Téligumit tiellä pitää

Hei emo! Huoli pois, poikasella on nyt talvirenkaat alla! Operaatio talvirenkaiden osto osoittautui luultua monimutkaisemmaksi. Onneksi apunani oli paikallinen kollega, joka hoiteli puhepuolen.

Olin suunnitellut hankkivani kitkarenkaat, joille olisi sitten myöhemmin käyttöä Suomessakin. Paikalliset talvirenkaina myytävät kumit kun eivät ole nastarenkaita, joten ne olisivat Suomen oloissa lähes tulkoon hyödyttömät – mahtavatko olla laillisetkaan? Renkaat eivät ole Unkarissa kovin kalliita, mutten silti halunnut investoida renkaisiin, joita käyttäisin vain kaksi kautta.

Mutta kuinkas kävikään – missään ei suostuttu myymään minulle kitka- eli neljän vuodenajan renkaita! Jokaisessa rengasliikkeessä moinen valinta herätti ihmetystä, ja suoranaista huolta – olisin kuulemma pulassa sellaisten kanssa. Jotenkin liikuttavaa, että asiakkaalle ei sumeilematta myydä, mitä asiakas haluaa, vaan valistetaan tätä turvallisemmasta hankinnasta. Kukaan ei myöskään ymmärtänyt, että haluaisin renkaat, jotka soveltuvat myös Suomeen – kahden vuoden kuluttua.

Unkarissa talvirenkaat eivät ole pakolliset, ainoastaan suositeltavat. Sen sijaan Itävallassa talvirenkaat tai lumiketjut ovat pakolliset 1.11. alkaen (uusi säädös), ja sakot kesärenkailla ajelusta on tuhansia euroja (kyllä, luit oikein), ja pistokokeita tehdään säännöllisesti. Shoppailureissu Itävaltaan voisi siis tulla huomattavan kalliiksi ilman asianmukaisia renkaita.

Kiss Gumi -rengasliikkeessä kolme haalaripukuista katseli ja yksi teki. Sain kehut (tai mistä minä tiedän jos vaikka unkarilainen kollegani halusi buustata egoani) siitä, että osasin ajaa niin näpsäkästi renkaanvaihtotelineille… että ehkä juu elän aika macho-yhteiskunnassa, jossa naisen ajotaidot on mainitsemisen arvoinen asia 😉

Joka tapauksessa sain erinomaista palvelua edulliseen hintaan, ei mennyt kuin 126 400 HUF! (Nokian renkaat 118 000 ≈ 421 EUR, vaihto 6 000 HUF ≈ 21 EUR ja kesärenkaiden hotelliyöpymiset ensi kevääseen asti 2 400 HUF ≈ 8,50 EUR).

Mainokset
Kategoria(t): arki, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s