Unkarilainen sosiaaliturvatunnus

Kävin viime viikolla tutustumassa tulevaan asemapaikkaani Unkarissa. Sain avattua pankkitilit ja puhelinliittymän – vaikka nimmareita piti kirjoittaa jokunen tusina, asiat kuitenkin hoituivat yllättävän kivuttomasti. Vuokrasopimuskin on allekirjoitettu, joten perusasiat ovat kunnossa.

Unkarissa nimet kirjoitetaan aina järjestyksessä sukunimi etunimi. Henkilö, jonka me tunneme nimellä Franz Liszt, on unkarilaisille Liszt Ferenc. Myös ulkomaalaisten nimet kirjoitetaan samalla logiikalla.

Minulla ei ole minkäänlaista ennakkokäsitystä mihin Unkari sijoittuu akselilla, jonka toisessa laidassa on patriarkaalinen macho-kulttuuri ja toisessa pohjoismainen tasa-arvoihanne. Mutta ainakin äidillä taitaa olla merkittävä rooli: jokaiseen allekirjoittamaani viralliseen paperiin kun tarvittiin syntymäaikani lisäksi äitini tyttönimi (jonka niminen hän on ollut viimeksi 1960-luvun alussa). Tämä koskee tietenkin myös unkarilaisia itseään: vuokrasopimuksestanikin voin lukea, mikä on vuokraisäntäni äidin tyttönimi. Tämä on kuulemma luotettavin tapaa tunnistaa henkilöys – äiti kun on aina varma!

Mainokset
Kategoria(t): Unkari, yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Unkarilainen sosiaaliturvatunnus

  1. ansku sanoo:

    Onnea matkaan vielä kerran! Löysin onneksi blogisi, vaikka nimi jo ehti unohtua, mutta avainsana Unkari auttoi tässäkin.
    Nuo henkarilaatikot on ehdottoman hyviä, seuraavaan muuttoon pakko hankkia.

    • ferrugo sanoo:

      Kiitos! En kyllä tosiaan tiedä mitä olisin tehnyt ilman henkarilaatikoita… Muutenkin ammattimuuttovirma säästää aikaa ja hermoja. Tavarat on tällä hetkellä jossain päin Saksaa 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s