Tiesitkö tämän Unkarista?

Puuhelmiä: misteli on Unkarissa yleinen.

Unkarilaisilla on yleensä vain yksi etunimi. Joillain on kaksi, mutta siinä kulkee raja. Viranomaiset eivät anna rekisteröidä lapselle kahta etunimeä enempää. Kuten Suomessa, etunimet vaihtelevat trendien mukaan, ja kuulemma täällä on nykyään ”in” hyvin perinteiset, sata vuotta sitten muodissa olleet nimet. Nimien järjestyksestä kerroinkin täällä. Avioitumisen yhteydessä sukunimikäytäntö on samanlainen kuin Suomessa: joko molemmat pitävät oman nimensä, ottavat yhteisen tai toinen ottaa yhdysnimen. Miehen sukunimen ottaminen yhteiseksi nimeksi on tavallisinta, muttei kategorista.

Vihkisormusta pidetään keskieurooppalaiseen tapaan oikean käden nimettomässä. Tätä tapaa noudattavat ortodoksien ja katolisten lisäksi myös esim. Saksan, Norjan ja Tanskan luterilaiset. Sormus vasemmassa nimettömässä sen sijaan on merkki kihlauksesta. Jotkut siirtävät sormuksen kädestä toiseen avioituessaan, toiset hankkivat kokonaan uuden sormuksen (en tiedä mitä sille vanhalle tehdään?), etenkin jos kihlauksen aikana petraantunut talous mahdollistaa komeamman sormuksen.  Ja unkarilaisethan ovat melkoisia harakoita, mitä enemmän kiiltävää, sen parempi 😉

Vaikka Unkarissakin on talvella lunta, täkäläiset oravat eivät pukeudu talviturkkiin, kuten pohjoiset lajitoverinsa. Eräs unkarilainen luuli, että juksaan, kun kerroin, että meillä Suomessa jänikset ja oravatkin vaihtavat valkoiseen tai hopeanharmaaseen turkkiin talvella. (Tosin meikäläisten metsäjäniksiähän Unkarissa ei ole, ainoastaan rusakkoja, jotka eivät vaihda väriä pohjoisillakaan levinneisyysalueillaan.)

Misteli on unkariksi ”fagyöngy” eli ”puinen helmi”. Mistelit – joita täällä on todella paljon – ovat siis täällä päin maailmaa samantyyppisiä loisia kuin ne, mitä me kutsumme tuulenpesiksi. Kauniita nimityksiä molemmat, niin tuulenpesät kuin puiset helmet!

Mainokset
Kategoria(t): arki, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Tiesitkö tämän Unkarista?

 1. Emmi K sanoo:

  Miten unkarilainen nuori itsenäistyy? Minkä ikäiseksi kotona asutaan ja muutetaanko siellä kotoa pois vasta kun mennään naimisiin vai aikaisemmin jo? Ja mitä siellä tarkoittaa perhe? Onks se ydinperhe niinkuin meillä Suomessa vai lasketaanko siihen muutakin sukua?

  • Emmi K sanoo:

   Ja sit mikä on naisen asema suhteessa mieheen?

   • ferrugo sanoo:

    Vähäisten empiiristen havaintojeni perusteella sukupuoliroolit ovat Unkarissa Suomea perinteisemmät, ainakin täällä maaseudulla. Naiset hoitavat ostokset ja pitävät perheen ruuassa. En näe juuri koskaan yksinäistä miestä ruokakaupassa muutoin kuin alkoholiostoksilla. Sen sijaan nuoret parit näyttävät vielä tekevän ostokset yhdessä.

    Koska palkkataso on alhainen, ei yhden palkalla kuitenkaan perhettä elätetä, joten naiset käyvät työssä siinä missä miehetkin. Tiedä sitten mikä on ideaali. Kirjoittelen tästä varmasti enemmän sitten, kun minulla on aiheesta syvällisempi näkemys.

  • ferrugo sanoo:

   Luulenpa, etten vielä osaa vastata näihin kovin kattavasti 😉 Unkarilaisten keskipalkka on noin 500 euroa, työttömyysaste hieman EU:n keskiarvoa korkeampi eli n 11 %, eli nuorten itsenäistyminen vanhempien helmoista ei liene kovin helppoa, jos töitä ja rahaa ei ole.

   Tyypillinen ydinperhe on täälläkin ihanne, mutta todellisuus on kaukana siitä: yksinhuoltajia ja erilaisia uusperheitä on paljon. Perheet ovat pieniä, sillä syntyvyys on hyvin matala: kokonaishedelmällisyysluku on niinkin heikko kuin 1,3 lasta per nainen (vrt Suomessa 1,86). Mummoja ja vaareja ei perheeseen kuulu, sillä valitettavasti elinajanodotekin on Unkarissa matala: miehet 68 ja naiset 76 vuotta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s