaiken kaikkiaan vaikuttaa uskomattomalta, mutta seurailen tilannetta…

 3. Leila Lepakko sanoo:

  Nou hätä, siirretään blogin hostaus sitten tänne EU:n kovaan ytimeen ja voit muutenkin hakea siirtoa tänne mielipidevangiksi, on kuulemma ihan hyvät oltavat ja karkaamaan pääsee helposti kun vanginvartijat on säännöllisesti lakossa 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s