Expat ihmettelee, osa x

Ei millään pahalla Unkari, mutta tänään muistutit, miten nuori markkinatalous oletkaan…

Suuntasin lähimpään isoon kaupunkiin paikalliseen Ikeaan (www.kika.hu). Tavoitteenani oli kotiuttaa petauspatja, hieman mattoja ja kenkäteline.

Patja oli prioriteetti ykkönen: jos vielä kauan nukun nykyisellä (jossa ei ole petauspatjaa ollenkaan), olen rampa ennen joulua. No, sain kuin sainkin tilattua itselleni sellaisen: joudun kuitenkin odottelemaan sitä kolme viikkoa. Ok, odotellaan. Ostetaan niitä mattoja kuitenkin. Ja kenkäteline.

Näppärä kenkäteline löytyi, mutta juuri kun olin saanut sen kainalooni, myyjä yhytti minut selittäen jotakin unkariksi… Kohtalaisen hyvällä koulusaksallani ja myyjän ei ihan yhtä kohtalaisella saksalla saimme kommunikoitua sen verran, että kyseinen tuote pitää tilata, ja odotusaika on kaksi viikkoa. Siis oikeasti – kenkätelinettä pitää odottaa kaksi viikkoa??? Sama toistui matto-osastolla. Näytillä oli vain mallikappaleita hypisteltävänä. Sitä oheiskrääsää, kippoa, kuppia ja kynttilänjalkoja sentään sai ostaa ja viedä saman tien mukanaan.

Hämmennykselläni ei ollut rajoja: eikö liikkeeseen ole tarkoitus tulla ostamaan eikä katselemaan? Väkisinkin tuli mieleen edellinen yhteiskuntajärjestelmä, jolloin kansalaiset jonottivat sitä mitä kulloinkin sattui tarjolla olemaan. Suomalaiselle yltäkylläisyyden ja rajattomien valikoimien keskellä eläneelle on vaikeata ymmärtää, että kaikkea ei olekaan tarjolla, tässä, heti ja nyt, ei edes rahalla. Toisaalta: vielä 70 – 80 -luvulla Suomessakin käytiin sunnuntaisin Askossa ja Iskussa ”huonekalunäyttelyissä”. Ei ostettu, katseltiin vaan ja ehkä tilattiin.

Taidan valita vaihtoehto helpon ja lähteä ensi viikonloppuna IKEA:an Budapestiin tai vaikka Bratislavaan tai Wieniin. Kieltämättä paikallisen liikkeen valikoimakaan ei täysin vastannut pohjoismaisen pelkistettyä makuani…

Mainokset
Kategoria(t): arki, Suomi, Unkari. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Expat ihmettelee, osa x

  1. Katri sanoo:

    kivaa blogia olet kirjoittanut. Mahtavan hieno asunto! Ihania valokuvia! Olisipa mukava tulla piipahtamaan kyläreissulle. Voi hyvin ja kirjoita blogiasi edelleen.
    Katri

    • ferrugo sanoo:

      Kiitos ja tervetuloa! Vieraat ovat hyvin tervetulleita! Tosin ihan aina ei täälläkään paista aurinko, tänään vettä on tullut kaatamalla koko päivän ja on sumuisen harmaata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s